Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Újabb orosz titkosszolgálati fedőcégek érkezhettek Magyarországra


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Politikai és titkosszolgálati szálak a Magyarországra érkező új orosz cégek mögött. Az EU-s pénzek nélkül nincs csoda: recesszióban a gazdaság. Ketyeg az óra, mégsem tűnik közelinek az Erasmus-ügy lezárása.

Politikai és titkosszolgálati szálak a Magyarországra érkező új orosz cégek mögött

A háború kitörése után megélénkült az oroszok üzleti aktivitása Magyarországon. Az ideérkező oroszok többsége csak saját vagyonát szeretné biztonságban tudni, azonban a Szabad Európa legalább négy olyan céget talált, ahol a szálak titkosszolgálati és politikai körökbe vezetnek.

Az EU-s pénzek nélkül nincs csoda: recesszióban a gazdaság

Továbbra sem érkeznek meg az EU-s pénzek, a kamatok az egekben, az infláció húsz százalék felett. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy az idei első negyedévben csökkent a hazai gazdaság teljesítménye. A kormány szerint „a veszélyes gazdasági környezetben” is megvédik az embereket.

Ketyeg az óra, mégsem tűnik közelinek az Erasmus-ügy lezárása

A kormány jövő héten tervezi megküldeni hivatalos álláspontját az alapítványi kuratóriumok még nyitott kérdéseiről, a felek ezt követően igyekeznek rövidre zárni a tárgyalásokat – közölte az EU költségvetési biztosával folytatott tárgyalása után Navracsics Tibor uniós forrásokért felelős miniszter, aki látszólag nem tart attól, hogy a felek kifutnak a határidőből. A 2024-es Erasmus programokban való részvételről legkésőbb július második felében kell majd dönteni, és az ehhez szükséges lépésekhez minimum két hónapra lehet szükség, ami meglehetősen szűk időkeretet jelent.

Schadl György: „Abban sokkal több logika lett volna, ha Völner Pál fizet nekem”

Megkezdődött a Schadl–Völner-per érdemi tárgyalása, amelyen először a végrehajtói kar letartóztatásban lévő, lemondott elnökét hallgatták meg, aki az utóbbi évek legsúlyosabb korrupciós ügyének elsőrendű vádlottja. Schadl György továbbra is tagadja a végrehajtók kinevezésének befolyásolását, állítása szerint Völner Pállal csak magánügyben találkozott, mert hasonló volt az érdeklődési körük.

Megváltozott munkaképességű dolgozók kerülnek bajba a milliárdos támogatást kapó állami cégnél

Tavaly ősszel derült ki, hogy valami baj van az állami tulajdonú, országosan 122 telephelyet működtető, kilencezer embert foglalkoztató Főkefe-cégcsoporttal. A vállalat leépíti vidéki telephelyhálózatát, nehéz helyzetbe hozva a kiszolgáltatott alkalmazottakat. A cégvezetés nem kommunikál, egy Vas megyei polgármester viszont felszólalt az ügyben.

Erdoğan riválisa a török fiatalokat szólítja meg a második választási forduló előtt

Recep Tayyip Erdoğan kihívója arra kérte a fiatal török választókat, hogy őt támogassák a május 28-i második választási fordulóban, amikor is elejét akarja venni annak, hogy a jelenlegi elnök a harmadik évtizedre is meghosszabbítsa hatalmát a NATO-tag Törökországban.

Kína kész a tajvani önrendelkezés szétzúzására, az Egyesült Államok fegyvereket küld

Kína készen áll arra, hogy „elszántan szétzúzza Tajvan függetlenségének bármilyen formáját” – közölte a hadsereg. Közben az Egyesült Államok állítólag arra készül, hogy felgyorsítsa a védelmi fegyverek eladását és a katonai segítségnyújtást az önkormányzó demokratikus szigetnek.

Izlandon erősítik meg az európai értékeket a kontinens vezetői az ukrajnai háború árnyékában

Az európai vezetők kétnapos csúcstalálkozóra gyűltek össze kedden Izlandon. A cél az, hogy kifejezzék támogatásukat Ukrajna mellett, egyben erőteljes üzenetet küldjenek az alapvető demokratikus értékekről, amelyeket sokan veszélyeztetve látnak.

Amit még tudni érdemes

Ontja magából a kormány az olyan döntéseket, amelyeket aztán ok nélkül titkol (HVG)

Ötvenegy hónap alatt 607 olyan, belső használatra szánt határozatot hoztak az Orbán-kormányok, amelyekben semmi titkos nincs, a többségükről mégsem tudunk – ha a kormányon múlik, legalább tíz évig.

Megzavarta a Fidesz-tábort Novák Katalin Budaházynak adott kegyelme (Népszava)

Az államfői kegyelem intézményét elfogadják az emberek, de Budaházy György elengedését a többség nem helyesli, a kormánypárti szavazók reakciója ellentmondásos – derül ki a Publicus felméréséből.

Magyarországon a legmagasabb a bebörtönzöttek aránya az EU-ban (G7)

Hazánkban százezer emberre 191 bebörtönzött jutott 2021-ben, ez holtversenyben Lengyelországgal a legmagasabb arány az Európai Unión belül.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG