Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vajon megóvhatja az uniós jogszabály a gyerekeket a káros online tartalmaktól?


Online tanóra a pandémia idején. A gyerekeket nem nem csak a vírustól, de a káros online tartalmaktól is védeni próbálják
Online tanóra a pandémia idején. A gyerekeket nem nem csak a vírustól, de a káros online tartalmaktól is védeni próbálják

Egy új uniós jogszabály, amely a technológiai óriáscégek megfékezését célozza, a gyerekek online védelmét szolgáló világszintű jogszabályok viszonyítási alapjául szolgálhat. Világszerte egyre nagyobb az aggodalom ugyanis a közösségi média fiatalokra gyakorolt hatása miatt – vélik a gyerekek jogaiért küzdő aktivisták.

Az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló törvénye (DSA) tiltja a gyerekeknek szánt célzott reklámokat és tiltja a kiskorúak számára káros tartalmak, például az étkezési zavarokkal vagy öncsonkítással kapcsolatos videók algoritmikus promócióját.

Jim Steyer, a Common Sense Media, a gyerekekkel és a technológiával foglalkozó amerikai nonprofit szervezet alapítója szerint az európai törvényhozók által múlt héten aláírt törvény segíthet, hogy a nagy techcégeket hasonló szabályok betartására kényszerítsék más régiókban, így az Egyesült Államokban is.

„​A DSA mérföldkőnek számító jogszabály és az Egyesült Államokban is hasonló törvényekhez fog vezetni" – véli Steyer, hozzátéve, hogy a jogszabály megerősítheti a különböző erőfeszítéseket a közösségi médiahálózatok szabályozására a gyerekek biztonságától a politikai elfogultságig terjedő kérdésekben.

Azzal, hogy a DSA súlyos bírságokat ír elő azon cégek számára, amelyek nem távolítják el a jogellenes tartalmakat – például a gyerekek szexuális zaklatásáról készült képeket – a platformjaikról, az aktivisták szerint gyakorlatilag véget vet a céges önszabályozás korszakának.

Az önszabályozás vége?

Ennek a jogszabálynak az a jelentősége, hogy (kimondja): ez nem önkéntes, vannak bizonyos dolgok, amelyeket meg kell tennetek" – mondta Daniela Ligiero, a Brave Movement társalapítója. Olyan szervezetről van szó, amely a gyerekkori szexuális erőszak felszámolásáért küzd, vezetői pedig egykori áldozatok.

„​Úgy gondoljuk, hogy ez nemcsak Európában segítheti a gyerekek védelmét, hanem példaként szolgálhat a világ többi része számára" – tette hozzá.

2010. és 2020. között kilencezer százalékkal megugrott a bántalmazásról készült képek száma az interneten az Egyesült Államokban az Eltűnt és Kihasznált Gyerekek Nemzeti Központja nonprofit szervezet szerint. A koronavírus-járvány miatt elrendelt lezárások hatására megugrott a gyerekek online szexuális zaklatásáról szóló bejelentések száma.

Bár a gyerekek szexuális zaklatására vonatkozó részletes európai uniós szabályozás még nem készült el, a DSA a globális forgalom akár hat százalékának megfelelő bírságot szabhat ki azokra a platformokra, amelyek nem távolítják el a jogellenes tartalmakat.

Az EU nem először foglalkozik a digitális világ problémáival és veszélyeivel, 2019-ben a szerzői jogi törvény váltott ki vitát.
Az EU nem először foglalkozik a digitális világ problémáival és veszélyeivel, 2019-ben a szerzői jogi törvény váltott ki vitát.

A gyerekek szexuális zaklatása vagy más online bűncselekmények, például az úgynevezett bosszúpornó sértettjei szerint a videók vagy képek online megosztása arra kényszeríti őket, hogy újra átéljék a bántalmazást. Ez rombolhatja a mentális egészségüket.

Aggályos végrehajtás

A vezető technológiai vállalatok úgy vélik, hogy az új uniós jogszabály hozzájárulhat a digitális világba vetett bizalom erősítéséhez – mondta Siada El Ramly, a Dot Europe főigazgatója. Ez a technológiai óriáscégek, köztük az Apple és a Google lobbicsoportja.

Hozzátette azonban, hogy a technológiai vállalatok továbbra is egyértelmű választ szeretnének a szabályozóktól azzal kapcsolatban, miként kell egyensúlyt teremteniük a felhasználók magánéletének védelme és a nagyfokú átláthatóság iránti igény között.

„​Nem lehet mindkét irányba húzni" – mondta.

Annak ellenére, hogy a jogvédők dicsérik a jogszabályt, a végrehajtással kapcsolatban aggodalmak merültek fel. Az Európai Bizottság munkacsoportot hozott létre, amelyhez várhatóan mintegy 80 tisztviselő csatlakozik, de a kritikusok szerint ez nem elegendő.

Egyesek az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) gyenge betartatására hívják fel a figyelmet.

Négy évvel a rendelet hatálybalépése után az EU adatvédelmi felügyelete sürgette, hogy a nemzeti ügynökségek helyett egy uniós felügyelő szerv foglalkozzon a határokon átnyúló adatvédelmi ügyekkel.

A jogvédők szerint azonban a DSA elfogadásának gyorsasága azt mutatja, hogy a politikai döntéshozók elkötelezettek, hogy gyorsítsák az internetező gyermekek védelmét célzó intézkedéseket.

Életkort figyelembe vevő platform tervezés

Leanda Barrington-Leach, a 5Rights, a gyerekek online biztonságáért küzdő érdekvédelmi csoport uniós ügyekért felelős vezetője szerint a jogszabály csupán „​a kirakós játék egyik darabja".

Megadja majd az alaphangot az olyan különösen aggasztó területekre vonatkozó európai szabályozáshoz, mint a mesterséges intelligencia (AI) és a gyermekek szexuális zaklatását bemutató anyagok, amelyekkel kapcsolatban uniós szinten jelenleg is folynak a munkálatok.

A közösségi médiának komoly felelőssége van a gyerekek befolyásolása terén. A képen a gazdag teheráni gyerekek rongyrázását dokumentáló Instagram-fiók egyik bejegyzése.
A közösségi médiának komoly felelőssége van a gyerekek befolyásolása terén. A képen a gazdag teheráni gyerekek rongyrázását dokumentáló Instagram-fiók egyik bejegyzése.

Barrington-Leach szerint egy másik kulcsfontosságú lépés Európa számára az életkornak megfelelő tervezési kódex. Ez egyfajta szabálykönyv a termékek tervezésére és a gyerekek adatainak kezelésére vonatkozóan, hogy megakadályozzák a kiskorúak online nyomon követését és profilozását.

Nagy-Britannia úttörő szerepet játszott ebben a megközelítésben. A gyerekkódexben előírták, hogy az online szolgáltatásoknak 15 tervezési és adatvédelmi előírásnak kell megfelelniük a gyerekek védelme érdekében, például a tartózkodási helyük és egyéb személyes adataik gyűjtésének korlátozásával.

A hasonló jogszabályok elfogadására irányuló amerikai erőfeszítések lassabb ütemben haladnak és az ágazat jelentős ellenállásába ütköznek.

Minnesotában például volt egy olyan törvényjavaslat, amely megakadályozta volna, hogy a közösségi médiavállalatok algoritmusok segítségével döntsék el, milyen tartalmakat mutassanak a gyerekeknek, de ez idén nem ment át az állam szenátusán.

Steyer szerint azonban a kaliforniai törvényhozók azon törekvése, hogy 2022. végéig törvényt fogadjanak el a korhatárnak megfelelő tervezési szabályzatról, az EU példáján felbuzdulva, lendületet kaphat.

Barrington-Leach szerint a DSA-ban foglalt gyerekvédelmi intézkedések döntő fontosságúak és rávilágítanak az online jogi biztosítékok szükségességére.

„​Folyton azt mondjuk, hogy (a gyerekek) digitális tudással születnek, mindent megértenek, mindent elintéznek. De ez nem így van. Változik a világ és a technológiai cégek most már jobban figyelnek rájuk is" - mondta a gyerekek online biztonságáért küzdő érdekvédelmi csoport munkatársa.

Szöveg: a Thomson Reuters Alapítvány tudósítása nyomán
XS
SM
MD
LG