Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Politológus: Az idei feleslegesen nehéz év volt


Orbán Viktor sajtótájékoztatója Budapesten 2023. december 21-én
Orbán Viktor sajtótájékoztatója Budapesten 2023. december 21-én

Lakner Zoltán: 2023 elvesztegetett év volt. Online fogadási piac – ahol az állami vállalat és Habony–Garancsi cége között választhatunk. Készül a terv Orbán vétójának kikerülésére az ukránoknak szánt EU-s támogatás ügyében.

Lakner Zoltán: 2023 elvesztegetett év volt

2023 az átmenet, a kivárás, a gazdasági válság elmélyülésének az éve. Feleslegesen nehéz év volt – ahogy Lakner Zoltán fogalmazott. Mi történt velünk, a magyar közélettel és a társadalommal? Mit feltételeztünk év elején, és mi lett belőle év végére? Kétrészes év végi elemzésünk első részében ezeket a kérdéseket járjuk körbe Lakner Zoltán politológussal és Ruff Bálint kampánytanácsadóval.

Online fogadási piac – ahol az állami vállalat és Habony–Garancsi cége között választhatunk

Idén január 1-jével véget ért a Szerencsejáték Zrt. évtizedes monopóliuma a magyar online fogadási piacon. A versenyhelyzet azonban egyelőre fékezett habzású, a Tippmix, a legnagyobb kihívó sem áll messze a kormánytól.

Készül a terv Orbán vétójának kikerülésére az ukránoknak szánt EU-s támogatás ügyében

Az Ukrajnának szánt európai segélyek kapcsán a magyar miniszterelnök vétója lehet, hogy meg tudja drágítani az ügyletet a többi országnak, de Orbán Viktor még így sem fogja tudni lényegesen lelassítani a támogatásokat. Készülnek a B tervek a Financial Times szerint.

Visszatekintő 2023: Politikamentesen utálják a NER-focit a NER-stadionokban

2023-ban is bőven szólt a magyar foci a politikáról. A válogatott vitathatatlan sikere, a csoportelsőként megszerzett Eb-kvalifikáció mellett klubfutballunk hozta megszokott formáját: a Ferencváros az amatőrökből álló feröeri KÍ Klaksvík ellen már a BL-selejtező első fordulójában búcsúzott, ezért csak az Európai Konferencia Ligában folytathatta. Hogy hogy állnak a szurkolók ehhez a helyzethez? Ezt foglaltuk össze alábbi cikkünkben.

Az izraeli vezérkari főnök szerint még hónapokig el fog tartani a háború a Gázai övezetben

Herci Halevi leszögezte, hogy a katonai műveleti célok elérése kulcsfontosságú Izrael számára, ami nem egyszerű feladat, ezért a harcok még hónapokig elhúzódhatnak.

Amit még tudni érdemes

A Fidesz elvesztett több százezer szavazót 2023-ban, de az ellenzék nem nyert ezzel semmit (Telex)

A gazdasági visszaesés a kormánypártok támogatottságában is megmutatkozott: a közvélemény-kutatások szerint több százezer szavazót vesztettek Orbánék. Az ellenzék azonban ebből nem igazán tudott profitálni, több parlamenti párt elvérezhet a jövő júniusi EP-választáson, ha önállóan indul.

Csökkenhet a Mol orosz kőolajra beállított pozsonyi finomítójának termelése, lejár a más forrású nyersanyag feldolgozására való átalakítás határideje (Népszava)

Bár az olajcég azt állítja, hogy folyamatos az átalakítás, a folyamat vége még az eddigieknél is kevésbé látszik.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG