Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Nincs menekvés a rezsidémon elől; hiába szavazták le, mégis a Kúria elnökének felesége lett a befutó


A Kúria elnökének felesége úgy lett vezető bíró, hogy feleannyi szavazatot sem kapott, mint riválisa. Képünkön Varga Zs. András, a Kúria első embere látható, aki szintén úgy lett vezető, hogy a bírói tanács nem támogatta, mivel nincs tapasztalata a bírósági szervezetrendszerben
A Kúria elnökének felesége úgy lett vezető bíró, hogy feleannyi szavazatot sem kapott, mint riválisa. Képünkön Varga Zs. András, a Kúria első embere látható, aki szintén úgy lett vezető, hogy a bírói tanács nem támogatta, mivel nincs tapasztalata a bírósági szervezetrendszerben

Hiába javasolta a miniszter, szinte lehetetlen Magyarországon társasházat alapítani, pedig ez menekülési útvonal lehetne az emelkedő rezsiárak elől. Akikre a halottak is szavaztak – elhunytak ajánlásaival került képviselői nyilvántartásba Óbudán egy nő. A Kúria elnökének felesége jóval kevesebb szavazatot kapott, mégis őt választották meg a vezető bírói pozícióra. Legfontosabb híreink.

Rezsiharc

A rezsiszabályok átírását követően kisebb roham indult, sokan akarnak társasházzá alakulni. Az osztatlan közös tulajdonú ingatlanokban egy mérőórát használnak a lakások. Eddig nem volt gond, szétosztották a költséget, az új szabályok alapján viszont nagyon megdrágul a rezsi, hiszen csak egy mérőórára jár a rezsicsökkentett limit.

Ahhoz, hogy minden lakás egyedi mérőórát kapjon, társasházzá kell alakulni. Ez nem egyszerű folyamat, akár hat-nyolc hónapig is eltarthat. Sok az adminisztrációs nehézség, nem csoda, hogy a lakók az elmúlt tíz-húsz évben nem indították el a procedúrát. Emellett gond lehet a helyi önkormányzatok építési szabályaival is, mivel az agglomerációs településeken úgy igyekeztek fékezni a beköltözők számát, hogy bizonyos telekmérethez kötötték az új építésű házak számát. Sok építési vállalkozó úgy kerülte meg a szabályt, hogy osztatlan közös tulajdonként adta el a lakásokat, így kisebb telekre többet is fel tudtak húzni.

Most nemcsak a régen épült, többgenerációs családi házak, hanem az újak esetében is engednie kellene az önkormányzatoknak ahhoz, hogy társasházzá alakulhassanak. Nincsenek könnyű helyzetben az önkormányzatok, a helyi polgármesterek szerint az ilyen ingatlanok legalizálásával veszélyes precedenst teremtenének.

Az elhunytak választási akarata

A 2022-es országgyűlési választáson részt vevő egyik párt jelöltjének ajánlóívein tizenkét olyan személy aláírása is szerepelt, akik az ajánlásgyűjtés idején már nem éltek. Az óbudai ügyben eljárás indult, a nyomozók tanúként hallgattak ki 28 embert, akiknek úgy szerepelt az aláírása a gyűjtőíveken, hogy saját elmondásuk szerint ők nem adtak ajánlást a jelöltnek.

Az ajánlások alapján a jelöltet a választási bizottság nyilvántartásba vette, mentelmi joga azonban megszűnt, amikor a választáson nem szerzett mandátumot, jelölőpártja nem jutott be a parlamentbe. A 49 éves gyanúsított tagadta, hogy aláírásokat hamisított volna, szabadlábon védekezhet.

Videónkban egy olyan azerbajdzsáni falut mutatunk be, amelynek mára egyetlen lakója maradt csak. Szikszlár utolsó lakosa, Ejjub Azizov még bízik abban, hogy elnéptelenedett falujába egyszer még visszatér az élet.

Egyetlen lakosa van egy azeri falunak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:18 0:00

Nemcsak természetvédelmi aktivisták, de erdőgazdasági szakemberek sem látnak túl sok logikát a kormány tűzifarendeletében. Miért teljesen felesleges szerintük, és miért van rá szükség a kormány szerint? Indítsa el kvízünket, ha többet akar a témáról megtudni.

Kvíz: A fákat kivágják, ugye?

Kvíz: A fákat kivágják, ugye?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

Érdemes még elolvasni a 24.hu riportját arról, hogy egy kis Veszprém megyei faluban, Bében elárverezték egy négygyerekes család házát. A vevő Brunner Imre polgármester, aki egyedül licitált az épületre, így kikiáltási áron, hárommillió forintért vehette meg, és haladékot sem ad a családnak az ingatlan elhagyására.

A Népszava szemlézte az Observer cikkét, amely dokumentumokat szerzett arról, hogy Magyarországon annak ellenére nevezték ki vezető bírói posztra a Kúria elnökének feleségét idén júniusban, hogy a bírói választáson jóval kevesebb szavazatot kapott, mint riválisa.

Varga Zs. Andrásnak, a Kúria elnökének házastársa, Kovács Helga Mariann a Fővárosi Ítélőtábla politikailag kényes ügyekkel foglalkozó bírói testületének élére (Polgári Kollégium) került, bár a rivális jelölt szavazatainak kevesebb mint felét szerezte meg.

Bár az uniós jogállamisági eljárás ellenére a magyar kormány hozzá szeretne jutni a befagyasztott forrásokhoz, az Observer ellenvetésként hozta fel „a fékek és ellensúlyok hiányát és a nepotizmust”, amelyre az utal, hogy „a jó kapcsolatokkal rendelkező politikusok viszonylag képzetlen barátai és családtagjai töltenek be vezető pozíciókat a bírósági rendszerben”.

Kellemes napot kívánok!

Báthory Róbert

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG