Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Határozatképtelen volt az Országgyűlés rendkívüli ülése a Fidesz–KDNP távolmaradása miatt


David Pressman amerikai nagykövet (j4) és a diplomáciai testület több másik tagja az Országgyűlés ülésén Budapesten 2024. február 5-én
David Pressman amerikai nagykövet (j4) és a diplomáciai testület több másik tagja az Országgyűlés ülésén Budapesten 2024. február 5-én

Kínos hazudozás, elárult nemzeti érdek – külföldi nagykövetek előtt bírálta a kormányt az ellenzék. Akkumulátorvita, 2. rész: Vízhasználat, balesetek és állami támogatások. Nyelvekből él a nemzet – továbbra is sereghajtók vagyunk nyelvtudásban.

Kínos hazudozás, elárult nemzeti érdek – külföldi nagykövetek előtt bírálta a kormányt az ellenzék a rendkívüli ülésen

Rendkívül kínos, hogy a magyar kormány blokkolja a svéd NATO-csatlakozást, amelynek elfogadásáról többször hazudtak, az akadályozással pedig elárulják a nemzeti érdekeket – ellenzéki képviselők ezeket a bírálatokat hozták fel több NATO-tagállam nagykövetének jelenlétében az Országgyűlés rendkívüli ülésén, amely a Fidesz–KDNP távolmaradása miatt határozatképtelen volt.

Akkumulátorvita, 2. rész: Vízhasználat, balesetek és állami támogatások

Vita a magyarországi akkumulátorgyárak helyzetéről Éltető Andreával és Kaderják Péterrel a Szabad Európa podcastsorozatában. A második részben egyebek mellett szóba kerül a gyárak környezeti terhelése és vízhasználata, a munkavédelem és a balesetek kérdése, az, hogy mit tehetnek és tesznek a hatóságok a szabályok betartatása érdekében, azonban vendégeink kitérnek arra is, hogy megéri-e százmilliárdokkal támogatni az akkumulátorgyárak Magyarországra települését.

Nyelvekből él a nemzet – továbbra is sereghajtók vagyunk nyelvtudásban

Régóta a sereghajtók között van Magyarország az idegen nyelvet beszélők arányát illetően. A rossz átlagot a szakemberek szerint két szélsőség, a nyelveket már középiskolában is folyékonyan beszélő rétegek és a nyelvtanulásra sokszor csak készségtárgyként tekintő, periférián élők alkotják.

Mit ér az áramrekord, ha magyar?

Új csúcsra ért a magyarországi villamosenergia-fogyasztás – adta hírül a napokban a Mavir. A rekorddöntést a tartósan hideg idővel magyarázta a hálózati rendszerirányító, a közösségimédia-kommentek viszont inkább a naplementére és a kora esti fogyasztási csúcsidőszakra mutogattak. A hír értelmezhetőségéhez azonban több információ is kimaradt – ezeket pótoljuk.

Az ukrán elnök megerősítette, hogy a hadsereg főparancsnokának menesztését fontolgatja

Volodimir Zelenszkij egy friss televíziós interjúban kijelentette, hogy nem pusztán Valerij Zaluzsnijről van szó, a lépés része lenne több magas rangú tisztségviselő leváltásának, ugyanis „új kezdetre” van szükség.

Blinken ismét a Közel-Keletre látogat a gázai tűzszünet tető alá hozása érdekében

Az amerikai külügyminiszter a háború októberi kezdete óta immár ötödször utazik a térségbe, ezúttal Izraelben, Egyiptomban, Katarban és Szaúd-Arábiában tesz látogatást a tervek szerint.

Amit még tudni érdemes

A szomszéd pedofilja mindig undorítóbb, de főleg jól kommunikálható: a Fidesz és a pedofília (444)

A magyar politikai életben a Fidesz ismerte fel elsőként, micsoda ereje van a pedofília kifejezésnek, de mégis összezártak Novák Katalin köztársasági elnök mögött, aki kegyelmet adott egy olyan bűnözőnek, aki pedagógusként arra próbálta rávenni a rábízott gyerekeket, hogy hazugsággal mentsék meg az őket szexuálisan zaklató igazgatót.

Példátlan eljárással mondatnák le Novák Katalint – megnéztük, mi az, és kiken múlik a sikere (HVG)

Össztűz alá vette az ellenzék Novák Katalint a pedofilügyben hozott kegyelmi döntése után. Van, aki hivatalos eljárásban mondatná le, mások törvénymódosítást követelnek. Megnéztük, mit kell tudni ezekről, és mit jelenthetnek a gyakorlatban.

„Amíg kiszolgálják, addig kéreget az a hogyishívják Zelenszkij” – a kormánypropaganda a határon túl is rohasztja a közvéleményt (Telex)

A környező országok számottevő magyar kisebbsége olyan lehetőséget jelent a kormánypropaganda terjesztéséhez, amellyel egyszerre lehet erősíteni a Fidesz hazai pozícióját, mérsékelni a nemzetközi kritikákat, eltolni az egész EU-t kicsit az illiberális demokráciák irányába, és felnagyítani Magyarország szerepét a nemzetközi politikában.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG