Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hat év börtönre ítélték egy kivégzett tüntető ügyvédjét Iránban


Mohammad Mehdi Karami a bíróságon 2022 decemberében
Mohammad Mehdi Karami a bíróságon 2022 decemberében

A karadzsi Iszlám Forradalmi Bíróság hat év szabadságvesztést szabott ki „rezsimellenes propaganda terjesztése” miatt egy, a 2022-es tömegdemonstrációkat követően kivégzett tüntető ügyvédjére.

Jogvédő szervezetek tájékoztatása szerint a néhai Mohammad Mehdi Karamit képviselő Amirhosszein Kuhan ellen egyebek mellett gyülekezés és összejátszás, illetve „rezsimellenes propaganda terjesztése” miatt is vádat emeltek.

A férfit nem sokkal azt követően vették őrizetbe, hogy a titkosszolgálat berendelte tavaly kihallgatásra. Decemberben bizonyos feltételekkel szabadlábra helyezték.

Nem sokkal korábban letartóztatták a jogász által képviselt, később kivégzett tiltakozó apját is.

Több mint ötszáz tüntetőt öltek meg a tavaly agyonvert iráni lányért kezdődött tiltakozáshullámban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:30 0:00

Mohammad Mehdi Karami egyike volt annak a kilenc embernek, akiket eddig kivégeztek a közel-keleti iszlám köztársaságban a 2022-es tömegtüntetésekkel összefüggésben.

A tavaly januárban felakasztott férfinak a kiszabott bírósági ítélet szerint köze volt a Baszidzs félkatonai szervezet egyik tagjának feltételezett meggyilkolásához. Kivégzése nagy tiltakozást váltott ki bel- és külföldön egyaránt.

Szakértők szerint Amirhosszein Kuhan bebörtönzése jelzi, hogy az iráni hatóságokat továbbra is komoly aggodalommal tölti el egy újabb tiltakozáshullám lehetősége.

Halálra ítéltek egy rappert Iránban, mert kiállt a rendőrségen agyonvert Mahsza Aminiért
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:02 0:00

Iránban 2022-ben a rettegett erkölcsrendészet feltartóztatta a kurd régióból származó, 22 éves Mahsza Aminit túl lazán megkötött hidzsábja miatt, és úgy megverték, hogy három nappal később meghalt.

A rendőrség állítása szerint Amini halálát szívelégtelenség okozta. Ezzel szemben több orvosszakértő úgy vélekedett, hogy a fiatal nő egyértelműen a fejére mért ütések miatt vesztette életét.

A történtek hírére országszerte tüntetések kezdődtek, az ügy azonban túlmutatott önmagán, sokan általánosságban tiltakoztak a másként gondolkodók elleni egyre keményebb hatósági fellépés, a nőkkel szemben fokozódó állami erőszak ellen. A megmozdulásokon számos nő levette a fejkendőjét, levágta a haját.

Ehhez kapcsolódóan: Nagy felháborodást keltett Iránban, hogy megkorbácsoltak egy nőt, mert nem viselt hidzsábot

A tömegdemonstrációkat a hatóságok végül vérbe fojtották, a civil szervezetek szerint mintegy hatszáz tiltakozó halt meg, emellett emberek ezreit vették őrizetbe, többeket később kivégeztek.

Ehhez kapcsolódóan: Iránban tovább szigorítják a hidzsábviselési szabályok megsértőinek büntetését

Noha a hidzsáb viselése az 1979-es iszlám forradalom óta kötelező a kilenc évnél idősebb nők és lányok számára, a követelményt gyakran semmibe vették, különösen a városokban, az előírások betartatását azonban azóta szigorították.

XS
SM
MD
LG