Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Ukrán gyerekkórházat bombázott az orosz haderő, több áldozat


Homokzsákokkal védik a városalapító Richelieu bíboros szobrát az orosz invázióval szemben Odesszában, Ukrajnában 2022. március 9-én
Homokzsákokkal védik a városalapító Richelieu bíboros szobrát az orosz invázióval szemben Odesszában, Ukrajnában 2022. március 9-én

Csütörtökön leül tárgyalni Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. Ilyen magas szintű találkozó nem volt a két ország között, mióta Oroszország megindította Ukrajna elleni háborúját. Közben nem álltak le a támadások, az orosz haderő folyamatosan bombázza az ukrán városokat. Az orbáni külpolitika teljesen elszigetelheti Magyarországot, nemcsak ez EU-n belül, de a putyini Oroszországgal fenntartott jó viszonynak is vége lehet.

Gyerekkórházat bombáztak Ukrajnában az orosz erők

Harmadik hetébe lépett Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja. Szerdán Mariupolban leromboltak egy gyerekkórházat, a helyszínen készült felvételek szerint az épület szinte teljesen megsemmisült. „Az orosz megszálló erők több bombát dobtak a gyermekkórházra. A pusztítás hatalmas” – közölte a városvezetés. Csütörtök reggeli hírek szerint hárman haltak meg kórházat érő támadásban, az áldozatok egyike gyerek. A sérültek száma 17, köztük van egy várandós nő. A városban ez már a harmadik kórház, amelyet megsemmisítettek a háborúban.

Csütörtökre virradó éjszaka Szumi és Harkiv környékét támadták az orosz erők, civil áldozatok is vannak.

Valgyimir Zelenszikj szerint szerdán legalább 35 ezer civilt menekítettek ki több ostromlott ukrán városból. Az ukrán elnök háborús bűncselekménynek nevezte a gyermekkórházat ért támadást.

Csütörtökön Törökországban tárgyal az orosz és az ukrán külügyminiszter. Szergej Lavrov szerda este érkezett Antalyába, ahol a tervek szerint csütörtökön tárgyal Dmitro Kulebával. Az ukrán külügyminiszter szerdán amerikai kollégájával, Antony Blinkennel tárgyalt Ukrajna védelmi képességeinek erősítéséről.

Szerda délután az Ukrajna lerohanása során a harcok által eddig legsúlyosabban érintett ukrán városok vezetői számoltak be az aktuális helyzetről egy megrázó beszélgetésen. A polgármesterek szerint a tiszta víz, az inzulin, a fűtés vagy az ennivaló is nagyon fontos, de a legfontosabb segítség a légtérzár lenne, hogy ne bombázzák tovább a civileket. Az ellen ugyanis sehogy nem tudnak védekezni, és folyamatosan halnak meg az emberek.

Kijevben az ostromra készülve ellenőrző pontok és barikádok százait állították fel. A település elővárosaiban napok óta zajlanak utcai harcok, a város polgármestere szerint hamarosan védekezésre kényszerülhetnek. Az Odessza ostromára való készülődést képeken és videón is megmutatjuk, itt az önkéntesek el is mondják, hogyan készülnek a város védelmére.

Február végén bejárta a világsajtót az a felvétel, amelyen egy orosz harckocsi áthajtott egy személyautón. Az autóban ülő férfi csodával határos módon túlélte az ütközést, és most arról beszélt: amint felépül, csatlakozik az ukrán védelmi csapatokhoz.

Az Odessza védelmére készülőkről és a harckocsival való ütközést túlélő férfiről készült videónkat a YouTube-on is megnézheti.

Önkéntesek homokzsákokat töltenek és „sündisznót” építenek az orosz támadás ellen Odesszában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:47 0:00

„Az Orbán-kormánynak továbbra is vannak olyan elköteleződései Oroszország felé, amelyeknek nem ismerjük a részleteit”

A háború kitörése után Szijjártó Péter programja ugyanúgy folytatódott, mintha mi sem történt volna. A keleti nyitás logikája szerint nehéz lett volna Oroszországot fenyegetésként kezelni, mondja interjúnkban Végh Zsuzsanna külpolitikai szakértő. Az Europa-Universität Viadrina kutatója és oktatója szerint az orbáni külpolitika azt eredményezheti, hogy Magyarország magára maradhat: miközben elidegenedünk a szövetségeseinktől, az Oroszországgal való közeli kapcsolatot sem lesz már egyszerű fenntartani.

Nagy erőkkel védi a Fidesz Táplánszentkeresztet

Választási riport egy Szombathely melletti faluból, ahol persze mindenki az orosz–ukrán háborúról beszél. Putyin diktátor, de igazából a NATO miatt van az egész. Orbán jól csinálja, és maradjunk ki mindenből. Műtrágya viszont nem lesz. Táplánszentkereszten az előző választásokon a Fidesz nyert, mégis kevesen vállalták a véleményüket.

Nyolc százalék felett az infláció, és ebben még nincs benne a háború hatása

Tizenöt éve nem volt ilyen magas az infláció, mint most februárban, és ebben még nincs benne a rekordgyenge forint és az ukrajnai háború hatása sem. Hiába vezetett be árstopot a kormány néhány alapvető élelmiszerre, a kereskedők más termékekre háríthatták át a veszteséget, így azok még jobban drágultak. Ha nem lenne fixálva az üzemanyag legmagasabb ára, ma már 640 forintért lehetne gázolajat tankolni a kutakon. Így viszont ellátási problémák vannak, sok benzinkúton már nem lehet üzemanyagot kapni. A Szabad Európának nyilatkozó szakértő szerint akár tízszázalékos infláció is jöhet.

Egyre jobbak a magyar Covid-adatok, Németországban erősödik a járvány

Magyarországon az elmúlt 24 órában 2377 új fertőzöttet igazoltak, 54 újabb halálos áldozatot követelt a járvány. Németországban a legfontosabbnak tartott járványügyi mutató már hét napja emelkedik, pedig március 20-tól az országos szintű korlátozások megszüntetését tervezik.

Elindult a Szabad Európa YouTube-csatornája

Videós történetek a nagyvilágból – elindult a Szabad Európa YouTube-csatornája, amelyen magyarországi riportok mellett több mint húsz országból mutatunk meg személyes történeteket nemzetközi kollégáink segítségével. Iratkozzon fel ezen a linken!

Nyugodt napot,

Keller-Alánt Ákos

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG