Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Hiányzik az egységes fellépés a jövő évi magyar soros EU-elnökség megakadályozásához


Az Európai Parlament ülésterme Strasbourgban 2023. július 12-én
Az Európai Parlament ülésterme Strasbourgban 2023. július 12-én

Magyarország szinte biztosan soros EU-elnök lesz, de lehetnek korlátok. Önhibájukon kívül is rosszul járhatnak a képzett polgármesterek a kormányzati ellenőrzéssel. Joe Biden elrendelte az amerikai befektetések korlátozását a kínai technológiai ágazatokban.

Magyarország szinte biztosan soros EU-elnök lesz, de lehetnek korlátok

Elkéstek, és az egységes fellépés is hiányzik – jelentette ki brüsszeli tudósítónk podcastunkban annak kapcsán, hogy megakadályozhatja-e még bármelyik politikai erő az Európai Parlamentben hazánk soros elnökségét 2024 második felében. Hozzátette azonban, hogy a feladatok meghatározásakor jöhetnek korlátozások.

Akár önhibájukon kívül is rosszul járhatnak a képzett polgármesterek a kormányzati ellenőrzéssel

Három jogszabály is vonatkozik ma Magyarországon a polgármesterek, alpolgármesterek juttatásaira. Az egyik szerint kaphatnak nyelvvizsgapótlékot, a másik szerint nem, a harmadik szerint mégis, de nem úgy, mint az első alapján. Rosszul járhatnak a nyelveket beszélő településvezetők.

Joe Biden elrendelte az amerikai befektetések korlátozását a kínai technológiai ágazatokban

Joe Biden elnök szerdán aláírta a rendeletet a Kínába irányuló csúcstechnológiás amerikai befektetések befagyasztásáról és szabályozásáról. A lépés a kormányzat szerint célzott volt, de a fokozódó versenyt is tükrözi a világ két legnagyobb hatalma között.

A lengyelek tovább emelik a tétet: tízezer katonát küldenek a belarusz határra

Először ezer, majd kétezer főről volt szó, míg Mariusz Błaszczak védelmi miniszter csütörtökön már azt közölte, hogy Lengyelország tízezer katonát tervez a belarusz határhoz vezényelni a migrációs nyomás erősödésére és az orosz Wagner-csoport zsoldosainak megjelenésére tekintettel.

Titokzatos robbanás Moszkva mellett: tucatnyi embert még keresnek

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma bejelentette, hogy tizenkét embert még mindig keresnek Szergijev Poszad városában az optikai-mechanikai üzemben vagy annak közelében történt robbanás után. Egy ember biztosan meghalt, és többtucatnyian megsebesültek.

Amit még tudni érdemes

Fizetésképtelenséget jelentett az Országos Roma Önkormányzat (Népszava)

Nincs pénz rezsire, így nincs nullás igazolás, emiatt pedig esély sincs állami támogatásra.

Magyarországon a második legrosszabb az életszínvonal az Európai Unióban (Index)

Az Eurostat kimutatása szerint az európai uniós átlag kilencven százalékát közelítették a magyarországi élelmiszerárak tavaly. A GKI úgy számol: már csak a bolgárok életszínvonala rosszabb a magyarokénál az EU-ban.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG