Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Túlélte a kivégzését; nincs bocsánat az oroszoknak; ritka betegségek Magyarországon


Lerombolt háza mellett ül Buddy Konsztantyinovkában június 22-én
Lerombolt háza mellett ül Buddy Konsztantyinovkában június 22-én

Ezek voltak a legfontosabb témáink a hétvégén: egy rapper arról, hogy a fiatal ukránok sosem fognak megbocsátani az oroszoknak. Hét-nyolcszázezren élnek ritka veleszületett betegséggel Magyarországon. Hogyan nyaraltunk harminc éve? – újabb gyöngyszem a Szabad Európa archívumából.

Újabb erős videókat tudtunk kitenni az oldalunkra a Szabad Európa ukrán szerkesztőségének jóvoltából, és cikkeinkben is egyedi megközelítésekben mutattuk az orosz háborús agresszió következményeit.

A fiatal ukránok sosem fognak megbocsátani az oroszoknak

Egy orosz katona fegyvert nyomott a szájába. Megrántotta a fejét, amikor elsütötték a fegyvert – ennek köszönheti, hogy él. Két testvérét viszont agyonlőtték, az egyikük holtteste alatt tudott elbújni. Megvárta, amíg elmennek a katonák, csak utána mászott ki a sírgödörből. Mikola Kulicsenko mondja el történetét videónkban.

Lilia Boriszovszka hetekig tartó keresés után talált rá bátyjára Ukrajna Oroszország által megszállt részén. A férfi börtönben volt –szerencsésnek mondhatja magát. Sok ukrán még mindig kétségbeesetten keresi nyomtalanul eltűnt szeretteit. A rendőrség tizenötezer eltűnt személyt tart nyilván, egy önkéntes online platformra, egy Telegram-csatornára naponta 100-150 új bejelentés érkezik – mutatja be videónk.

Rapzene születik az ukrán csatamezőn – egy olyan fiatal generáció dühével és gyűlöletével, amely valószínűleg a harcok végeztével sem fog felejteni és megbocsájtani. Egyik képviselőjük Otoy aki az orosz támadások közepette írja dalait. Ő cikkünk főszereplője.

Putyin inváziója éppen azt táplálja, amit ki akart oltani: a heves ukrán nacionalizmust. Ezt a gyűlölethullámot a több tízezer ukrán halott vére, a szeretteiket, otthonukat, megélhetésüket és békéjüket elvesztett milliók nyomorúsága táplálja.

A németeknek egy generáció után bocsájtottak meg – az oroszoknak talán soha.

Ukrajnában az ország Szovjetuniótól való függetlenségének 1991-es kikiáltása után született fiatal generáció azt mondja: nem tudja elképzelni, hogy élete végéig az undoron kívül mást érezzen Oroszország iránt.

Oroszország gazdaságát keményen sújtják majd a nyugati szankciók, de Vlagyimir Putyin elnök számára nincs közvetlen politikai kockázat, kormánya valószínűleg átvészeli a gazdasági következményeket – mondta egy neves orosz közgazdász és bankár a Szabad Európának.

Clay Lowery, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet alelnöke a napokban arról beszélt, hogy az orosz államkassza példátlan, 250 milliárd dolláros bevételre számíthat idén. „Ennek nyomán bőséges lesz a likviditás és alacsonyak maradhatnak a kamatok (…) mindez stabilizálja a pénzügyeket, függetlenül attól, hogy zsugorodik a gazdaság” – mondta.

Andrej Movcsan orosz bankár szerint bármilyen gazdasági fájdalmat is érez Oroszország, azt valószínűleg az átlagpolgárok fogják a legélesebben megtapasztalni.

„Természetesen ennek a háborúnak a vesztesei a mostani magas olajárak ellenére is az oroszországi átlagemberek, akiknek korábban is alig volt hozzáférésük a szénhidrogének exportbevételeihez – és most sokkal kevesebb lesz.”

„Az elitek számára a devizatranzakciók folyó fizetési mérlegének egyenlege az igazán fontos, és ezt elég stabilan tartják majd” – mondta a gazdaság egészségének egyik fontos mutatójáról.

Hétszázezren vannak, mégis ritka a betegségük

Egy afgán tüntető a Szabad Európának azt mondta, hogy nem fél az életét adni azért, hogy megvédje a nők és fiatal lányok jogait az országban. A tálib hatalomátvétel óta rendszeresek a tüntetések Kabulban, az afgán nők tanuláshoz és munkához való jogot követelnek.

A ritka vagy veleszületett rendellenességekkel élők alkotják az egyik legnagyobb beteg- és fogyatékoscsoportot Magyarországon. Hét-nyolcszázezren vannak. Cikkünkben az ő életüket, érdekérvényesítési, gyógyulási lehetőségeiket mutatjuk be.

Miközben az orvostudomány egyre többet tud meg a ritka betegségekről, még mindig csak hat százalékuk esetében képes az okot is megszüntető terápiára, a maradék 94 százalékban marad a tüneti kezelés, de az is sokat segíthet. Ahhoz, hogy javuljon az érintettek életminősége, az egészségügyi, a szociális és az oktatási rendszernek együtt kellene támogatnia ezeket a családokat.

Mire vonatkozik az olajembargó, kik és miért nyertek felmentést ez alól az uniós országok közül? Miért volt rá egyáltalán szükség? És veszteséges vagy épp nagyon is nyereséges a Mol a háború miatt? Töltse ki kvízünket!

A Szabad Európa Rádió Világszerte című műsora 1993. augusztus 2-án azt gyűjtötte egybe, hogy jellemzően miként töltötték a nyári vakációt akkortájt a különböző országokban. Felfedezett vidéki turizmus, garázsnyaralók, esős tengerpartok – sokszínű a kép, de egy közös: mindenki igyekszik spórolni.

Francia választás, tavalyi extraprofitok a NER-nél, harc az orosz dezinformációval

Laptársaink is érdekes témákkal jelentkeztek hétvégén.

A Mérce baloldali szempontból értékelte a francia törvényhozási választások első fordulóját a vasárnapi választás kezdetekor. Az egy hét múlva rendezendő második fordulóban dől el, hogy az áprilisban újraválasztott elnöknek, Emmanuel Macronnak milyen összetételű parlamenttel kell együttműködnie második, egyben utolsó elnöki ciklusa során. Idén a megszokottnál izgalmasabb a küzdelem.

Az évek óta egymással marakodó baloldal pártjainak sikerült megegyezniük. A vasárnap esti félidő-eredménytábla szerint rekordalacsony részvétel mellett Macron és centrista szövetségesei Ensemble! (Együtt!) elnevezésű koalíciója, valamint a baloldali összefogás (NUPES) holtversenyben végzett az élen.

A jövő vasárnapi második fordulóban a kormánypárt várhatóan az élen végezhet, de nem biztos, hogy megszerzi az abszolút többséghez szükséges 289 helyet a nemzetgyűlésben.

Ismét tízmilliárdokkal gazdagodott Orbán Viktor közvetlen környezete: családtagjai, barátai, illetve azok rokonai és üzlettársai. A koronavírus-járvány második évében szépen fialtak a NER kedvezményezettjeinek érdekeltségei – gyűjtötte össze a hvg.hu a különadóval nem sújtott ágazatok kedvezményezettjeinek (köztük a család) osztalékait tavalyról. Volt bőven extraprofit.

Könyvet ír az ország információs hadviselését is irányító orosz katonai titkosszolgálat működéséről, és egészen konkrét javaslatai vannak arra, hogyan kerülje el a nyugati sajtó az orosz állami propagandagépezet csapdáját. Michael D. Weiss amerikai újságíró Budapesten adott interjút a 444.hu leányának, a Lakmusznak. Érdemes elolvasni.

Jó hírfogyasztást kívánok mára is!

Kerényi György

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG