Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Növekvő költségek, csökkenő műszaki tartalom Mészáros Lőrinc cégének vasúti fejlesztésénél


Orbán Viktor Mészáros Lőrinccel a felcsúti stadionban 2019. május 19-én
Orbán Viktor Mészáros Lőrinccel a felcsúti stadionban 2019. május 19-én

Titkos határozattal dobná meg Mészáros Lőrinc cégét 17 milliárd forinttal a kormány. Újabb három ítéletben marasztalta el a magyar kormány menekültpolitikáját a strasbourgi bíróság. Miért lehet Ukrajna közelgő offenzívája a háború legfontosabb összecsapása?

Titkos határozattal dobná meg Mészáros Lőrinc cégét 17 milliárd forinttal a kormány

Az egyik legnagyobb vasúti fejlesztés költségeit 17 milliárd forinttal toldhatják meg, miközben a műszaki tartalom jelentősen csökkenne egy nem nyilvános kormányhatározat nyomán. A kormány kivenné a beruházást az EU-s operatív programból, inkább a magyar adófizetőkre terhelve.

Újabb három ítéletben marasztalta el a magyar kormány menekültpolitikáját a strasbourgi bíróság

Egy bántalmazott 14 éves menedékkérőt visszadobtak Szerbiába, egy 17 évest három hónapig fogva tartottak, egy 28 éves, megkínzott menekültnek nem adtak megfelelő ellátást a magyar hatóságok. Ezekben az ügyekben mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága, hogy a magyar állam megsértette az érintettek emberi jogait – közölte a felperesek képviseletét ellátó Magyar Helsinki Bizottság.

Kordonbontás vagy árnyékkormány – az ellenzék lehetőségei

Egy évvel az országgyűlési választás után a pártok támogatottságában nem sok változás történt. Most vasárnap is a Fidesz győzne, és még az sem kizárt, hogy újabb kétharmaddal. Hiába Magyarországon a legmagasabb infláció, hiába a világpolitikai elszigetelődés, az energiaválság, a háború, úgy tűnik, az ellenzék mindebből nem tud profitálni. Árnyékkormány vagy kordonbontás? Mi a célravezető? Parlamenten belül vagy kívül érhet el eredményt az ellenzék? 2007-ben a Fidesz tudott érdemi politikai tőkét kovácsolni a kordonbontásból. Kérdés, hogy ugyanez sikerül-e a Momentumnak. Lehet-e ebből hosszabb távú összellenzéki politika? Ezt járja körbe a Szabad Európa tényfeltáró magazinja.

Miért lehet Ukrajna közelgő offenzívája a háború legfontosabb összecsapása?

A zord tél után, amikor az orosz erőknek nem sikerült visszanyerniük a harctéri lendületet, Moszkva és Kijev is az előre beharangozott új ukrán ellentámadásra készül. Amikor megindul, valószínűleg jelentős fordulópont lesz a 14 hónapja tartó invázióban.

Kukorelly Endre: „A németek másképp nem őszinték, mint mi”

Kukorelly Endre író, költő szerint képtelenek vagyunk őszintének lenni, ő sem tudott a saját apjával őszintén beszélni a családjuk múltjáról, de ezzel nem vagyunk egyedül. A Lipcsei Nemzetközi Könyvfesztiválról nemrég hazatért író szerint a németek például másképp őszintétlenek, mint a magyarok.

A Kreml az ukrajnai háború árnyékában visszafogja a győzelemnapi rendezvényeket

Miközben Moszkva derékig benne van a szomszédos Ukrajna költséges inváziójában, és egyelőre nem is látszik még a rendezés esélye, a május 9-i győzelem napja idén gyökeresen másképpen fog kinézni Oroszországban, mint a korábbiakban.

Montenegró a korábbi adósságprobléma ellenére újabb kínai projektbe kezd

Montenegró szándéknyilatkozatot írt alá Kínával egy új autópálya építéséről, amely a tengerparti Budvát és Tivatot köti majd össze. A projekt várhatóan mintegy 59 millió dollárba (húszmilliárd forintba) fog kerülni, és feléleszti az ismert aggodalmakat, miután egy korábbi autópálya-projekt súlyos adósságba taszította az országot.

Hongkong gazdasága lassan talpra áll, de a szabadságjogoknak annyi

A helyiek úgy érzik, hogy a mindennapi élet és a gazdasági mutatók tekintetében jelentősen javult a helyzet a járványügyi korlátozások feloldását követően, a korábbi brit gyarmatra jellemző politikai jogokat azonban véglegesen felszámolta a kínai vezetés.


Amit még tudni érdemes

Kétmilliárd köbméterrel kevesebb gázt égettünk télen, mint egy évvel korábban (G7)

Tavaly október eleje és idén március vége között (tehát nagyjából a fűtési szezon alatt) durván 5,7 milliárd köbméter földgázt égettünk el Magyarországon. Ez az egy évvel korábbitól negyedével, az ezt megelőző három év átlagától pedig bő ötödével marad el.

Infláció: a világ kezd jobban állni, de itthon nagy bravúr lenne az év végi egy számjegyű szint (Telex)

Amíg a mi kelet-közép-európai régiónk, az Egyesült Államok és Kína is munkaerőhiánnyal küszködik, nem is olyan egyszerű eltüntetni az inflációt. Pedig amúgy segítene lassan a bázishatás, az alacsony energiaár és a feldolgozóipari recesszió.


Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG