Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Szakértők szerint az EU-csúcs kijózanító veresége ellenére sem várható irányváltás a kormány részéről


Orbán Viktor a rendkívüli brüsszeli EU-csúcson, 2024. február 1-jén
Orbán Viktor a rendkívüli brüsszeli EU-csúcson, 2024. február 1-jén

Fordulópont-e a fiaskó Orbán Viktor európai érdekérvényesítésében? Akkumulátorvita: Gazdasági hasznok és fenntarthatóság. Elfogadni a halál törvényszerűségeit – interjú Révész Renáta Liliána gyásztanácsadóval.

Fordulópont-e a fiaskó Orbán Viktor európai érdekérvényesítésében?

Kétesélyes egyelőre, hogy az Európai Unió előző heti csúcstalálkozója, amelyen Orbán Viktor kemény leckét kapott partnereitől, fordulópontot hoz-e a magyar vezető és a közösség egyre kevésbé felhőtlen viszonyában.

Friss interjúnkban Valérie Hayer, a Renew európai pártcsoport új frakcióvezetője egyebek mellett arról beszélt, hogy mi lehet a heves gazdatüntetések politikai ára, leírható-e Emmanuel Macron és pártja, és hogyan vetne véget Orbán Viktor zsarolási kísérleteinek.

Akkumulátorvita, 1. rész: Gazdasági hasznok és fenntarthatóság

Vita a magyarországi akkumulátorgyárak helyzetéről Éltető Andreával és Kaderják Péterrel a Szabad Európa podcastsorozatában. Az első részben ezek gazdasági hasznosságáról, a hazai hozzáadott érték növelésének lehetőségéről, a gyárak egyetemi együttműködéseiről és a környezeti fenntarthatóságról lesz szó.

Elfogadni a halál törvényszerűségeit – interjú Révész Renáta Liliána gyásztanácsadóval

Pszichológus, gyásztanácsadó és meseterapeuta, aki a krízishelyzetekben lévőknek segít, különösképp a veszteségek területén. Polcz Alaine tanítványa volt. Azt mondja, a pszichológia mindig a szenvedő emberrel foglalkozik, és rendkívül sok minden lehet nagyon nehéz az embernek, nem csupán az, hogy elfogadja a betegséget vagy a halált. „Ha a halál törvényszerűségeit elfogadjuk, akkor azt is elfogadjuk, hogy ez ugyanúgy vonatkozik idős, felnőtt emberre, mint egy gyermekre.” Révész Renáta Liliána volt a Szelfi vendége.

Dr. Csecserits Anikó: „Ha nem akarjuk, hogy a Föld egy nagy homogén massza legyen, akkor vigyázni kell rá”

Dr. Csecserits Anikó botanikus szerint muszáj megfékezni a Magyarország területére beözönlő inváziós növényfajokat, mert fennáll a veszélye, hogy az őshonos fajták idővel teljesen kiszorulnak innen – ez pedig végzetes következményekkel járna mind az élővilág és a biodiverzitás, mind a kulturális örökség szempontjából. Bár Baja mellett saját kezűleg irtotta a jövevénykaktuszokat, néhány hajtást megsajnált és hazavitt.

Az OBT bemutatkozó elnöke hangsúlyozta elköteleződését a bírói függetlenség mellett

Elkötelezett az Országos Bírói Tanács transzparens működése mellett – jelentette ki a testület nemrég megválasztott elnöke. Szabó Péter büszke arra, hogy a magyar demokrácia bírája lehet, illetve az EU joganyagát alkalmazhatja. Hangsúlyozta, hogy ő csak csapatkapitánya a 15 tagú szervezetnek, minden kérdésben testületi döntés születik majd.

Mit jelentenek a vörös-tengeri fennakadások az európai gazdaságnak?

Az iráni támogatást élvező húszi fegyveresek támadásai a Vörös-tengeren hetek óta zavarják a hajózást a Szuezi-csatornán, az Ázsia és Európa közötti leggyorsabb tengeri útvonalon, amelyen a teljes globális konténerforgalom 12 százaléka halad át.

Amit még tudni érdemes

Otthonosan mozgott a Felcsút környéki fideszes világban K. Endre, akinek kegyelmet adott Novák Katalin (444)

A férfinak tudomása volt arról, hogy a főnöke több gyereket is molesztált, ő írt meg egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében.

A kormány is vastagon benne van abban, hogy nem a vendégmunkást rúgják ki a magyar helyett (Telex)

Ahogy azt a jogszabályok megkövetelik, a vendégmunkásokat kétéves határozott idejű szerződéssel foglalkoztatják, akit kirúgnak, annak ki kell fizetni a teljes szerződéses időre a bérét.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG