Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Orbán beszédeinek rendre a szorongás a központi eleme


Orbán Viktor a tusványosi szabadegyetemen
Orbán Viktor a tusványosi szabadegyetemen

Az oktatási rendszer nem tud mit kezdeni az átlagostól kicsit is eltérő gyerekekkel, van olyan család, ahol emiatt a szülők elveszítik az állásukat. Orbán Viktor beszédei 2004-től nagyon hasonló szerkezetet mutatnak, központi fogalmuk a totális szorongás. Az idei tusványosi beszédben sem volt ez másképp.

Orbán szerint Ukrajnára rá kell kényszeríteni a békét

A magyar miniszterelnök szombaton beszélt Tusványoson. Orbán Viktor ismét borzalmas, félelmetes képet festett a világról beszédében, de ismét van terve arra, hogy a magyarok hogyan élhetik túl a veszélyeket.

Orbán Viktor beszédei 2004-től nagyon hasonló szerkezetet mutatnak, központi fogalmuk pedig a totális szorongás. Az Orbán-beszédek általános formája szerint rendre van egy nehezen elhagyható bevezető rész, aztán a kormány méltatása. Ezután hangsúlyos rémképek jönnek a minket körülvevő világról, ahol változó szereplők próbálják elpusztítani a magyarokat.

Gyakoribb ellenségképei közül most az EU-t kevésbé, az USA-t jobban ostorozta, a magyarokat pedig szerinte egyfajta sértettség, frusztráció, kisebbségi érzés viszi igazán előre. Orbán szerint a magyarok nem kevert fajúak, és nem is szeretnének azzá válni.

A „nem kevert fajú” magyarokról szóló mondatok viszont kimaradtak az EP-képviselőknek szemlézett Orbán-beszédből.

Nincs helyed az iskolában

Levente az autizmusspektrum középső tájékán elhelyezkedő, markánsabb autista jegyeket magán hordozó, speciális nevelési igényű fiú, aki hivatalosan 2021 szeptembere óta, az alsó tagozatban az osztálytársak részéről őt érő sorozatos iskolai fizikai és verbális abúzus, illetve tantermi kirekesztés miatt egyéni tanrendben tanul otthon. Magyarországon közel százezer sajátos nevelési igényű gyermek él. Sokuknak (és családjuknak) elérhetetlen álom a közoktatás.

Egy új uniós jogszabály, amely a technológiai óriáscégek megfékezését célozza, a gyerekek online védelmét szolgáló világszintű jogszabályok viszonyítási alapjául szolgálhat. Világszerte egyre nagyobb az aggodalom ugyanis a közösségi média fiatalokra gyakorolt hatása miatt – vélik a gyerekek jogaiért küzdő aktivisták.

Így látják a moszkvaiak Oroszország elszigetelődését

Ilja Kaminszkij tizedes és egysége, a 11. Különleges Légi Dandár katonái négy és fél hónapja háborúznak annak a kimerítő orosz katonai offenzívának a részeként, amely lassan visszaszorítja az ukrán csapatokat Kelet-Ukrajnában.

Kaminszkij elmondta, hogy július elejére elege lett: a dandár 77 további katonájához hasonlóan megtagadta a harcot. „Erkölcsileg kimerültem. Egyáltalán nincs bizalmam a hatóságok és a felsőbb parancsnokság iránt már az első szótól kezdve”mondta a húszéves Kaminszkij.

A Nyugat egyre szigorúbb szankciókat vezet be az Ukrajnát lerohanó Oroszország ellen. Van, aki aggódik, mások szerint minden rendben. Moszkvaiakat kérdeztünk arról, hogyan befolyásolja életüket az ország növekvő elszigeteltsége.

A tengerbiológus, akit Magyarországon harapott meg egy cápa

Azt mondja: náluk szakmai ártalom, ha valakinek a fenekébe harap egy krokodil vagy egy cápa szakít ki egy kis darabot belőle, ilyen a tengerbiológusok élete. Sétáltatott már cápát a hóna alá csapva, hogy feléledjen a sokkhatásból, és látta, hogyan pusztulnak el a korallszirtek egy év alatt. A Szelfi vendége Karáth Emil.

Érdemes még elolvasni:

Az eddigi hetven-nyolcvanezernél jóval alacsonyabb létszámmal, csak az ország ötödében folytatja szeptembertől a programot a kormány, ami azt jelenti hogy szeptembertől tömegek szorulhatnak ki a létfenntartásukat jelentő közmunkából, írja a hvg360.

„El kell felejteni a tujákat és a muskátlikat”mondta a Magyar Narancsnak Bardóczi Sándor. Budapest főtájépítésze szerint meg kellene változtatni a kertrendezési szokásokat annak érdekében, hogy a klímaváltozás közepette fenntarthatóbbak legyenek a hazai kertek.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG