Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Titokzatos robbanás Moszkva mellett: 12 embert még keresnek


Kutyás mentő a robbanás helyszínén a zagorszki optikai-mechanikai üzemben 2023. augusztus 9-én
Kutyás mentő a robbanás helyszínén a zagorszki optikai-mechanikai üzemben 2023. augusztus 9-én

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma augusztus 10-én közölte, hogy 12 embert még mindig keresnek Szergijev Poszad városában az optikai-mechanikai üzemben vagy annak közelében történt robbanás után. Egy ember biztosan meghalt, és többtucatnyian megsebesültek.

A mintegy 50 ismert sérültből ötöt a fővárostól, Moszkvától mintegy 70 kilométerre fekvő környék egyik kórházának intenzív osztályán ápolnak.

A romok és a törmelék eltávolítása folyik – közölte a minisztérium.

Egyes források, köztük a Baza független Telegram-csatorna, amely az elsők között számolt be az incidensről, azt állítják, hogy holttesteket vagy testrészeket távolítottak el a helyszínről, és a halottak száma két számjegyű lehet.

Hivatalosan azonban csak egy ember halálát erősítették meg, egy nőét, aki állítólag a kórházba szállítás után halt meg.

Ehhez kapcsolódóan: Folytatódik a drónok csatája Oroszország és Ukrajna között

Az orosz hatóságok szerint a robbanás a Piro-Rossz nevű cég bérelt pirotechnikai raktárában volt.

A raktár állítólag a zagorszki optikai és mechanikai üzem területén található, amely éjjellátó berendezéseket gyárt tankokhoz, valamint optikai eszközöket a rendvédelem és az egészségügy számára.

Az első szemtanúk a robbanás helyszíneként az optikai üzemet jelölték meg.

Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság házkutatást rendelt el a Piro-Rossz irodáiban, és őrizetbe vette a cég műszaki igazgatóját az incidens miatt indított büntetőeljárás keretében.

A Piro-Rossz egyik alkalmazottja, Szergej Csankajev azt mondta a médiának a robbanás napján, hogy a detonáció nem a raktárban volt, hanem egy szomszédos épületben, ahol nem tároltak robbanóanyagot. Azt is állította, hogy a robbanás előtt egy hangot lehetett hallani, vélhetően egy drónét.

A Kommerszant orosz hírügynökség a nyomozókkal folytatott beszélgetést követően azt írta, fogalmuk sincs, hogyan és miért történt a robbanás.

A tisztviselők azt nem közölték, hogy a nyomozók kizárták-e a szabotázs lehetőségét.

Az orosz rendőrséget, tűzoltóságot és mentőszolgálatot összefogó sürgősségi szolgálat visszautasította azokat a feltételezéseket, amelyek szerint egy ukrán vagy más, pilóta nélküli légi jármű okozhatta a robbanást.

Ehhez kapcsolódóan: A CIA állítólag előre figyelmeztette Ukrajnát, hogy ne rongálja meg az Északi Áramlatot

Május óta dróntámadásözön éri Oroszországot, amely 17 hónapja folytatja a háborúját Ukrajna ellen.

2022 júniusában egy máig tisztázatlan tűzeset okozott már károkat ugyanebben a zagorszki üzemben.

Az ukrán tisztviselők általában kerülik annak nyilvános megerősítését, hogy bármiféle szerepük volt feltételezett drón- vagy más támadásokban az ország nemzetközileg elismert határain kívül.

XS
SM
MD
LG