Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Harvardi diákok oldala segít az ukrajnai menekülteknek lakást találni


Ukrán menekültek Tblisziben
Ukrán menekültek Tblisziben

A Harvard Egyetem két elsőéves hallgatója elindított egy weboldalt, amelynek célja, hogy az Ukrajnából menekülő embereket összekapcsolja a biztonságos országokban élő, őket befogadni kész emberekkel; már a világ minden részéről érkeznek ajánlatok.

A 18 éves Los Angeles-i Marco Bursteint és a 19 éves seattle-i Avi Schiffmant annyira megindította a volt szovjet köztársaságot sújtó orosz bombázások elől kétségbeesetten menekülő ukránok helyzete, hogy március elején három nap alatt létrehozták a UkraineTakeShelter.com honlapot.

Azóta több mint 18.000 leendő vendéglátó regisztrált az oldalon, hogy segítséget nyújtson a menekülteknek, akik az általuk preferált vagy számukra megfelelő helyen keresnek házigazdát. Burstein és Schiffman egyetlen nap alatt nyolcszázezer felhasználó forgalmát rögzítette.

„Rengeteg csodálatos történetet hallottunk a vendéglátók és a menekültek kapcsolatáról a világ minden tájáról” – mondta Burstein a harvardi campuson adott interjúban.

„Szinte minden elképzelhető országban vannak vendéglátóink Magyarországtól kezdve Románián és Lengyelországon át Kanadáig és Ausztráliáig, és tényleg el vagyunk ájulva a reakcióktól.”

Öt héttel az invázió után, amely mindkét oldalon több ezer halottat követelt, az ENSZ szerint az országból menekülő ukránok száma meghaladta a sokkolóan magas négymilliót. A felük gyerek.


Schiffman, aki fél év szünetet vett ki, hogy több projekten dolgozzon, Miamiból beszélve elmondta, hogy egy San Diegó-i Ukrajna-párti tüntetés nyomán adta a fejét az internetes aktivizmusra.

„Úgy éreztem, hogy itt tényleg tudok tenni valamit globális léptékben – mondta. – Az Ukraine Take Shelter visszaadja a hatalmat a menekültek kezébe (…) ők maguk kezdeményezhetnek, megtalálhatják a listákat és felvehetik a kapcsolatot a vendéglátókkal, ahelyett hogy télen Kelet-Európában a járdaszegélyen fagyoskodnának.”

Okszana az oldal jóvoltából került Linköpingbe

A honlapon keresztül menekültet befogadók között van Rickard Mijarov, a délnyugat-svédországi Linköping lakója, aki a 45 éves ukrán menekült Okszana Francevával, 18 éves lányával és macskájukkal osztja meg otthonát.

Mijarov és felesége egy nagykövetségen regisztráltak, jelezve, hogy segíteni fognak, de aztán rábukkantak a harvardi diákok oldalára, és ott is regisztráltak.

„Másnap reggel üzenetet kaptam Okszanától, hogy van-e helyünk számukra – mondta a Zoomon keresztül adott interjúban. – Ez elég gyorsan valósággá vált.”

„Meglepett, hogy Rickard milyen gyorsan válaszolt” – mondta Franceva rossz angolsággal. Öt nappal később ő, a lánya és háziállatuk a bejárati ajtóban állt.

Burstein és Schiffman a harcok elől menekülők sajátos problémáit szem előtt tartva tervezte meg a platformot. Azon dolgoztak, hogy a lehető legkönnyebben használhatóvá tegyék, hogy a közvetlen veszélyben levő személy meg tudja adni a tartózkodási helyét és láthassa a hozzá legközelebbi ajánlatokat.

A befogadói oldalon lehetőséget adtak a leendő vendéglátóknak arra is, hogy jelezzék, milyen nyelven beszélnek, hány menekültet tudnak befogadni és milyen korlátozások vannak a kisgyerekek vagy háziállatok befogadására vonatkozóan.

Az emberkereskedelem és a kiszolgáltatott menekülteket fenyegető egyéb veszélyek elkerülése érdekében a platform arra ösztönzi a menekülteket, hogy kérjék meg a vendéglátókat, hogy adják meg a teljes nevüket és közösségimédia-profiljukat, kérjenek videóhívást, hogy láthassák, milyen szálláshelyet kínálnak.

„Tudjuk, hogy ez potenciálisan veszélyes helyzet, ezért számos lépést tettünk annak érdekében, hogy biztosítsuk a menekültek védelmét – mondta Burstein. – Van egy részletes útmutatónk, amelyet minden menekültnek átadunk, hogy segítsünk nekik ellenőrizni a fogadó személyt, akivel beszélnek – hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az, akivel esetleg telefonon beszéltek, ugyanaz, akivel személyesen találkoznak.”

A két diák azt mondja, hogy megpróbálnak találkozót szervezni az ENSZ menekültügyi ügynökségének tisztviselőivel és az Airbnbvel, és a Vrbóval és más online nyaralást ajánló cégekkel is szeretnének együttműködni.

Eddig minden költséget ők álltak – ami egyetemi hallgatóként nem könnyű –, így ők fizetnek a webtárhelyért és a Google-fordítóért. De eltökélt szándékuk, hogy folytatják, és most azt vizsgálják, hogy bejegyeztethetik-e magukat nonprofit szervezetként, hogy pályázhassanak támogatásra.

Közben Svédországban Mijarov bevallotta, hogy kissé tartott attól, hogy megnyissa az otthonát, de nem bánta meg.

„Ez az első alkalom, hogy ilyesmit csinálunk – mondta Franceva mellett ülve. – De nagyon kedves emberek. És igen, jól megvagyunk.”

Az AP tudósítása nyomán.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG