Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Világszerte 27,6 millió ember végezhet kényszermunkát


Átnevelő és munkatábor a kínai Hszincsiang tartományban 2021. április 23-án
Átnevelő és munkatábor a kínai Hszincsiang tartományban 2021. április 23-án

Sötét gyermekkor: lányok a kényszerházasság elől a kényszermunkába menekülnek. A Fertő tavat védő civilek javára döntött a bíróság. Magyartanár az új érettségi tesztről: Majd valami nagyon könnyűt adnak, hogy ne legyen botrány.

Sötét gyermekkor: lányok a kényszerházasság elől a kényszermunkába menekülnek

Az Európai Bizottság rendelkezésére álló becslések szerint – számos iparágban és minden kontinensen – összesen 27,6 millió ember végez kényszermunkát. A kényszermunka az esetek többségében a magángazdaságban zajlik, ám előfordul, hogy állami szereplők rendelik el. Az Európai Parlamentben szívszorító bemutatót tartottak erről a témáról, felhívva a figyelmet a gyermekek kihasználására, illetve a Kína által működtetett ujgur kényszermunkatáborokra.

A Fertő tavat védő civilek javára döntött a bíróság

A Fertő tavi beruházás környezetvédelmi engedélyének visszavonására és új eljárás lefolytatására kötelezte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatalt a bíróság. A Greenpeace Magyarország és a Fertő tó Barátai Egyesület januárban indított pert, miután a kormányhivatal tavaly év végén meghosszabbította a korábban már felfüggesztett beruházás engedélyét.

Magyartanár az új érettségi tesztről: Majd valami nagyon könnyűt adnak, hogy ne legyen botrány

„Távolodtunk attól, amit modern pedagógiának nevezünk.” „Adatokat, tényeket, definíciókat kérnek számon. Szó sincs arról, hogy problémamegoldás lenne benne, összefüggésekre kellene emlékezni.” „Tisztességtelen döntés elé állítja a pedagógusokat, nem jó a diákoknak.” Néhány vélemény a Szabad Európának nyilatkozó szakemberektől, akiket az új érettségi vizsgakövetelményekről kérdeztünk. A felvételi szabályok mellett az érettségi is változik 2024-ben. Noha általánosan csak jövőre lesz érvényes a változás, azok, akik előrehozott érettségire jelentkeztek, már idén tavasszal és ősszel is az új követelményekkel találkoznak. A változásokról, lehetséges következményeikről és arról, hogy mire alkalmas az érettségi, Arató Lászlót, a Magyartanárok Egyesületének elnökét és Nahalka István oktatáskutatót kérdeztük.

Egy jegyzőkönyv szerint a Mészáros Lőrinc cége által azóta sem kijavított „rejtett műszaki hibával” működik átadása óta a tram-train

Üres csövek fekszenek a földben a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő tram-train vágányai mentén. A MÁV-nak a jelek szerint nem sürgős, hogy az ezekbe szánt optikai kábelek a helyükre kerüljenek. Mészáros Lőrinc cége, az R-Kord Kft. lenne a javítás felelőse egy birtokunkba jutott levél szerint.

Finnország kedden csatlakozik a NATO-hoz

A tavaly nyár óta húzódó magyar és török ratifikáció lezárultát követően Finnország harmincegyedik tagállamként kedden belép az észak-atlanti szövetségbe – jelentette be a katonai szervezet főtitkára. Jens Stoltenberg abbéli reményét is kifejezte, hogy a következő hónapokban a csatlakozási kérelmét Finnországgal tavaly egyszerre benyújtó Svédország is taggá válhat. „Svédország nem maradt egyedül. Svédország olyan közel van, amennyire csak lehetséges nem teljes jogú tagként” – mutatott rá.

Fiatal nőt gyanúsítanak a szentpétervári robbantással

A hatóságok őrizetbe vették a 26 éves Darja Trepovát, akinek a gyanú szerint köze volt az előző napi szentpétervári robbantáshoz, amelyben életét vesztette egy ismert orosz katonai blogger, és további harminckét ember megsebesült.

Megkezdődött a háborús bűnökkel megvádolt koszovói exelnök pere Hágában

Ártatlannak vallotta magát a volt gerillavezér Hashim Thaçi minden vádpontban a délszláv háborúk idején Koszovóban elkövetett háborús bűnöket vizsgáló különleges hágai bíróság előtt. Rajta kívül három másik személy ellen emeltek vádat gyilkosság, üldöztetés és egyebek miatt. Erre Thaçi lemondott államfői posztjáról, szavai szerint azért, hogy megőrizze országa hírnevét, és magánemberként álljon a bíróság elé.

Amit még tudni érdemes

Januárban tízszázalékos felárral kaphattuk Moszkvától a gázt, ha mástól veszünk, százmilliárdot megtakaríthattunk volna (Népszava)

Moszkva januárban az irányadó, nyugati tőzsdei szintnél – szokás szerint – mintegy tíz százalékkal drágábban mérhette számunkra a fűtőanyagot. Más beszállítóknak több mint százmilliárddal kevesebbet kellett volna a termékért fizetni.


Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG