Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Rekord-államadósság, tanársztrájk, fogyó szlovákiai magyarság


Aranytömbök az MNB logisztikai központjában
Aranytömbök az MNB logisztikai központjában

Legfontosabb témáink voltak: elindult napi kampány-összefoglalónk. A szlovákiai népszámlálás magyar adatai: meddig lehet magyar párt a parlamentben? Rekordon a magyar államadósság.

Ezentúl minden hétköznap reggel egy cikkben foglaljuk össze az április 3-ra kiírt választás friss, előző napi kampányhíreit. Gyorsan áttekintheti azokat az információkat, eseményeket, amelyek mögött nyíltan vagy rejtett áttétellel bármely politikai erő népszerűsítésének szándéka áll.

Javította a magyar számokat a második identitás megvallhatósága a szlovákiai népszámláláson

Tíz év után újra vannak népszámlálási adatok arról, mennyire fogy a kárpát-medencei magyarság – most épp Szlovákiában. A népszámlálást nagy vita előzte meg a szlovákiai magyar politikai képviseletben, ugyanis most először volt mód arra, hogy másodlagos nemzetiséget is bejelöljön valaki a népszámláláskor.

Az országban 422 ezren (7,75 százalék) elsődlegesen és további 34 ezren másodsorban magyarnak vallották magukat. A 2011-es népszámlálás során, amikor még csak egy kérdés vonatkozott a nemzetiségre, 458.467 személy vallotta magát magyarnak (az összlakosság 8,5 százaléka). 2001-ben ez még 9,7 százalék (520.528 fő), 1991-ben pedig 10,8 százalék (567.296 fő) volt.

A magukat magyar anyanyelvűnek vallók száma az elmúlt tíz évben több mint 46 ezer fővel csökkent.

A Fideszhez kötődő szlovákiai magyar politikai szereplők csak a kizárólag a magyar identitással rendelkezőket hajlamosak a közösség részének tekinteni. A magyar közösség fennmaradása szempontjából viszont logikusnak tűnik, hogy a magukat a második kérdésnél magyarnak vallókat is a közösség részévé kell tenni, „meg kell őket erősíteni magyarságukban”.

A népszámlálás adatai közvetlenül a kisebbségi nyelvhasználati törvényben szerepelnek (például amely településen elér egy szintet a kisebbségiek száma, ott a nyelvük is használható a hivatalokban). A nagy kérdés az, hogy meg tudja-e még egyáltalán ugrani a parlamentbe kerüléshez szükséges ötszázalékos küszöböt egy kevesebb mint nyolcszázalékos kisebbség – lehet-e magyar párt a szlovák parlamentben?

Sztrájk, sztrájk, sztrájk!

Hétfőn kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a közoktatásban dolgozó pedagógusok és más érintett, óvodai és iskolai dolgozók. Becslések szerint a részvétel húszszázalékos volt.

A sztrájkot a két nagy hazai pedagógus-szakszervezet összefogva szervezte meg, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

Céljuk, hogy tartósan jobb munkafeltételeket teremtsenek a közoktatásban dolgozóknak. A minisztériummal viszont nem jutottak dűlőre, ezért hétfőn több száz iskolában kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, első becslések szerint húszezer iskolai dolgozó részvételével. Március 16-tól általános pedagógussztrájk jöhet.

A minisztérium törvénytelennek minősítette a sztrájkot, vasárnap pedig már ismeretlen következményeket lengettek be azoknak a dolgozóknak, akik részt vesznek benne.

Az államadósság rekordnövekedése az ára a választás előtti osztogatásnak

Egy év alatt több mint négyezer milliárd forinttal emelkedett, ezzel történelmi rekordra, 40,7 ezer milliárd forintra nőtt tavaly év végére a magyar állam adóssága. Ez 10,9 százalékkal több, mint 2020-ban volt. Mind devizában, mind forintban emelkedett az állomány, előbbi közel 14,7 százalékkal nőtt, míg utóbbi 9,9 százalékkal.

Kell a pénz, mert ki kell fizetni a rendvédelmi dolgozók fegyverpénzét, a 13. havi nyugdíjat és a gyermeket nevelők szja-visszatérítését. A 2010-es kormányváltás évében még csak 19,8 ezer milliárdos adósság több mint duplájára hízott az elmúlt évtizedben.

Mindenki az ukrán–orosz határra figyel, mi is.

Miközben az ukrán határon több százezer orosz katona sorakozott fel, egy kijevi iskolában bombákról és aknákról tartottak előadást a diákoknak. Videónkban egyikük elmondta, aggódnak, de az oktatás után kevésbé tűnik rémisztőnek a kialakult helyzet.

Háborús leckék – Az ukrán iskolák is felkészülnek egy esetleges támadásra
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:10 0:00

És végül az aktuális Covid-hírek. Hétfőn 66 beteg halt meg a fertőzés miatt, így az elhunytak száma 41.471 főre emelkedett. 4218 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 169-en vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 6.364.167 fő.

És ha valaki még több Szabad Európát szeretne: alakítottunk egy Facebook-csoportot, ahol ingyenes extra tartalmakat osztunk meg, ahol felteheti kérdéseit interjúalanyaink számára és ahol megoszthatja tapasztalatait, szakértelmét újságíróinkkal. Ez a Szabad Európa Bennfentes, ahova önt is várjuk. Csatlakozzon ezen a linken. Jó időtöltést kívánunk!

Kellemes napot!

Kerényi György

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG