Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Nem csak itthon vált politikai fegyverré a kormány kezében az EU-források elosztása


Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc Felcsúton 2019. május 19-én
Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc Felcsúton 2019. május 19-én

Így lehetne kifordítani a kormány kezéből az EU-források elosztásának politikai fegyverét. Brüsszel mézesmadzagot húzott el Orbán orra előtt a gyors utalásokkal. A Közel-Keletre látogat az amerikai külügyminiszter a háború kiterjedésének megelőzése érdekében.

Így lehetne kifordítani a kormány kezéből az EU-források elosztásának politikai fegyverét

A városok és települések közvetlen támogatásának lehetőségét mérte fel pár hónapja a Political Capital kutatása, amelyben állandó brüsszeli tudósítónk is részt vett. Nem csak itthon vált politikai fegyverré a kormány kezében az európai uniós források elosztása, de lenne megoldás rá, ha lenne közös akarat.

Mézesmadzagot húzott el Orbán orra előtt a gyors utalásokkal az Európai Bizottság

Az ukrán pénzügyi támogatásról szóló megállapodás előtt a talaj előkészítését és a rendkívül magas 2023-as magyar költségvetési hiány csökkentését is szolgálhatja az, hogy az Európai Bizottság a vártnál gyorsabban és nagyobb összeget utalt át 2023 végén és 2024 legelején Magyarországnak.

A Közel-Keletre látogat az amerikai külügyminiszter a háború kiterjedésének megelőzése érdekében

Erősödnek az aggályok a gázai háború térségbeli kiszélesedésével kapcsolatban, miután a napokban – feltehetőleg izraeli – dróntámadás végzett a Hamász második számú vezetőjével Libanonban, valamint Iránban mintegy száz ember vesztette életét robbantásos merényletben.

Visszatekintő 2023: Vinnék a boltot is: a megromlott német–magyar kapcsolatok háttere

2023-ra mélypontra jutott a német–magyar kapcsolat. Novemberben jelent meg erről szóló cikkünk, azóta több fejlemény is történt: a német kormány lemondta a már meghirdetett Német–Magyar Fórumot Berlinben, és a hírek szerint a német kancellár volt az, aki „kiküldte kávézni” Orbán Viktort a teremből, amikor Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szavaztak. A budapesti repülőtér eladásáról is haladtak a tárgyalások az év végére.

Visszatekintő 2023: A Fidesz egyházpolitikája: a kereszténység elleni súlyos támadás vagy politikai bátorság?

Sokak – köztük vallásos és jobboldali emberek is – az egyházakra veszélyes politikai kereszténységnek tartják a Fidesz egyházpolitikáját. Szerintük az egyházak a szocializmus után újból morálisan korrumpálódnak, most a Nemzeti Együttműködés Rendszerében. Ez a vád persze legalább ezeréves a világi hatalmakkal sokszor (az ortodoxia esetében ma is) összefonódó kereszténység esetében, de arról érkeznek hírek, információk, hogy a kiugróan magas kormányzati támogatások (és a kormányretorika) komoly dilemmát okoz sok hívőben és néhány egyházi vezetőben is.

Visszatekintő 2023: „Amikor erőt tud mutatni az ember a hatalommal szemben” – Sikeres tiltakozás Balatonhenyén

Nem akarnak szállodát, forgalmas utat, nagyberuházást a csöndes zsákfalu, Balatonhenye lakói és nyaralótulajdonosai, ezért szinte egy emberként utasították el az önkormányzat tervét. A tiltakozók szerint a falu infrastruktúrája nem bírná el az önkormányzat eredeti terveiben foglalt fejlesztéseket, amelyek szerintük ráadásul tönkretennék a csöndes üdülőfalu hangulatát.

Amiről még tudni érdemes

Elismerte a Pintér-féle belügy, jövő ősztől tényleg fizetéscsökkentéssel büntetnék a nem megfelelően teljesítő tanárokat (Népszava)

Jön a teljesítményértékelési rendszer, amelyben a tankerületek „bizonyos határon belül” levonhatnak a pedagógusok béréből. A szakszervezet szerint az Orbán-kormány hazudott.

Alakul egy nagy csörte a kormányon belül arról, hogy elengedjék-e a költségvetési gyeplőt (444)

Hamar komoly konfliktus lehet abból, hogy Orbán Viktor december elején úgy döntött, hogy a gazdaságpolitikát meghatározó kérdésekben és döntésekben Nagy Mártoné lesz a főszerep.

Minden jót kíván
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG