Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Közel-Keletre látogat az amerikai külügyminiszter a háború kiterjedésének megelőzése érdekében


Antony Blinken megérkezik Mexikóvárosba 2023. december 27-én
Antony Blinken megérkezik Mexikóvárosba 2023. december 27-én

Erősödnek az aggályok a gázai fegyveres konfliktus térségbeli kiszélesedésével kapcsolatban, miután a napokban dróntámadás végzett a Hamász második számú vezetőjével Libanonban, illetve Iránban mintegy száz ember vesztette életét robbantásos merényletben.

Antony Blinken az Izrael elleni október 7-i terrortámadások és az arra válaszul megindított hadművelet kezdete óta immár negyedszer látogat a régióba.

Névtelenséget kérő amerikai tisztségviselők megerősítették a miniszter útját, állomásai azonban Izraelt leszámítva egyelőre nem ismertek.

Szerdán legalább 95 ember meghalt, illetve több mint kétszáz megsebesült két robbanásban Iránban a Forradalmi Gárda elit alakulatának egykori parancsnoka, Kászem Szolejmáni elleni merénylet negyedik évfordulóján tartott megemlékezésen. Teherán azonnal az Egyesült Államokat és Izraelt tette felelőssé. Washington határozottan visszautasította, hogy érintett lenne.

Ehhez kapcsolódóan: Bombamerényletben százan meghaltak Iránban Szolejmáni megemlékezésén

Egy nappal korábban a feltételezések szerint Izrael végezhetett a Gázai övezetet uraló Hamász második számú vezetőjével Libanonban. Száleh Arúri a terrorszervezet eddigi legmagasabb rangú vezetője, akit kiiktattak a háború kezdete óta. Ez volt tavaly október óta az első támadás a libanoni fővárosban.

Ehhez kapcsolódóan: Izrael végezhetett a Hamász második számú vezetőjével Libanonban

Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő a fejlemények kapcsán óva intett a háború eszkalációjától. „Senkinek nem érdeke – a régió egyetlen országának, a világ egyetlen országának sem –, hogy a konfliktus még a jelenleginél is szélesebb legyen” – fogalmazott.

Herci Halevi izraeli vezérkari főnök a libanoni határ közelében tett látogatásán leszögezte, hogy a zsidó állam hadseregének itt állomásozó katonái rendkívüli készültségben vannak.

Elemzők szerint a konfliktus akár Jemenre is átterjedhet, miután az Egyesült Államok és szövetségesei súlyos, de nem részletezett következményekre figyelmeztették az Irán által pártfogolt húszi lázadókat, amennyiben nem szüntetik be a kereskedelmi hajók elleni támadásaikat a Vörös-tengeren.

Ehhez kapcsolódóan: Irán ügynökei és partnerei csúcsra járatják a fegyvergyártást a Közel-Keleten

A feszültségek kiéleződése nyomán a térségben több mint három százalékkal nőtt a kőolaj világpiaci ára.

Izrael azután indította meg háborúját Gázában, hogy a Hamász terrorszervezet tagjai a határkerítésen áttörve október 7-én mintegy 1140 embert megöltek, és körülbelül 250 túszt ejtettek, akik közül 129-et továbbra is fogva tartanak.

Jeruzsálem előbb pusztító légicsapásokba, majd szárazföldi műveletekbe kezdett a radikális iszlamista csoport uralmának felszámolása érdekében a palesztin enklávéban.

Ehhez kapcsolódóan: Amerikai hírszerzés: Palesztin terroristák Izrael elleni támadásokra használták fel a legnagyobb gázai kórházat

A gázai hatóságok szerint az áldozatok száma már meghaladta a 22 ezret. Az izraeli fél azt állítja, hogy nagyjából nyolcezer fegyveressel végeztek eddig, erre azonban nem mutattak be bizonyítékot. A harcokban több mint 170 izraeli katona vesztette életét.

A Gázai övezet 2,3 milliós lakosságának több mint 85 százaléka, 1,9 millió ember kényszerült lakóhelye elhagyására. Vannak, akik attól tartanak, hogy nem is térhetnek már vissza.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG