Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kínos hazudozás, elárult nemzeti érdek – nagykövetek előtt bírálta a kormányt az ellenzék a rendkívüli ülésen


David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete részt vesz az ellenzék kérésére összehívott rendkívüli parlamenti ülésen
David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete részt vesz az ellenzék kérésére összehívott rendkívüli parlamenti ülésen

Rendkívül kínos, hogy a magyar kormány blokkolja a svéd NATO-csatlakozást, amelynek elfogadásáról többször nem mondtak igazat, az akadályozással pedig elárulják a magyar érdekeket – ellenzéki képviselők ezeket a bírálatokat hozták fel az Országgyűlés rendkívüli ülésén, amely a Fidesz–KDNP távolmaradása miatt határozatképtelen volt, viszont számos NATO-tagállam nagykövete személyesen kísérte figyelemmel.

Ahogy arról korábban írtunk, az ellenzéki pártok kezdeményezésére Kövér László házelnök hétfőre összehívta az Országgyűlés rendkívüli ülését. A svéd NATO-csatlakozás elfogadásáról lehetett volna szavazni, valamint az életvégi döntések és az akkugyárak ügyében vitázni. A Fidesz–KDNP előre bejelentette, hogy nem vesz részt az ülésen, amely ezért határozatképtelen volt, szavazni nem lehetett, csak a napirend előtti felszólalásokat mondhatták el a képviselők.

A NATO-tagállamok nagykövetei azonban kiemelt figyelmet fordítottak az ülésre. Ott volt David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete mellett a holland, a norvég, a dán, a lengyel és a szlovák nagykövet is. Az előre megadott témákon kívül nem mentek el a képviselők szó nélkül a pedofilbotrány mellett sem, kemény szavakkal bírálták Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmi döntését és Varga Judit volt igazságügyi miniszter ellenjegyzését. Többen is lemondásra szólították fel Novák Katalint, fideszes pedofilmaffiáról beszéltek.

„Ha a svédeknek fontos, idejönnek”

A kormány Sopronbánfalván tart háromnapos kihelyezett kormányülést. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a rendkívüli ülés előtt Facebookon közölte: „Álláspontunk szerint a rendes parlamenti ülésszaknak mindjárt az elején sor kerülhet a svéd NATO-ratifikációra, de ehhez szükséges a két miniszterelnök budapesti találkozója. Ha a svédeknek fontos a csatlakozás, akkor idejönnek, ahogy Törökországba is elmentek.”

Az LMP-s Kanász-Nagy Máté kezdte a napirend előtti felszólalásokat. Szerinte szomorú, hogy ismét üresek a kormánypárti padsorok, és rendkívül kínos, hogy a mai napig blokkolják a svéd NATO-csatlakozást, és semmilyen érdemi magyarázatot nem adnak rá. Beszélt még a konzultáció nélküli akkugyárakról, kiemelt beruházásokról és az ezzel kapcsolatos népszavazási kezdeményezésükről.

Tordai Bence, a Párbeszéd frissen kinevezett frakcióvezetője szerint ha valaki Orbán Viktorra hallgatott a svéd NATO-csatlakozás magyar ratifikációja ügyében, akkor rendre csalatkoznia kellet, mert többször sem az történt, amit a miniszterelnök mondott. Hazudtak, amikor azt mondták, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, talán nem is akarták, talán nem is a magyar nemzeti érdek szolgálata vezeti a Fideszt, hanem valami egészen más – jelentette ki. Egyetért párttársa, Jávor Benedek nyilatkozatával, hogy a magyar kormány kitartó ellenállása elárulja a magyar érdekeket, és Oroszország, valamint Putyin érdekeit szolgálja. Tordai Bence beszélt a példátlannak nevezett pedofilbotrányról. „A fideszes pedofilmaffia szálai, úgy látszik, már a Sándor-palotáig is elérnek” – fogalmazott, lemondásra szólítva fel a köztársasági elnököt.

Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke szerint kormánypárti obstrukció és munkakerülés, hogy a Fidesz–KDNP képviselői nem mentek el a rendkívüli ülésre, ezzel nem tesznek eleget törvényi kötelezettségüknek. „Talán egy újabb pedofil bűnözés ügyében érintett személy szabadon engedéséért lobbiznak” – jegyezte meg.

Emlékeztetett: Orbán Viktor azt ígérte, nem Magyarország lesz az utolsó, aki ratifikálja a svéd csatlakozást. Ebből az ígéretszegésnek tűnő helyzetből szerinte egy kiút van: ha Magyarország megvétózza Svédország csatlakozását. Ebben az esetben Törökország maradna az utolsó.

Úgy vélte, hogy egy világháború felé tett újabb lépés lenne a NATO további bővítése Oroszország közelében. Európa békéje akkor biztosított, ha Oroszország és a NATO nem vagy csak alig határos egymással, és van egy semleges pufferzóna. Északon ezt a szerepet Svédország és Finnország töltötte be, Közép-Kelet-Európában pedig Ukrajna.

A jobbikos Brenner Koloman szerint a magyar nemzeti érdek ellen való az a szomorú játék, amit a kormány a finn és a svéd csatlakozás ügyében tett az elmúlt időszakban. Mint mondta, közelről láthatta, milyen időhúzó taktikát alkalmazott a Fidesz, amelyben nem látja a magyar érdeket, ellentétben a törökökkel, ahol egyértelmű volt, hogy mit akarnak. Azzal sem ért egyet, de értette a politikai logikát, míg a magyar kormány esetében nem érti, mi értelme volt Putyin bábjává válni, és kiszolgálni az orosz érdekeket – jelentette ki.

Ehhez kapcsolódóan: Katonai szakértő a magyar NATO-álláspontról: A biztonságot nem tenném kockára

Az MSZP-s Harangozó Tamás szerint átléphetetlen vörös vonal, hogy nem szórakozunk sem a saját nemzetünk, sem a szövetségeseink biztonságával. A svéd csatlakozás szakértők szerint további erős garanciákat jelent a szövetséges államoknak, ehhez képest a magyar kormány a biztonsági garanciák növelését akadályozza másfél éve, és összevissza hazudozik. Tíz perc alatt véget vethetnének ennek a botrányos, cinikus és mindenki számára kínos színjátéknak, ha a kormány valóban támogatná a svéd csatlakozást, mert akkor szavazhattak volna a mostani rendkívüli ülésen – mondta.

Mint mondta, a bicskei pedofil segítőjének elengedése veszélyt jelent a családokra, a gyermekekre. Ez is egy olyan vörös vonal, amit józan, felelős politikus nem lép át. Ilyen lépésnek nevezte még az azeri baltás gyilkos elengedését és Budaházy György kegyelmét is. Novák Katalin szerinte méltatlanná vált hivatala betöltésére. Mennyire keresztény és mennyire családbarát az a hatalom, amely ilyet tesz? – tette fel a kérdést.

A momentumos Bedő Dávid szerint azért hívták össze a rendkívüli ülést, hogy szavazhassanak végre a svéd NATO-csatlakozásról, de a kormánypárti képviselők nem jelentek meg, és az elmúlt másfél évben hazudtak már mindent ebben a kérdésben. Ezt követően az aktív eutanázia legalizálásáról, az életvégi döntésekről beszélt. A magyarok döntő többsége szerinte támogatja az aktív eutanáziát, de a Nemzeti Választási Bizottság lesöpörte az asztalról a Karsai Dániellel közösen benyújtott népszavazási kezdeményezésüket.

A bicskei pedofil gyerekotthon-igazgató bűntársának elengedését gusztustalannak nevezte, az szerinte visszaélés az elnöki kegyelemmel, ezért tüntetést szerveznek, és Novák Katalin lemondását követelik.

A DK-s Vadai Ágnes szerint Orbán Viktor személyes hiúsága és a szomszédban gyerekeket gyilkoló Putyin elnök iránti elkötelezettsége vezetett oda, hogy Magyarország ismét az utolsó lett és újra a szégyenpadra került. Svédország csatlakozásának hátráltatása nem egyszerű hiba, hanem bűn. Azt senki sem gondolja, hogy a kormánypárti képviselőknek bármilyen beleszólásuk lenne ebbe, Orbán Viktor az egyszemélyi felelős. Kedvezni akar Putyinnak, megtörve a NATO egységét. Ez a lépés veszélybe sodorta Magyarországot a világban és perifériára sodorta a NATO-ban, azt megelőzően pedig az Európai Unióban. Mint mondta, Orbán Viktort nem érdekli a magyarok biztonsága, csak a saját körének biztonsága és a hatalom.

A „Fidesz törvények felett álló pedofilhálózatáról” is beszélt, amely szerinte jóformán büntetlenül bármit elkövethet gyerekek ellen. Mint mondta, újabb pedofil fideszes lehet szabadlábon, mert szerinte ugyanolyan megítélés alá esik az, aki egy pedofil által molesztált gyereket arra akar kényszeríteni, hogy hallgasson, mint maga a pedofil.

David Pressman: Itt lett volna a lehetőség

A napirend előtti felszólalások után határozatképtelenség miatt véget ért a rendkívüli ülés, amelyet követően David Pressman amerikai nagykövet azt mondta: az Egyesült Államok „szorosan figyelemmel kíséri ezt az ügyet, és várja, hogy Magyarország gyorsan cselekedjen”.

„Svédország NATO-csatlakozása olyan kérdés, amely közvetlenül érinti az Egyesült Államok nemzetbiztonságát és érinti a teljes szövetség biztonságát. A miniszterelnök azt ígérte, sürgeti a parlamentet, hogy a lehető leghamarabb cselekedjen. Ma itt lett volna a lehetőség erre” – fogalmazott.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG