Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Németh Zsolt szerint a törökök előtt megszavazzuk a svéd NATO-ratifikációt


Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke 2023. szeptember 25-én
Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke 2023. szeptember 25-én

Németh Zsolt: Donald Trump és Orbán Viktor között jó a kémia. Saját korlátaival szembesült az Európai Politikai Közösség Granadában. Leültették a rendőrök a senkiföldjén, aztán vasrudakkal szétverték – így megy a visszakényszerítés.

Németh Zsolt: Donald Trump és Orbán Viktor között jó a kémia

Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke azt mondja: meggyőződése, hogy még a törökök előtt megtörténik a svéd NATO-csatlakozás ratifikációja. Bár Volodimir Zelenszkij elnököt zseniális kommunikátornak tartja, a magyar–ukrán politikai párbeszéd körülményei javításra szorulnak. Ebben változást hozott Novák Katalin ukrajnai látogatása.

Saját korlátaival szembesült az Európai Politikai Közösség Granadában

Harmadik csúcstalálkozóját tartotta egy éven belül Granadában a jelenleg negyvenhat tagot számláló Európai Politikai Közösség (EPC), az összejövetelről azonban hiányzott az EP által a Hegyi-Karabah ellen intézett agresszió miatt frissen elítélt azeri vezető és állítólagos betegsége miatt Recep Tayyip Erdoğan török elnök is.

Friss podcastunkban állandó brüsszeli tudósítónkkal, Gyévai Zoltánnal az EPC-csúcsról beszélgettünk, amelyet pénteken az EU állam- és kormányfőinek informális egyeztetése követ. Áttekintettük, hogy mi valósult meg a jövőre lejáró, előző stratégiai tervben, és mi várható a következő ötéves programban.

Leültették a rendőrök a senkiföldjén, aztán vasrudakkal szétverték – így megy a visszakényszerítés

Kurram Sahzad menedéket akart kérni Magyarországon, de a rendőrök kisbuszba pakolták, és tizenegy társával együtt kivitték a szerb határ mellé. Ott átvezették a senkiföldjére, leültették, majd vasrudakkal és gumibottal alaposan szétverték őket. A rendőrök egymást védve, de inkonzisztensen tanúskodtak, az ügyészség pedig a kirívóan erős bizonyítékok dacára sem volt hajlandó rendesen kivizsgálni az ügyet. Most a férfi pert nyert az Emberi Jogok Európai Bíróságán, húszezer eurót (7,7 millió forintot) fizet neki a magyar állam a fentiekért.

Veszélyes precedenst teremt Fukusima hígított szennyvize

Nem csak a trícium miatt veszélyes a Csendes-óceánba engedhető, 1,3 milliárd köbméternyi, tisztított fukusimai hűtővíz. A legolcsóbb megoldást választó Japán kármentése sokféle más baj forrása lehet; illúzió, hogy a döntések hatása pusztán a távol-keleti beltengerre korlátozható.

Megszólítani a cigány nőket: romastratégia készül a Józsefvárosban

Az önkormányzatok nem készítenek nevesített romaprogramot. Jó esetben van szociálisbérlakás-programjuk, segélypolitikájuk – a romákat pedig letudják azzal, hogy adnak valamennyi pénzt a kisebbségi önkormányzatnak, hogy szervezhessen rendezvényeket, amelyeket a polgármester megnyit. A józsefvárosi önkormányzat belevágott.

A szélsőjobb miatt lázas figyelem kíséri a vasárnapi választásokat Németországban

Németországban már hónapok óta azok a közvélemény-kutatási eredmények uralják a politikai vitákat, amelyek a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) növekvő támogatottságát mutatják. Az ország figyeli, hogyan szerepel a párt a vasárnapi hesseni és bajorországi tartományi választásokon.

Amit még tudni érdemes

Magyarellenességet gerjesztenek nemcsak az orosz, de a szlovák és román történelemtankönyvek is (HVG)

Az új orosz mellett a szlovák és a román tankönyvek is torz képet adnak a magyar történelemről. A kormány nem foglalkozik ezzel.

Motorpályát vett Finnországban Szijjártó Péter sógora (444)

A lap szerint a 4,6 kilométeres pályát az augusztusban alapított Finland Motorsport Circuit Holding szerezte meg, amelynek igazgatótanácsában ott ül Mika Wilska, Rabb Sándor és Őry Tamás. Utóbbi Szijjártó Sarolta férje, azaz a magyar külügyminiszter sógora.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG