Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Romalista-állítási kudarc; a Fidesz szerepe a Völner-ügyben; elérhető uniós védettségi igazolvány


Egy tüntető a Pegasus-botrányról
Egy tüntető a Pegasus-botrányról

Keddi legfontosabb témáink: Milyen politikai képviselete van Magyarországon a romáknak? A Fidesz által kontrollált botránynak tartja rendszeres elemzőnk a Völner-ügyet; Ujhelyi István kilobbizta, hogy a keleti oltást kapók is uniós védettségi igazolványt kaphassanak.

Az Országos Roma Önkormányzat listaállító közgyűlésének kudarca miatt a romáknak szószólójuk sem lesz 2022-től. Pedig már most annyian regisztráltak a roma választói névjegyzékbe, hogy a szavazataik nemcsak szószólót, de rendes képviselői mandátumot is eredményezhettek volna.

Persze a Fidesz enélkül is el tudja érni, hogy a cigányok jelentős része rá szavazzon. A roma szószóló az elmúlt két ciklusban egyébként is inkább csak a Fidesz iránti lojalitásversenyben bizonyított.

Elemzők a kampányról

Végre valami megindult az ellenzéki oldalon, mondja sorozatunk legutolsó epizódjában rendszeres kampányelemzőnk, Ruff Bálint az ellenzéki aláírásgyűjtés – valószínűleg egyetlen – hasznáról.

A politikai tanácsadó hajlik arra, hogy a Völner-ügy a Fidesz által irányított és kontrollált botrány, amit majd egy előre megtervezett finálé zár le.

Az interjúban szó esik arról is, hogy a Kutyapárt vagy a Mi Hazánk jelent-e nagyobb kockázatot a nagy pártokra, és hogy mit üzennek a képek, amelyeken Orbán Viktor nemcsak Brüsszelt és a migránsokat, de még egy igazi disznót is legyőzött.

Hasonló kérdésekről beszélt Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója. Szerinte számos olyan lehetősége volt az ellenzéknek, amit nem használt ki, és nem a Fidesz kampánygépezete az oka annak sem, hogy az ellenzéki pártok nem tudnak ügyeket felépíteni. Szerinte a korábbi választásokkal ellentétben idén sok múlhat a helyi kampányokon.

Titkos jelentések és titkosszolgák

Egyre nagyobb európai hullámokat vet a Pegasus-kémszoftver ügye. Már az Európai Parlament is foglalkozott vele: Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága napirendjére tűzte a Pegasus-kémszoftverrel kapcsolatos botrányt. A bizottság fideszes tagja kivételével a képviselők felháborodottan fogadták, hogy Magyarországon – de máshol is – oknyomozó újságírókat és politikai ellenfeleket figyelnek meg tiltott módszerekkel. Elhangzott, hogy az Európai Bizottság sem maradhat csendben ezzel kapcsolatban, sőt jogalkotási javaslatokat is megfogalmaztak.

Titkos amerikai nagyköveti jelentéseket dolgozott fel kollégánk, Szalai Bálint Orbán Viktorról, Gyurcsány Ferencről és a 2006–2009 közötti magyar belpolitika meghatározó szereplőiről. April Foley, az Egyesült Államok akkori budapesti nagykövete jelentéseit nem a nyilvánosságnak szánta, de kiszivárogtak. Sztoriban című podcastsorozatunkban kollégánk beszélt a mintegy száz magyarországi jelentésről.

Egy ellenzéki képviselő elérte, hogy a keleti vakcinával oltottak is szabadon utazhassanak az unióban

Azok a magyarok is megkaphatják az uniós Covid-igazolványt, akik egy vagy két keleti oltás után kaptak egy, az EU-ban is ellenőrzött oltást is. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő jogértelmezési kérvénye után jelentette be a változást.

Emlékezetes, hogy a keleti oltóanyagokat a reptéren személyesen fogadó és Kínának és Oroszországnak sűrűn (utoljára kedden Putyin elnöknél járva) hálálkodó magyar miniszterelnök biztosra ígérte annak az egymillió embernek, akit ilyen vakcinával oltottak, hogy annak dacára hogy az EU egyik keleti vakcinát sem akkreditálta, nemsokára mindenki szabadon utazgathat vele. Ez mégsem jött össze, tízezrekbe kerülő PCR-tesztekkel tudtunk csak eljutni a legtöbb uniós országba.

Ujhelyi István sokáig lobbizott a magyar kormánynál és az uniós döntéshozóknál is a több százezer magyart érintő probléma megoldása érdekében, de csak az EU-s intézményeknél tapasztalt együttműködést.

És végül az aktuális járványhírek. Május elsejéig két oltással is érvényesek a védettségi igazolványok, a kormány ezzel igazodik az európai uniós országok gyakorlatához. Az eredeti határidő február 15. volt. A virológusok többsége szerint az ötödik hullám csúcsán jár Magyarország, de még mindig csaknem 18 ezer új fertőzöttet regisztráltak, 88 beteg meghalt.

A kormányinfón azt is bejelentették, hogy Magyarország részt vesz az Európai Bizottság Paxlovid gyógyszerbeszerzésében. A Pfizer készítményét a magas kockázatú koronavírusos betegek gyógyításához használják.

És hol találkozhat még velünk?

2022-ben is célunk, hogy olyan témákkal foglalkozzunk, amelyek meghatározók olvasóink életében. Amellett hogy továbbra is várjuk észrevételeit Facebookon, e-mailben vagy Instagramon, most már megoszthatja velünk tapasztalatait, tudását a Szabad Európa új Facebook-csoportjában is, a Szabad Európa Bennfentesben. A csoportban rendszeresen talál extra tartalmakat, bevonjuk olvasóinkat a tartalomkészítésbe és figyeljük a visszajelzéseket. Várjuk a csoportban, jelentkezzen itt!

Kellemes napot!

Kerényi György

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG