Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Az emberiség kreatív, ha a pacal védelméről van szó


Legfontosabb anyagaink hétfő reggel: A magyar hatóságok még nem tudnak róla, de az izraeliek szerint már megjelent a koronavírus omikron-variánsa Magyarországon. Nagyon kreatív az emberiség, ha a pacal védelméről van szó. A végrehajtók világában aprópénz az az ötmillió forint, amellyel Völner Pál államtitkár lebukott.​ Kimutatható a NER hatása a legfiatalabb generációban is. Nyilatkozott a Szabad Európának Mucsi Zoltán, és archívumunkból bemutattunk egy 1993-ban készült interjút Konrád Györggyel.

Covid: Omikron Magyarországon

Magyarországon a hivatalos tájékoztatás szerint még nem azonosították senkiben az omikron-vírusvariánst, egy angol nyelvű izraeli lap viszont arról ír, hogy kimutatták egy Magyarországról érkezett utasban. Tizenhatezernél több új fertőzöttet azonosítottak, 455-en hunytak el Magyarországon a hétvégén koronavírus-fertőzésben. Hétfő reggeli helyzetképünket a járványról ide kattintva olvashatja.

Mindent a pacalért

Az állattartás felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős részéért, ezen belül pedig a szarvasmarhák a legnagyobb gázkibocsátók. Az emberiség pedig egyre több húst fogyaszt. Ahelyett azonban, hogy visszafognánk húsfogyasztási szokásainkat, ezzel egy időben csökkentenénk a szarvasmarhatartást, leleményes kutatók különböző módokon próbálják ugyanekkora vagy még nagyobb állattenyésztés mellett megvédeni a bolygót a marhák metánjától – a kormányok komoly pénzügyi támogatásával. Hogy mennyire kreatív az emberiség a steak és a pacal védelmében, kiderül infografikákkal és bús tehenekkel illusztrált cikkünkből.

Ötmillió forint aprópénz a bírósági végrehajtók világában

A többek között hivatali vesztegetéssel gyanúsított Völner Pár igazságügyminiszter-helyettes a gyanú szerint két–ötmillió forintot kapott rendszeresen, hogy korrupt módon befolyásolja a végrehajtói kinevezéseket. Cikkünkből nemcsak az derül ki, hogy a Pegasus-ügy kapcsán is kulcspozícióban lévő egykori miniszterhelyettes miként bukhatott le, de az is, kik azok a bírósági végrehajtók, és mit csinálnak.

A hivatalos név ellenére Magyarországon a bírósági végrehajtásokat mintegy kétszáz magáncég végzi, amelyeket az igazságügy-miniszter jelöl ki. Körzetenként vannak elosztva az egész országra, csak akkor jöhet új belépő, ha valamelyikük kiesik a rendszerből. Aki viszont bekerül, az jellemzően megfogta az isten lábát Magyarországon.

A Fidesz egyáltalán nem veszítette el a harminc év alattiakat

A magyar fiatalok végtelenül megosztottak, emellett elégedetlenek, passzívak és konformisták, viszont nagyon Európa-pártiak. Egyharmaduk szerint csak erőszakkal lehet leváltani a Fideszt, és több mint a felük gondolja azt, hogy erőskezű vezetőre van szüksége az országnak. Lapunknak Szabó Andrea, a Politikatudományi Intézet tudományos főmunkatársa összegezte legfrissebb kutatásának tapasztalatait. „Nagyon szépen látszik a kutatásban, hogy a magyar fiatalok nem bíznak a különböző demokratikus intézményekben.”

Két-három százalékkal izgalmasabb az élet Budapesten, mint Abonyban

Nem szívesen beszél a politikáról Mucsi Zoltán, mert szerinte túlfűtött indulatokat vált ki a magyarokból az, ha valakinek más a politikai véleménye. Szelfi című podcastunkban mégis kivételt tett, és kicsit politizált, és azt is elmesélte, hogyan élte meg a koronavírus miatti leállásokat, amikor elmaradt mintegy háromszáz előadása. Életútinterjúnkból kiderül, hogyan nem lett focista és vált viszont meghatározó színésszé Budapesten Abonyról indulva.

Archív beszélgetés Konrád Györggyel

Gondolkodva válaszolni a rendszer eresztékeinek lazítására – 1993-ban még ilyenekről beszélgettünk. Archívum című podcastsorozatunkban elődünk, a Szabad Európa Rádió időtálló korábbi műsorait elevenítjük fel. Ebben az epizódban az akkor hatvanéves Konrád György íróval készült interjút idézzük fel. A beszélgetésben szó esik őszinteségről, arcélről, a támadók igazságtudatáról és tiszteletlen levelekről.

Rangos szakmai díjat kapott a Szabad Európa újságírója, Báthory Róbert

A Minority Rights Group Europe által alapított, harmadszor átadott Fejlesztési Újságírói Díj második helyét kapta meg kollégánk. Báthory Róbert A nagyobb gyerekek a kukában fürdenek című cikkét díjazták, amelyet ide kattintva lehet és érdemes elolvasni. A díjazott cikk elkészítésének hátteréről a Sztoriban című podcastunkban beszélt a szerző.

Metántól mentes marha jó napot kívánok,
Keller-Alánt Ákos

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG