Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hat civil meghalt a kelet-ukrajnai Toretszk városában egy orosz katonai csapásban


Mentők szabadítanak ki egy férfit egy orosz katonai csapásban lerombolt lakóépület romjai közül az ukrajnai Toretszk városában 2022. július 18-án
Mentők szabadítanak ki egy férfit egy orosz katonai csapásban lerombolt lakóépület romjai közül az ukrajnai Toretszk városában 2022. július 18-án

Hat ember meghalt, miután az orosz hadsereg eltalált egy lakóépületet a kelet-ukrajnai Toretszk városában - közölte az ukrán mentőszolgálat hétfőn.

„Kora reggel lőtték Toretszk városát. Egy kétszintes épület, amelyben emberek voltak, megsemmisült” - közölte az Ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata.

„A mentők összesen öt holttestet találtak meg és hoztak ki. Három embert élve kimentettek a romok alól, egyikük a kórházban meghalt” – olvasható a közleményben.

A közösségi médiában fényképeket tettek közzé a mentésről, amint a romok között kutatnak a lerombolt épületben. A túlélők keresése azóta befejeződött.

A harmincezer lakosú Toretszk mintegy ötven kilométerre délre fekszik Kramatorszktól, a keleti iparterület egyik utolsó ukrán ellenőrzés alatt álló városától.

Vasárnap egy ukrán katonai tisztségviselő azt mondta, hogy Moszkvából az orosz erők azt a parancsolt kapták, fokozzák a műveleteket, ezzel pedig egy új offenzívát készítenek elő, amelynek fő célja a keleti Donyeck és Luhanszk régiók, vagyis a Donbász teljes elfoglalása, közben pedig Ukrajna középső, északkeleti és déli részét is támadják.

„Ezek nem csak rakétacsapások a levegőből és a tengerről” - mondta Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője. „A teljes frontvonal mentén támadnak. Aktívan használják a taktikai repülést és a harci helikoptereket” – tette hozzá.

„Valóban megfigyelhető az ellenség aktivizálódása a teljes frontvonal mentén (...) Nyilvánvaló, hogy most az offenzíva következő szakaszát készítik elő” – mondta.

Kijev az elmúlt napokban közölte, hogy az ukrán erők jelentős ellentámadásra készülnek, hogy visszaszerezzék a korábban elvesztett területeket, különösen délen.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG