Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Kérdőjelek a jövő évi magyar EU-elnökség körül


Orbán Viktor sajtótájékoztatója Budapesten 2023. december 21-én
Orbán Viktor sajtótájékoztatója Budapesten 2023. december 21-én

Elvárt semlegesség: a magyar EU-elnökség idején bizonyíthat a kormány. Nem tudni, Orbán honnan vette, hogy a 40 alattiak háromnegyedének van saját lakása. A kormány megengedi, hogy jogellenesnek feltételezett cselekményeket jelentsünk be.

Elvárt semlegesség: a magyar EU-elnökség idején bizonyíthat a kormány

A soros magyar EU-elnökség idején két olyan döntés végrehajtása is időszerű lesz, amelyeket a magyar kormányfő ellenzett vagy meg is vétózott. Még nem tudni, hogy Orbán Viktor kihasználja-e a helyzetet saját politikai érdekeinek érvényesítésére, vagy biztosítja a pozíciótól elvárt semlegességet.

Nem tudni, Orbán honnan vette, hogy a 40 alattiak háromnegyedének van saját lakása

Orbán Viktor nemrégiben nagy sikerként jelentette be, hogy szerinte a negyven év alatti magyarok 75 százalékának van saját lakása. Nem látni, miből gondolta ezt, az elérhető adatok alapján ugyanis állítása irreálisnak tűnik. Az ingatlan.com vezető elemzője sem tudja, honnan vehette ezt a miniszterelnök, sőt szerinte a negyven év alattiak egyre rosszabb helyzetbe kerülnek a magyar lakáspiacon.

A kormány megengedi, hogy jogellenesnek feltételezett cselekményeket jelentsünk be

Egy új jogszabály különleges védelmet ad azoknak, akik visszaélést jelentenek be. Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint viszont aki nagy titkot sért meg, az megüti a bokáját. A gond egyébként nem az, hogy nem mernek bejelentést tenni az emberek, hanem az, hogy a hatóságok nem vizsgálják ki a gyanús eseteket. Ligeti szerint a hazai törvénynek megágyazó uniós szabályozás vérszegényre sikeredett, a kormány pedig a minimumot célozta meg a jogszabály hazai átültetésekor.

Visszatekintő 2023: Borsodban börtönbe mennek a szülők az iskolai hiányzások miatt – A Belügyminisztériumot nem érdekli

Bár Magyarországon a törvények elvileg mindenkire ugyanúgy vonatkoznak, az igazság az, hogy valójában a legszegényebbek kerülnek a legkönnyebben rács mögé. Ehhez sokszor még valódi bűnt sem kell elkövetniük, elég csak egy néhány tízezres szabálysértési bírság. Tényfeltáró videónk nyomán Vadai Ágnes, a DK alelnöke írásban intézett kérdést Pintér Sándorhoz arról, hogy tényleg ezt tartja-e a legjobb megoldásnak. A belügyminisztérium válaszként csak annyit írt: cikkeket nem véleményez.

Amit még tudni érdemes

Érik az újabb Volán-sztrájk, van, ahol a buszvezetők már 40 százaléka egyetért a januári munkabeszüntetéssel (Népszava)

A szakszervezet hatvanszázalékos támogatottságnál lép.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG