Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A keleti oltások után elég lesz egy, az EU-ban is ellenőrzött oltás


A Palermo melletti Mondello strandon szaltózik egy férfi 2020. július 31-én
A Palermo melletti Mondello strandon szaltózik egy férfi 2020. július 31-én

Azok a magyarok is megkaphatják az uniós Covid-igazolványt, akik a keleti oltás után csak egy, az EU-ban is ellenőrzött oltást kaptak. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő jogértelmezési kérvénye után jelentette be a változást.

Teljes jogú tulajdonosai lesznek az egységes uniós Covid-igazolványnak azok a magyarok is, akik egy vagy két keleti vakcina után kaptak az unióban is ellenőrzött oltóanyagot. Erről Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő számolt be Facebookon, miután a frissített uniós szabályozás pontos értelmezését kérte Didier Reynderstől, az illetékes biztostól.

A képviselő szerint korábban sokáig lobbizott a magyar kormánynál és az uniós döntéshozóknál is a több százezer magyart érintő probléma megoldása érdekében, de csak az EU-s intézményeknél tapasztalt együttműködést.

Az aktuális szabályok szerint a két oltással rendelkező személyek uniós Covid-igazolványa 270 napig érvényes, a harmadik oltást felvevő európaiak igazolványa pedig korlátlan ideig. A képviselő kiemelte még, hogy az uniós igazolás csak a korlátozásmentes határátlépéshez segít hozzá, az egyes országok saját szabályai ettől még lehetnek szigorúbbak például a zárt terek vagy a tömegközlekedés használata kapcsán.

A képviselő emellett arra kérte az érintetteket, hogy forduljon hozzá mindenki, akinek ezek után bármely uniós országban korlátoznák az ilyen típusú beutazását.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG