Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Sokan bírálják az EU-ban, hogy Kijev után Moszkvába is ellátogathat pénteken Orbán Viktor


Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Pekingben 2023. október 17-én
Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Pekingben 2023. október 17-én

Pénteken Moszkvába utazhat Orbán Viktor, hogy Vlagyimir Putyinnal találkozzon. Paradox helyzetet teremtett a magyar kormányfő tervezett EP-frakciója. A milliárdos profit ellenére a Mol hulladékos cége kompenzációt kért az államtól.

Pénteken Moszkvába utazhat Orbán Viktor, hogy Vlagyimir Putyinnal találkozzon

Sajtóértesülések szerint Orbán Viktor pénteken Moszkvába utazik, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Ez lesz a második hivatalos útja, amióta a héten Magyarország átvette az Európai Unió soros elnökségét, miután kedden a háború kitörése után először Kijevbe is ellátogatott, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel egyeztessen.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a magyar kormányfő uniós felhatalmazás nélkül tárgyal az orosz fővárosban. Kiemelte: „Oroszország az agresszor, Ukrajna az áldozat. Ukrajnáról semmilyen megbeszélés nem jöhet létre Ukrajna nélkül.”

Paradox helyzetet teremtett a magyar miniszterelnök tervezett EP-frakciója

Ha túl nagyra nő, több támadást kaphat, de érdekérvényesítő ereje is nagyobb lehet – mondta brüsszeli tudósítónk podcastsorozatunk legfrissebb részében a Patrióták Európáért pártszövetségről. A francia választások is befolyásolhatják a kezdeményezés jövőjét. Matek és Monopoly a mandátumokkal – ezzel telnek most az EP-frakciók napjai.

A milliárdos profit ellenére a Mol hulladékos cége kompenzációt kért az államtól

Több mint ötmilliárd forintos nyereséget könyvelt el a MOHU MOL már a hulladékkoncesszió első fél évében. A milliárdos profit mellett kompenzációt is kért a magyar államtól; hogy mire hivatkozva, az titok. A Transparency International eközben bejelentést tett a hatóságoknál, mert nem a közbeszerzési pályázat szerint működik a hazai koncessziós rendszer.

Újabb vasúti beruházásokat találtunk, amiket nem szabályosan vehetett át és fizethetett ki az állam Mészáros Lőrinc cégének

Úgy vette át az állam 2022 nyarán a Százhalombatta–Ercsi vasútvonal felújítását az SZ-E Konzorciumtól, hogy a Szabad Európa birtokába jutott dokumentumok alapján még hónapokkal később sem fizette ki több alvállalkozóját a konzorcium Mészáros Lőrinc tulajdonában álló tagja. Vannak olyan cégek, amelyeknek még 2024 májusában is tartoztak, ami azt eredményezi, hogy egyelőre az ő alvállalkozóik is várhatnak a pénzükre.

Elismerte a tankerület, hogy a túlórák ügyében indult perek miatt rúgták ki a Vasvári igazgatóját

A Székesfehérvári Tankerületi Központ elismerte, hogy főleg az iskola tanárai által a kifizetetlen túlórák ügyében indított perek miatt nem támogatták Horváth József igazgató pályázatát. A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium jelenlegi és volt diákjai, illetve a város fideszes polgármestere és országgyűlési képviselője is kifogásolta a döntést.

Az Európai Unió átmeneti büntetővámot vetett ki a kínai elektromos autókra

A már péntektől hatályos határozat értelmében 17,4–37,6 százalékra emelte fel az EU az egyes gyártók járműveire vonatkozó vámok mértékét a versenytorzító kínai állami támogatások miatt. Az intézkedést egyelőre csak ideiglenesen, négy hónapra rendelték el, ez idő alatt is folytatódhatnak a tárgyalások az ügyben a felek között.

A Munkáspárt nagy győzelemre készül a brit választásokon

A csütörtöki brit választásokon minden előrejelzés szerint elsöprő győzelmet aratott a baloldali párt, így Keir Starmer válthatja a miniszterelnöki poszton Rishi Sunakot, az immár tizennégy éve kormányzó Konzervatív Párt jelenlegi vezetőjét.

Miért bojkottálja a NATO-csúcstalálkozót Bulgária oroszpárti elnöke?

Rumen Radev bolgár államfőnek részt kellett volna vennie a jövő heti washingtoni NATO-csúcson, de hirtelen visszalépett. Hogy miért? Ennek egy olyan dokumentumhoz van köze, amely megerősíti hazája Ukrajnának nyújtott támogatását.

Amit még tudni érdemes

A börtönben 189 milliót keresett Schadl György, miközben 200 millióra büntetné az ügyészség (24.hu)

Az ügyészség a szabadságvesztés mellett kétszázmillió forint pénzbírság kiszabását is indítványozta Schadl Györggyel szemben, aki ezt az összeget már csaknem meg is kereste a rács mögött az érdekeltségébe tartozó végrehajtói irodákkal.

Rekordalacsony születésszámok: tankerhajót fordítana meg a kormány, de csodák nincsenek (G7)

2022 nyara óta szinte folyamatosan csökken a havi alapú születésszám és a termékenységi ráta. A májusi születésszám történelmi mélypont közelébe került: havi alapon csak 2022 januárjában és idén áprilisban született ennél kevesebb gyerek.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG