Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Ukrajnában igenis mészárlás folyik


Orbán Viktor interjút ad a köztévé híradójának február 27-én
Orbán Viktor interjút ad a köztévé híradójának február 27-én

Kedden ezek voltak a legfontosabb témáink: Médiaelemzés – visszafogottabb a köztévé Híradója ukrajnai anyagaiban. Videónkban egy Ukrajnában dolgozó ausztrál fotós beszél tapasztalatairól. Finnország és Svédország közel a NATO-tagsághoz.

Percről percre tudósításunkban február 24. óta követjük az orosz agresszió fejleményeit a világban és a harctéren.

Orbán nyomán a köztévé is „szeretne tisztán látni” a bucsai mészárlás kapcsán

…ahol most az orosz visszavonulás nyomán felszabadult területeken a károk, a pusztítás felmérése zajlik. Magyarországon a kormányközeli médiumok sok esetben az orosz háborús propagandát visszhangozták. Videónkban kollégánk egy ausztrál fotóssal, Warren Richardsonnal beszélgetett ukrajnai tapasztalatairól. Warren azt (is) üzente a magyar kormánynak: itt igenis mészárlás folyik.

A köztévé továbbra is Fidesz-követő üzemmódban van. Kollégánk a választások előtti és utáni egy-egy hét esti Híradóinak háborús tudósításait nézte végig. A harctérről szóló riportok nagy külföldi hírügynökségek riportjain alapulnak és kifejezetten tárgyilagosak – állítja. Háborús propagandát nem látott, belpolitikait annál inkább. Putyin mellett nem kampányolnak, de Zelenszkij ellen igen. „A világ szeretne tisztán látni a bucsai tömeggyilkossággal kapcsolatban” – sóhajtott fel – nem a világ, inkább – Orbán Viktor nevében a híradó műsorvezetője. Emlékezetes Orbán Viktor hasonló kétértelmű megjegyzése Bucsa kapcsán, aminek nyomán még legfőbb uniós szövetségese, a lengyel Jarosław Kaczyński is szemorvoshoz küldte őt.

Egy másik videónkban mentőalakulatok keresik a holttesteket a borogyankai romok között. A város nemrég szabadult fel az orosz megszállók alól.

Videón mutattuk be azokat a hadifelszereléseket, amelyeket Ukrajnának ígértek a Fehér Ház által április 13-án bejelentett, nyolcszázmillió dolláros katonai segélycsomag részeként.

Kinek a NATO, kinek inkább Putyin

Finnország és Svédország kitartóan masírozik a NATO-tagság felé. A kérdés már nem az, hogy tagok lesznek-e, hanem hogy mikor, hogy együtt lépnek-e be, és ami talán a legfontosabb: kapnak-e biztonsági garanciákat a kérelmük benyújtása és a szövetség teljes jogú tagjává válásuk (valószínűsíthetően) hónapokig tartó időszakában. A NATO tárt karokkal fogadná a párost – áll cikkünkben.

Budapestre engedélyezett Putyin-párti tüntetés miatt tiltakoznak a hazai ukránok. A tervezett tüntetésen az orosz kormány politikája mellett állnának ki, és kisöpörnék az EU vezetőit és az USA-t Magyarországról.

Az esemény facebookos leírásában feltűnően gyenge magyar helyesírással próbálják megszólítani a szervezők azokat, akik szerint nem az orosz hadsereg az agresszor Ukrajnában, hanem a NATO és az USA.

És végül egy nem háborús anyagunk. Egészségügyi tisztviselők azt mondják, hogy több esetben is észlelték gyerekeknél azt a rejtélyes májbetegséget, amelyet először Nagy-Britanniában azonosítottak. A fertőzés átterjedt Európára és az Egyesült Államokra is.

Kellemes napot!

Kerényi György

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG