Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Használhatatlanná tettek egy fontos Dnyeper-hidat az ukrán erők


Az előző heti csapásokban megrongálódott Antonivszkij híd 2022. július 20-án
Az előző heti csapásokban megrongálódott Antonivszkij híd 2022. július 20-án

Az ukrán hadsereg ismét csapást mért az orosz csapatok utánpótlása szempontjából kulcsfontosságú Antonivszkij hídra a déli országrészben, miközben a megszállók szinte szünet nélkül ágyúznak számos területet.

Kirill Sztremuszov, az oroszok által Herszonba telepített adminisztráció helyettes vezetője arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők által kedd este célba vett Dnyeper-híd nem omlott össze, ugyanakkor a rajta tátongó lyukak miatt használhatatlanná vált.

Az 1,4 kilométer hosszú híd már az előző héten súlyosan megrongálódott az amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetővel végrehajtott ukrán csapások következtében. A teherjárművek előtt már akkor lezárták, a személyautók áthaladása azonban mostanáig lehetséges volt.

Az Antonivszkij híd a legfőbb Dnyeper-átkelő Herszon régióban. Az egyetlen másik lehetőséget a kahovkai vízerőmű gátja jelenti, amelyet nemrég ugyancsak ukrán támadás ért, de egyelőre még nyitva áll.

A folyón való átkelés ellehetetlenítése következtében az orosz hadseregnek nehéz lenne ellátnia erőit a térségben az újabb ukrán ellentámadások mellett.

Az orosz csapatok már a háború elején gyorsan elfoglalták Herszon régiót, amely a 2014-ben illegálisan annektált Krím félszigettől északra fekszik. Ugyan voltak ukrán ellentámadások, az orosz erők nagyrészt tartották állásaikat.

Herszon, amely jelentős hajóipari helyszín a Dnyeper folyó és a Fekete-tenger összefolyásánál, a Krím közelében, egyike azon területeknek, amelyeket az amerikai kormány szerint Oroszország megpróbál bekebelezni.

Az orosz erők jelentős részét lekötik a harcok a keleti Donyec-medencében, ahol a beérkező nyugati fegyverszállítmányok és az ukránok kitartó ellenállása miatt csak lassan sikerül eredményeket elérniük.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt állította, hogy Oroszország már csaknem negyvenezer katonát veszített az invázió február 24-i megindítása óta, ezt azonban független forrásból nem lehet megerősíteni.

Az orosz hadsereg utoljára márciusban közölt adatokat a veszteségeiről, akkor 1351 halottról és 3825 sebesültről számolt be.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG