Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Válságjelentések


Orbán Viktor meccsen 2014. április 21-én
Orbán Viktor meccsen 2014. április 21-én

Hogy látja egy román újságíró a magyar kormány erdélyi sporttámogatásait? Mi zavarja a biciklis futárokat? A Ryanair tovább küzd a magyar kormány ellen: ezek voltak a legfontosabb témáink hétfőn.

A magyar kormány 2016 óta több tízmillió eurót különít el székelyföldi (és már partiumi) sportklubok, sportarénák finanszírozására, akadémiákat hoz létre, infrastrukturális beruházásokat hajt végre a Székelyföldön. A beruházások meghaladják a bukaresti hatóságok itteni, de román városokban eszközölt sport-infrastrukturális befektetéseit. Hogyan működteti a sportban lévő soft-power lehetőségeket az Orbán-kormány – erről írt a Szabad Európa román szerkesztősége.

KATA, üzemanyaghiány, extraprofit-adó

A Szelfiben két huszonéves biciklis futár, Kolesár András és Polauf Donát beszélt arról, milyen futárnak lenni Budapesten, mi a baj szerintük a katával, milyen volt találkozni Palkovics miniszterrel, és miért gondolják úgy, hogy nem szabad leállni a tiltakozásokkal. A futárokat a kormánysajtóban nevezték adócsalónak, drogosnak, havi másfél milliós bevételt kaszálónak, de ennél jobban zavarja őket a társadalmi szolidaritás hiánya. Úgy látják, az emberek csak akkor állnak ki egymásért, amikor már a saját házuk is ég.

Mi is megírtuk, hogy vészesen közeleg a benzinhiány Magyarországon. Átmeneti készlethiányt jelező táblákkal találkozhattak többfelé az autósok, pl. a Balaton északi partján több Mol-kútnál. Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója júliusban jelezte, hogy relatív üzemanyaghiány alakulhat ki augusztusban, amikor a cég százhalombattai finomítójában karbantartást végeznek.

Ha kell, uniós bírósághoz fordulnak – válaszolta a Ryanair diszkont-légitársaság a Szabad Európának, miután a fogyasztóvédelmi hatóság 300 millió forintra büntette. A hatóságot felügyelő Varga Judit igazságügyi miniszter is kommentálta a büntetést, melynek indoklása szerint a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, és ezzel megtévesztette a fogyasztókat. A határozatból nem derül ki, hogy mivel.

Varga Judit posztjában háborús gazdasági helyzetről és háborús inflációról ír, és közli, az extraprofit-különadó megkerülését vagy áthárítását fogyasztóvédelmi vizsgálattal és bírsággal fogják büntetni a továbbiakban is. A Ryanair egyébként súlyosan veszteséges volt tavaly.

A Ryanair szerint viszont úgy szabja meg a repülőjegyei árát, ahogy akarja, a jegyvásárlással ezt a szerződést minden utasa elfogadja. Érvelésük szerint a magyar kormány is tisztában van azzal az 1008/2008-as EU-rendelettel, amely minden uniós légitársaság számára lehetővé teszi, hogy saját választása szerint, a nemzeti kormányok vagy azok fogyasztóvédelmi hivatalainak beavatkozása nélkül határozza meg, hogy milyen díjszabást alkalmaz az Európai Unión belüli járatain.

Igaz, vélhetően ezt kivédendő, nem is a légitársaságokat, hanem az őket kiszolgáló földi céget sújtotta büntetőadóval a kormány.

A háború képekben

A területvédelmi zászlóaljhoz tartozó ukrajnai kozákok most a Zaporizzsjai megyében védekeznek az orosz támadások ellen. A katonák felégetett búzamezőkről, lerombolt házakról és mindennapos orosz tüzérségi támadásokról számolnak be. A kozákak legendás katonanép (valószínűleg Petőfi Sándorral is ők végeztek a cári intervenció során 1849-ben), amit mai utódaik is büszkén emlegetnek videónkban.

Fotógalériánkban újabb ukrajnai drámákat mutatunk be. Mivel Oroszország újabb támadásokra készül, a kijevi kormány az ukrán lakosok kitelepítését rendelte el a donyecki térségből. Az útnak induló emberek reménytelenek és elkeseredettek. A hatóságok attól tartanak, hogy a közelítő ősz és tél tovább rontja a régió lakosainak életkörülményeit, pedig már most is mindennapos az áram- és vízszolgáltatás akadozása. Sokan tesznek eleget a felszólításnak, csak páran döntenek úgy, hogy inkább maradnak otthonukban.

Másoknál olvastuk

Rossz ómen az Orbán-találkozó: FBI-házkutatás volt Donald Trump floridai birtokán. A nyomozók olyan titkos iratokat kerestek, melyeket Trump hazavitt hivatali ideje lejártakor. Hírek szerint találtak is.

Az orbáni átok még 2008-ban kezdődött, amikor az akkor ellenzéki Orbánt meghívták a republikánusok elnökjelölti konvenciójára, de ezután mégis a demokrata Barack Obama nyerte a választást.

Aztán hosszú a sora azon állami vezetőknek, akik nem sokkal orbáni találkozójuk után megbuktak (vagy meghaltak): Hoszni Mubarak egyiptomi elnök, Kan Naoto japán miniszterelnök, Szultan bin Abdel-Azíz szaúdi herceg, Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, Viktor Janukovics akkori ukrán elnök Andrius Kubilius litván miniszterelnök aztán Mihail Szaakasvili grúz elnök, Robert Fico szlovák miniszterelnök, Sepp Blatter FIFA-elnök, Heinz-Christian Strache, az osztrák Szabadságpárt elnöke.

A két gyorskorskorcsolyázó bajnok, Liu Shaolin és Liu Shaoang nem Magyarországon készül fel a következő szezonra, hanem Kínában. Követik kínai edzőjüket, állampolgárság-váltásról egyelőre nincs szó.

Az MVM 3,4 millió eurós, azaz bő 1,3 milliárd forint értékű névszponzorációs szerződést kötött a tavaly év végén átadott MVM Dome-ra a sportcsarnok vagyonkezelését végző FTC-vel – írja Facebook-bejegyzésében a K-Monitor korrupcióellenes és közpénzkövető civil szervezet.

Tavaly év végén az állam 208 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre az MVM Energetika Zrt.-ben a lakossági energiaszolgáltatás veszteségeinek finanszírozása érdekében. „A monopolhelyzetű állami közműcég folyamatos költségvetési kisegítésre szorul a rezsicsökkentés miatt, ennek ellenére milliárdokat költ szponzorációra és kommunikációra, gyakran a NER-nek kedves célok érdekében” – írta bejegyzésében a K-Monitor.

A hír felhívja a figyelmet a kormány stadionépítési bummjának régóta hangoztatott kritikájának jogosságára is: a stadionok, melyeket a NER-tőkései építenek, utána nem üzemeltethetőek gazdaságosan, akár sportegyesület, akár önkormányzat kapja is őket.

Nagy többlettel, 255 milliárdos plusszal zárta a júliust a magyar állam. A teljes államháztartási alrendszer hiánya így az éves cél 83,63 százaléka. Ez jelentős javulás az első féléveshez képest, hiszen június végén a központi költségvetés még 97 százalékon, a teljes államháztartás 92 százalékon volt.

A választás előtti költekezés (értékelői szerint szavazatvásárlás) nagyon megdobta a költségvetési hiányt. A 13. Havi nyugdíj miatt a nyugdíjkiadások már az első félévben 373,4 milliárd forinttal haladták meg a tavalyi első féléveset. A családosok adó-visszatérítése is 640 milliárd forinttal több volt az előző évinél, a fegyveres szerveknél kifizetett egyszeri év eleji juttatás bő kétszázmilliárd forinttal rontotta az egyenleget.

A felgyorsult infláció miatti magasabb árak után viszont magasabb az áfabevétel. Ez már az év első felében is látszott: 764,8 milliárd forinttal, arányaiban 30,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

További kellemes újságolvasást!

Kerényi György

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG