Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Sérti az uniós normákat, ahogy a magyar hatóságok megfigyelik a lakosságot


Egy irányba mutatnak a példátlan KSH-s adatszivárgás szálai. Gyanakvással fogadták, fontos feladatot kapott – Várhelyi Olivér EU-biztos. Már folyik az ukrán katonák kiképzése a Leopard tankok használatára. Ennyit takarított meg Szombathely az energiakorlátozásokkal. Időt nyertek a magaspartnak a civilek Balatonaligán.

Február 4-én írta meg a Portfolio, hogy a postaládájukban landolt egy e-mail a Makronóm kommunikációs cégétől, amelyben a Makronóm Intézet makroelemzési vezetőjének „friss KSH kiskereskedelmi adatokhoz fűzött szakmai kommentárját” küldték el. A szombaton kiküldött elemzés azonban olyan adatokon alapult, amelyeket csak hétfő reggel publikált a Központi Statisztikai Hivatal.

A KSH jellemzően reggel 8:30-kor hozza nyilvánosságra legfrissebb adatait. Addig szigorú titokban kell kezelni a számokat: kiemelten fontos ugyanis, hogy a nyilvánosság egyszerre férjen hozzá az adatokhoz. Egyes gazdasági számoknak piac- vagy akár árfolyam-befolyásoló szerepük is lehet, sokat kereshet az, aki a többieknél hamarabb jut hozzá ilyen információhoz. Egyelőre titkolják, melyik kormányzati szervtől kerültek ki idő előtt KSH-adatok a magáncéghez.

Várhelyi karrierútja

Nem látványos kormányzati tisztség után landolt Brüsszelben, karrierje nagy részét a belga fővárosban töltötte különböző hivatalokban a mindenkori magyar kormány képviselőjeként.

Bemutatjuk Várhelyi Olivért, akiből Orbán Viktor EU-biztost csinált, de ennek nem mindenki örült. Itt hallgathatja meg a podcastot.

Szintén brüsszeli hír, hogy a hatályos magyar törvénnyel egyébként összhangban semminemű tájékoztatást nem kapott a magyar hatóságoktól a Pegasus kémprogram két áldozata – egy magyar újságíró és egy belga–kanadai állampolgárságú egykori diák –, akiket csütörtökön hallgatott meg az EP vizsgálóbizottsága.

Az orgánum elnöke két munkanappal a tényfeltáró delegáció budapesti útja előtt még nem kapott időpontot Varga Judittól. A Pegasus kémszoftvert vizsgáló EP-bizottság szerint Magyarországon „a rendszer az Emberi Jogok Európai Bírósága által a polgárok megfigyelésével összefüggésben előírt kötelezettségek és normák kirívó megsértésével működik”.

Balatoni építkezés

Egyelőre nem épülhetnek tovább a balatonaligai magaspartra tervezett társasházak. A Pécsi Törvényszék az Aligai Fürdőegyesület (AFE) kezdeményezésére elrendelte az öt ház építésének felfüggesztését.

Közösségi oldalán számol be az AFE a bíróság döntéséről. Mint közleményükben emlékeztetnek, a fürdőegyesület bíróságon támadta meg a magaspartra tervezett, 105 lakásra kiadott építési engedélyt, azonnali jogvédelem elrendelését kérte annak érdekében, hogy a január 31-én megkezdett építkezés, amelynek során megbontanák az aligai löszfalat, ne folytatódhasson.

Állatmenhely

A kormányhivatal elővásárlási jogot adott a menhely legelőire egy erős üzleti kapcsolatokkal rendelkező ingatlanbefektetőnek. Közben a 4IG ügyvezetői is elkezdték felvásárolni a környék telkeit. Az állatmenhely ügyvédje szerint a kormányhivatal döntése szembemegy a földforgalmi törvénnyel.

A menhely kálváriája korábban kezdődött, amikor a Dharma üzemeltetői beperelték az államot, mert az agrártárca ígéretei ellenére nem kaptak állami támogatást az állam birtokába tartozó állatok gondozásáért.

Sokat spórolt Szombathely

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly júliusban jelentette be, hogy az áram és a gáz csökkentett ára csak az átlagfogyasztás mértékéig marad fenn, az azt meghaladó részre már piaci ár vonatkozik. A bejelentés leginkább a magánembereket sokkolta, de a drámaian megemelkedett energiaárak a vállalkozások és az önkormányzatok működését is alapjaiban veszélyeztetik.

Szombathelyen takarékosság miatt bezárták a Savaria Mozit, a Smidt Múzeumot, a Víztorony kiállítórészét a fűtési szezonra, míg más intézményeknél a nyitvatartási időt korlátozták. Tovább üzemelnek viszont a sportlétesítmények, a magánmozik, éttermek, szállodák és a nagy fürdők. A nyugat.hu utánajárt, mennyit takarít meg a város a korlátozásokkal: kikérték és megkapták tíz szombathelyi kulturális intézmény fűtéssel kapcsolatos adatait.

Ukrán háború

Az ukrán csapatok eddig a szovjet T–72-es harckocsikat használták leginkább, most azonban az újonnan beszerzett német Leopard 2 tankokat szeretnék harcba vinni az orosz megszállók ellen.

A harcjárművek legénysége Lengyelországban gyorsított kiképzésen vesz részt, ahol hozzászokhatnak a német gyártmányú Leopardok fejlett célzási rendszeréhez, sebességéhez és manőverezőképességéhez.

Már folyik az ukrán katonák kiképzése a Leopard tankok használatára
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:55 0:00

Amit még tudni érdemes

Borkai Zsoltot is jelölték idén Győr díszpolgárának (ugytudjuk.hu)

A lap birtokába jutott információk szerint még ennél is nagyobb meglepetés várható a jelöltek között.

A magyar külügy egy év alatt nagyjából tízszer annyiszor osztotta ki szövetségeseit, mint Oroszországot (444.hu)

Háború dúl a szomszédban, a külügyminisztérium szemét pedig leginkább a brüsszeli szankciók, az EU-s államok nagykövetei, de talán még Ukrajna is jobban böki, mint a háborús agresszor Oroszország.

Brutális évet zárt a Mol, meglett a rekordprofit a cégnél (portfolio.hu)

A Mol olcsóbban veszi az orosz olajat, de drágán adja, az ársapka ellenére is összejött a történelmi profit.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG