Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Nem kapott vízumot Kanadától az exjobbikos Bencsik János, új főkonzuljelöltet talált a külügy


Bencsik János felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 30-án
Bencsik János felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 30-án

Új főkonzuljelöltről döntött a külügy, miután Kanada lassan egy éve nem ad vízumot az előzőnek. A paksi bővítés nem nagyon halad, de a kormányközeli Balásy Gyula kifizetései igen. Kis konzultációs történelem.

Új főkonzuljelöltről döntött a külügy, miután Kanada lassan egy éve nem ad vízumot az előzőnek

Új főkonzuljelöltet választott a Külgazdasági és Külügyminisztérium, miután Kanada továbbra sem ad vízumot Bencsik Jánosnak, a Jobbikból még 2020-ban kilépő volt országgyűlési képviselőnek. A Szabad Európa diplomáciai források alapján úgy értesült, hogy az új jelölt a tárca munkatársa, Jákó János.

A paksi bővítés nem nagyon halad, de a kormányközeli Balásy Gyula kifizetései igen

Noha egyelőre még csak földmunkákra került sor, azaz nagyjából csak ásás zajlott a Paksi Atomerőmű bővítése kapcsán, így is 224 millió forintba kerültek bizonyos kommunikációs és rendezvényszervezési feladatok ez ügyben. A fenti kommunikációs terheket Balásy Gyula cégei vették le ennyi közpénzért az állam válláról.

Kis konzultációs történelem

Egyre drágábbá válnak a nemzeti konzultációk, illetve egyre leplezetlenebbül szolgálják a kormánypárt kampánycéljait. Az első költségeit – amelyet még csak a nyugdíjasok kaptak meg – a Fidesz állta, azóta viszont a központi költségvetésből költik rá a milliárdokat. 2015 óta viszont egyre keményebb állítások szerepelnek a kérdőíveken.

Fidesz: „Nagyon erős az a törekvés, hogy a magyarok kezéből kivegyék az önrendelkezés jogát”

Éles vita folyt a parlamentben a szuverenitásvédelmi törvénycsomagról. Az ellenzék szerint a tervezet szándékosan fogalmaz homályosan a leendő Szuverenitásvédelmi Hatóság jogköreivel kapcsolatban, amelynek az lesz a feladata, hogy bármikor bárkit megvádolhasson azzal, hogy külföldi ügynök.

Karsai Dániel ügyvédje: A strasbourgi bíróság nagyon komolyan veszi az életvégi döntés ügyét

Jó volt látni, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) mennyire körültekintően jár el Karsai Dániel ügyében, aki azt szeretné elérni, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt méltósággal tudja befejezni az életét Magyarországon – mondta a felperes ügyvédje, Stánicz Péter a Szabad Európának a keddi tárgyalást követően. Az Orbán-kormány továbbra is ellenzi az eutanáziát. Döntés jövőre várható.

Az energiahivatal blokkolja az erkélynapelemek megjelenését

Bő egy éve azzal zárult a lakossági konnektoros mininaperőművek ügyében tartott iparági egyeztetés, hogy sem műszaki, sem technológiai, sem pedig hálózati akadálya nincs e rendszerek magyarországi engedélyezésének. Az egyetlen akadály sem tűnt leküzdhetetlennek, azonban máig adós az időközben alaposan átalakított szabályozó hatóság a szükséges szabálymódosításokkal.

Rendkívüli ülésen tárgyal a parlament a Fővárosi Közgyűlést érintő választási szabályokról

Már csütörtökön az Országgyűlés elé kerül a Mi Hazánk javaslata a tisztán listás budapesti választási rend visszaállításáról. A párt múlt héten nyújtotta be erre vonatkozó indítványát. A főváros vezetéséért újrainduló Karácsony Gergely ezt úgy kommentálta: a fideszesek még „ahhoz is gyávák, hogy saját nevükben adják be a javaslatot, rábízták a félfasiszta testvérpártjukra”.

Mintegy tízezer magyar gyereknél alakult ki gyógyíthatatlan bélbetegség

Nagyjából hatvanezer magyar beteg szenved gyulladásos bélbetegségben, 15-20 százalékuk kiskorú. A betegség nem gyógyítható, de tünetmentessé tehető. Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett az esetszám, egyre fiatalabb korban alakul ki a betegség, amelynek fő oka az egészségtelen életmód, a dohányzás, a rostszegény táplálkozás és a gyorséttermi ételek.

Meghosszabbították a gázai tűzszünetet, de csak idő kérdése a háború folytatódása

Ötödik napjába lépett a fegyvernyugvás, a szemben álló felek szerdáig terjesztették ki a megállapodást, amelynek nyomán így két újabb túszcserére kerülhet sor. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a héten ismét a térségbe látogat, már harmadjára a háború kezdete óta. Várhatóan a tűzszünet további meghosszabbítását próbálja majd eléri, illetve minél több túsz kiszabadítását.

Amit még tudni érdemes

Ezen sem spórol Lázár János: egymilliárdos lovaspálya épül a mezőhegyesi ménesbirtokon (RTL)

Négy nappal a tavalyi választások előtt 15 milliárd forintot csoportosított át a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságot tulajdonló alapítvány számára a Miniszterelnökség, amelyet korábban épp Lázár János vezetett. Az alapítvány kuratóriumi elnöke nem más, mint Lázár János.

Október végére már 1,6 milliárd forint volt a tankerületi központok lejárt tartozása (Népszava)

A hatvan tankerületi központ közül 38 került fel a központi költségvetési intézmények tartozásállományát felsoroló államkincstári listára.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG