Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Több mint huszonöt éve nem volt példa a tavalyihoz hasonlóan magas inflációra hazánkban


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

1997-ben volt utoljára ilyen magas infláció, mint tavaly. Orbán vétójogot kér cserébe az ukrán vétó ejtéséért. Lakner Zoltán: Lázár János az eminens fenegyerek.

1997-ben volt utoljára ilyen magas infláció, mint tavaly

Az elmúlt évben 17,6 százalékkal drágult az élet a hivatalos statisztikák alapján, amire negyed évszázada nem volt példa. Jó hír ugyanakkor, hogy a legfrissebb adatok szerint decemberre öt százalék közelébe lassult az áremelkedések üteme.

Orbán vétójogot kér cserébe az ukrán vétó ejtéséért

Minden látszat ellenére úgy tűnik, ezúttal sem lesz szükség póttervre: az Európai Unió Magyarország részvételével a közös megoldás felé evez Ukrajna finanszírozásának ügyében a február 1-jei rendkívüli csúcstalálkozó előtt. A helyreállítási alap (RRF) végrehajtásának kétéves meghosszabbítása ugyanakkor egyelőre nem reális opció.

Lakner Zoltán: Lázár János az eminens fenegyerek

Mit veszíthet Lázár János, ha nem indul egyéniben? Miről szól Lázár és Karácsony csörtéje? Mit hozhat a Budapest-bérlet-vita Vitézy Dávidnak? Ezekről a kérdésekről beszélget Benyó Rita Lakner Zoltánnal 2024 első Elemzőjében.

Miért lesz más ez az európai választás, mint az előzők?

Minden európai választás más, mint az előző, de ha hinni lehet az előrejelzéseknek, az idei minden korábbinál kiélezettebb politikai harcot hoz az integrációpárti és az euroszkeptikus-nacionalista erők között. A felfokozott hangulat valószínűleg kedvezően hat majd a szavazási részvételre is.

Dr. Csecserits Anikó: „Nagyon ki vagyunk téve az inváziós növényfajoknak”

Invazív vagy inváziós növényfajok? Mit tehet egy kaktusz, ha elszabadul? Hogy került a parlagfű Magyarországra? Minden, amit az inváziós növényekről tudni kell, de soha nem mertük megkérdezni – mostanáig. A Szelfi vendége dr. Csecserits Anikó botanikus.

Adományokból építettek gyermekotthont Velemben; négy év működés után, tizenegy éve üresen áll

Tíz év után bruttó 93 millió forintot fizetett az állam a Vas megyei Velemben fogyatékkal élő gyerekeket gondozó otthont működtető egyesületnek. Az intézmény 2013-as államosításakor már zárva volt. Az összesen négy évig működő gyermekotthonra hét évig gyűjtöttek adományokat létrejötte előtt – most üresen áll.

Nagy felháborodást keltett Iránban, hogy megkorbácsoltak egy nőt, mert nem viselt hidzsábot

Az iszlám köztársaságban és külföldön is sokan felszólaltak az ellen, hogy az iráni–kurd Roja Hesmatit hetvennégy korbácsütésre ítélték a fejkendő viselésére vonatkozó előírások megsértése miatt.

Amit még tudni érdemes

Dubaj Budapesten: az arab érvek simán legyőzték a magyar fortélyt, rövid idő alatt milliárdokkal romlott az Orbán-kormány pozíciója (Népszava)

Az Orbán-kormány számára kedvezőtlen módon változhattak a Rákosrendező 130 hektáros területére álmodott, mini-Dubajként emlegetett városnegyed felépítésének feltételei.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG