Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Már több mint félmilliárd eurónyi vagyon lefoglalásáról intézkedett az Európai Ügyészség


Laura Codruța Kövesi, az Európai Ügyészség vezetője 2021. november 15-én Luxemburgban
Laura Codruța Kövesi, az Európai Ügyészség vezetője 2021. november 15-én Luxemburgban

Polipszerűen működő nemzetközi bűnszervezetekkel küzd az Európai Ügyészség. Huszonötezernél is több orvos állt már ki az orvosi kamarai tagság mellett. „Számítógépet viszünk az iskolának, ahol a pincében kínzókamra volt” – magyar alapítvány Ukrajnában.

Polipszerűen működő nemzetközi bűnszervezetekkel küzd az Európai Ügyészség

Az Európai Ügyészség hivatalosan 2021. június 1-jén kezdte meg munkáját, azóta összesen már több mint félmilliárd eurónyi vagyon lefoglalásáról intézkedett. Eddigi működése során öt nagy európai bűnszervezetet térképezett fel, amelyek hasonló módszerekkel és rendkívül kifinomult struktúrával dolgoznak, keresve azokat az országokat, ahol a leggyengébb a szabályozás és az ellenőrzés.

Huszonötezernél is több orvos állt már ki az orvosi kamarai tagság mellett

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára közösségi oldalán jelentette be, hogy már több mint huszonötezren jelezték hiteles aláírásukkal: az orvosi kamara tagjai akarnak maradni. Magyarországon nagyjából 33 ezer aktív orvos van, ami azt jelenti, hogy több mint kétharmaduk tag kíván maradni. A nyilatkozattételre április elsején éjfélig van lehetőség.

„Számítógépet viszünk az iskolának, ahol a pincében kínzókamra volt” – Magyar alapítvány Ukrajnában

Egyre több végtagsérülést szenvedő gyerekre számítanak a kórházakban, főleg fizioterápiás és alapvető egészségügyi eszközökre van szükség. Bucsában már újranyílt az iskola, amelynek pincéjében kínzókamra működött. Magyarországon tombol a „háborús infláció”, Ukrajnában viszont a lövészárkoktól pár tíz kilométerre is kétszáz forint körül adják a kenyér kilóját. Tóth Ákost, az Age of Hope nemrég Ukrajnában járt vezetőjét kérdeztük, aki azért ment ki, hogy feltérképezze, milyen segítséget tudnának nyújtani kint bajba jutott vagy nehéz sorsú gyerekeknek, elsősorban egészségügyi intézményeken keresztül.

A Fidesz egyházpolitikája: a kereszténység elleni súlyos támadás vagy politikai bátorság?

Az elmúlt évtizedben látványosan nőtt a költségvetésből történő egyházfinanszírozás kiterjedtsége és mértéke. Legújabban megint ingatlanokat kaphatnak az egyházak, olyanokat, amelyek régen sem voltak a tulajdonukban. Erősödnek vagy gyengülnek attól, hogy a politika látványosan a szövetségesük lett?

Véglegesen eldőlt: az EU tagországaiban 2035-re kivonják a szén-dioxidot kibocsátó autókat

Az Európai Unió tagállamai véglegesen jóváhagyták azt a mérföldkőnek számító törvényt, amely 2035-ben megszünteti az új szén-dioxid-kibocsátású autók értékesítését, miután Németország megkapta a mentességet az úgynevezett e-üzemanyaggal működő járművekre.

NOB-elnök: Az oroszok a háború dacára is részt vesznek a nemzetközi sportban

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke védelmébe vette azt a tervet, hogy az orosz és belarusz sportolók semlegesként visszatérhessenek a versenyekre, mondván, részvételük az ukrajnai háború ellenére is „működik”. „Szinte mindennap látjuk ezt számos sportágban, leginkább a teniszben, de a kerékpározásban is, egyes asztalitenisz-versenyeken. Látjuk a jégkorongban, a kézilabdában, a futballban és más bajnokságokban az Egyesült Államokban, de Európában és más kontinenseken is” – mondta.

Enyhül a feszültség Izraelben az igazságügyi reform felfüggesztése után

Az izraeli miniszterelnökkel szemben álló politikai frakciók megkezdték a tárgyalócsoportok felállítását, miután Benjámín Netanjáhú felfüggesztette vitatott tervét az igazságszolgáltatás átalakításáról, amely példátlan utcai tiltakozásokat és spirálisan terjedő belpolitikai válságot indított el.

A földrengések után tisztességes választásokat akarnak a törökök – már most mozgósítanak májusra

Ellenfelei az eddigi legnagyobb esélyt érzik Recep Tayyip Erdoğan elnök már két évtizedes törökországi kormányzásának megszüntetésére. Már most mozgósítanak, hogy biztosítsák minden egyes szavazat megszámolását a májusi választásokon, és elejét vegyék az esetleges manipulációknak a várhatóan szoros szavazáson.

Amit még tudni érdemes

Botrány a honvédségnél: egy év fizetés nélküli szabadság után kirúgták azokat a katonákat, akik nem vették fel a Covid elleni oltást (ATV)

Több mint 150 katonát szerelt le a honvédség decemberben, mert nem vették fel a koronavírus elleni védőoltást, amely számukra kötelező volt. A leszerelés előtt egy év fizetés nélküli szabadságra küldték őket, azt viszont nem engedélyezték, hogy máshol állást vállaljanak.

Kés és Gyűjtő a Skodában Ferihegy előtt – így kapták el Schadlt, amikor Dubajba próbált szökni (Telex)

A nyomozók szerint azért ment volna a házaspár Dubajba, mert Magyarországnak nincs kiadatási egyezménye az Egyesült Arab Emírségekkel.

A gazdaság visszaesését, majdnem 20 százalékos inflációt vár erre az évre a GKI (HVG)

Kételkedik a gazdaságkutató abban, hogy az év végére egy számjegyűre csökkenhet az áremelkedés mértéke.

Újabb jogállamisági jelentéssel készül az Európai Parlament (Népszava)

A tervezetben megismétlik, hogy Magyarország a választási autokrácia hibrid rendszerévé vált, illetve felszólítják az Európai Bizottságot, hogy a tagállamoknak címzett ajánlásaihoz ezentúl fűzzön konkrét végrehajtási ütemtervet.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG