Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Volt magyar kormányzati tisztviselők kerülhetnek amerikai vízumtilalmi listára


David Pressman budapesti amerikai nagykövet sajtótájékoztatója 2023. április 12-én
David Pressman budapesti amerikai nagykövet sajtótájékoztatója 2023. április 12-én

Újabb szankciókat készítenek elő: volt magyar kormányzati tisztviselőket tilthatnak ki Amerikából. Zsibbadtan nézi az EU Budapest és Moszkva barátságos viszonyát. Berlinben attól tartanak, hogy az Orbán-kormány a Deutsche Telekomot is ki akarja szorítani a magyar piacról.

Újabb szankciókat készítenek elő: volt magyar kormányzati tisztviselőket tilthatnak ki Amerikából

Több volt magyar kormányzati tisztviselőt és kormányközeli szereplőt is érinthet az a készülőben lévő, korrupcióra fókuszáló amerikai törvényjavaslat, amelynek értelmében az érintettek vízumtilalmi listára kerülnek, ha a tervezetet a kongresszus is elfogadja. „Valószínűleg ez az egyetlen nyelv, amelyet az Orbán-kormány megért” – mondta egy szakértő.

Ez lehet a következő lépés azután, hogy amerikai szankciós listára került az orosz hátterű, budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank, illetve több tisztviselője között Laszlóczki Imre magyar alelnök is. Az intézkedés bejelentésének másnapján a magyar kormány közölte, hogy hazánk kilép a sokak által orosz kémbanknak nevezett pénzintézetből, működése ugyanis a korlátozások miatt értelmét vesztette.

Zsibbadtan nézi az EU Budapest és Moszkva barátságos viszonyát

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nem is választhatott volna jobb időpontot moszkvai látogatására, amelyre épp a húsvéti hosszú hétvége és Emmanuel Macron ellentmondásos pekingi útja után került sor. Számos EU-tisztségviselő a jelek szerint még a tojásvadászatot heveri ki, akik pedig már visszatértek dolgozni, alig vonták fel a szemöldöküket a legutóbbi vizit hírére.

Berlinben attól tartanak, hogy az Orbán-kormány a Deutsche Telekomot is ki akarja szorítani a magyar piacról

Az Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft nevű német gazdasági lobbiszervezet információi alapján született meg az „Orbán-rendszer maffiamódszereiről” szóló cikk a Der Spiegelben – értesült a Szabad Európa. A német cégek egyre borúsabban látják a magyar jogbiztonságot, az aggodalmak között már a Deutsche Telekom a magyar piacról való kiszorítása is felmerült.

Ukrán gabona Magyarországon: a szolidaritásnak is van határa

Nagyon sok ukrán búza és kukorica érkezett az elmúlt egy évben Magyarországra. Olcsósága és mennyisége lenyomta a felvásárlási árakat, de a tavalyi aszály miatt szükség is volt gabonaimportra. A kormány szóban a gazdák mellett áll, valójában az Európában rekorder élelmiszer-infláció lassításában jól jön az alacsony búzaár, amit követ a liszt árcsökkenése is. Jól jár a fogyasztó (és az állattartók), rosszul a gabonatermelők.

Épül az európai selyemút: az EU helykeresése az USA és Kína versenyében

Érzékenyen kell egyensúlyoznia az EU-nak az Egyesült Államok és Kína közötti globális versenyben. A legnagyobb kereskedelmi partneréről van szó, miközben a függés közös, hiszen Pekingnek is fontos az európai piac. Milyen megoldást hozhat a negyedik ipari forradalom? – erről a témáról beszélgettünk brüsszeli tudósítónkkal legfrissebb podcastunkban.

Elkezdődött a Kölcsey gimnáziumból kirúgott tanárok munkaügyi pere

Öt kölcseys tanár elbocsátásának jogszerűségéről indult meg a munkaügyi per csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken, ez már a harmadik ilyen bírósági ügy. Szerdán két kirúgott gimnáziumi tanár ügyében már a második tárgyalást tartották, hat karinthys pedagógus pedig szintén túl van két tárgyalási napon.

A szentföldi keresztények szerint egyre több támadás éri őket Izraelben

A Szentföldi Római Katolikus Egyház vezetője egy interjúban figyelmeztetett, hogy Benjámín Netanjáhú miniszterelnök kormányának felemelkedése rontott a keresztények életén a vallás szülőföldjén. Egyre több támadás éri a térség kétezer éves keresztény közösségét, és Izrael történetének eddigi legjobboldalibb kormánya bátorítja azokat a szélsőségeseket, akik papokat zaklatnak és egyházi ingatlanokat rongálnak meg egyre gyorsuló ütemben.

Amit még tudni érdemes

Fizetésképtelenné válhat a főváros nyárra, túlélőprogramra készül Karácsony Gergely (Telex)

A jelenlegi cash flow adatok szerint júniusban 32,1, júliusban 52,6, augusztusban pedig 76,1 milliárd forint hiányozhat a főváros bankszámlájáról.

Óriási tempóban osztogatja az ingatlanokat az állam az egyházaknak (RTL)

Az állam tavaly 115 ingatlan tulajdonjogát adta át ingyen az egyházaknak, az épületek összértéke pedig meghaladta a 17,6 milliárd forintot.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG