Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Iránban tovább szigorítják a hidzsábviselési szabályok megsértőinek büntetését


Iráni nők fejkendő nélkül Teheránban 2023. augusztus 5-én
Iráni nők fejkendő nélkül Teheránban 2023. augusztus 5-én

Az iráni parlament által megszavazott törvény értelmében sokkal szigorúbb büntetést – akár tizenöt évi börtönt is – kaphatnak azok a nők, akik megszegik a fejkendő viselésére vonatkozó előírásokat.

A 152:34 arányban elfogadott jogszabály felhatalmazza a hírszerzési szerveket, a rendőrséget, illetve a Baszidzs félkatonai szervezetet arra, hogy fellépjen az öltözködési előírásokat megsértő nők ellen.

A hároméves átmeneti időszakra szóló rendelet megerősíti a nemek elkülönítését illető kötelezettséget is az oktatási intézményekben, a közterületeken és az egészségügyben.

Az iráni állami hírügynökségek szerint akár tizenöt év börtönbüntetés is várhat azokra, akik sorozatosan nem tartják be az előírást, a külföldieket pedig kiutasíthatják az országból.

Hírességek esetében a büntetés különösképp súlyos lehet, egyebek mellett tizenöt évig terjedő szakmai eltiltást, illetve a magánvagyon tizedének elkobzását is maga után vonhatja.

Ehhez kapcsolódóan: Félelmet és dacot kelt az iráni nőkben az erkölcsrendőrség visszatérése az utcára

Az ENSZ tényfeltáró missziója előző héten hangsúlyozta, hogy e törvény nyomán a lányok és a nők nagyobb eséllyel lesznek kitéve zaklatásnak, erőszaknak és önkényes letartóztatásnak.

A jogszabály alapján a nem megfelelő öltözéket viselő nőket azonnal őrizetbe fogják venni, és átadják őket a bíróságnak. Azokkal szemben is eljárás indul majd, akik népszerűsítik az előírások megsértését, felszólalnak a hidzsábviselés ellen, vagy olyan személyektől, cégektől rendelnek szolgáltatást, amelyek így tesznek tevékenységük során, akár az iszlám köztársaságon kívül is.

A törvényt az állam iszlám jellegének megőrzéséért felelős, tizenkét tagú, konzervatív nézeteiről ismert Őrök Tanácsához küldik jóváhagyásra.

Minderre csaknem pontosan egy évvel azt követően került sor, hogy a kurd régióból származó, 22 éves Mahsza Aminit túl lazán megkötött hidzsábja miatt feltartóztatta a rettegett erkölcsrendészet, és úgy megverték, hogy három nappal később meghalt.

A rendőrség állítása szerint Amini halálát szívelégtelenség okozta. Ezzel szemben több orvosszakértő úgy vélekedett, hogy a fiatal nő egyértelműen a fejére mért ütések miatt vesztette életét.

Ehhez kapcsolódóan: Irán fokozza a tiltakozások véres leverését a kurdisztáni térségben

A történtek hírére országszerte tüntetések kezdődtek, az ügy azonban túlmutatott önmagán, sokan általánosságban tiltakoztak a másként gondolkodók elleni egyre keményebb hatósági fellépés, a nőkkel szemben fokozódó állami erőszak ellen. A megmozdulásokon számos nő levette a fejkendőjét, levágta a haját. A hatóságok végül vérbe fojtották a demonstrációkat.

Noha a hidzsáb viselése az 1979-es iszlám forradalom óta kötelező a kilenc évnél idősebb nők és lányok számára, a követelményt gyakran semmibe veszik, különösen a városokban.

XS
SM
MD
LG