Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hat hónapja orosz börtönben: a Szabad Európa újságírója még mindig nem érti, miért tartják fogva


Alszu Kurmaseva
Alszu Kurmaseva

Alszu Kurmaseva mintegy huszonöt évig újságíróként dolgozott a Szabad Európa (RFE/RL) tatár–baskír szolgálatánál. Hat hónappal ezelőtt – ahogy mondja – „egy pillanat alatt ez bűncselekmény lett”.

Ez a pillanat pontosan október 18-án volt, amikor a kettős, orosz–amerikai állampolgár Kurmasevát letartóztatták Kazanyban, és azzal vádolták meg, hogy elmulasztotta nyilvántartásba vetetni magát külföldi ügynökként az újságírók, civil társadalmi aktivisták és mások ellen hozott orosz törvény alapján.

Később az orosz hadseregről szóló hazugságok terjesztésével vádolták meg. Ha elítélik, akár tíz év börtönt is kaphat.

A Szabad Európa és az Egyesült Államok kormánya egyaránt úgy véli, hogy újságírói munkájáért hurcolják meg Kurmasevát, aki azért utazott Oroszországba, hogy meglátogassa és gondozza idős édesanyját. Eredetileg akkor vették őrizetbe, amikor június 2-án hazafelé tartó járatára várt a kazanyi repülőtéren. Útlevelét is elkobozták.

„Tavaly október 18-án olyan vádakkal börtönöztek be, amelyeket máig nem értek” – írta egy kazanyi, tatár nyelvű havilapban nemrég közzétett üzenetében.

Ehhez kapcsolódóan: „Honnan veszem az erőmet? Igyekszem nem pazarolni” – száz napja van orosz börtönben kollégánk, Alszu Kurmaseva

Kurmaseva, aki Prágában él férjével, a szintén a Szabad Európának dolgozó Pavel Butorinnal és két, 12 és 15 éves lányukkal, rossznak nevezte a börtönkörülményeit, és azt mondta, hogy megromlott az egészségi állapota, mivel nem tud hozzáférni a kezeléshez.

„Egyes betegségeim súlyosbodtak”, de a gyógyszerek és a rendszeres testmozgás „erőt ad ahhoz, hogy kitartsak és elviseljem a fájdalmat”.

„Embertelen körülmények között tartják fogva pusztán azért, mert amerikai” – mondta a feleségéről Butorin.

„Azt akarom, hogy az orosz kormány elmagyarázza nekem és a gyerekeimnek, hogy miért éppen Alszut tartják túszként. Nem ellenzéki politikus. Nem aktivista. Nem bűnöző. A fogva tartása jogtalan. Nincs helye a börtönben.”

Sok bírálója és jogvédő szervezetek szerint a Kreml arra használja az úgynevezett külföldiügynök-törvényt, hogy leszámoljon a másként gondolkodókkal.

Azzal is vádolják Moszkvát, hogy azért vett őrizetbe amerikaiakat, mert az Egyesült Államokban bebörtönzött oroszokra cserélné ki őket egy alku keretében.

Ehhez kapcsolódóan: „Nemkívánatos szervezetnek” minősítették a Szabad Európát Oroszországban

Stephen Capus, a Radio Free Europe/Radio Liberty elnöke szerint az orosz hatóságok szánalmas, törvénytelen kampányt folytatnak a jogtalanul fogva tartott Alszu Kurmaseva ellen.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) hozzátette: miközben Kurmaseva egészségügyi problémái egyre súlyosabbak „az orosz börtönrendszer siralmas körülményei miatt, a hatóságok folyamatosan megtagadják tőle az amerikai állampolgárként őt megillető jogokat”.

„A hozzáférés megtagadása az amerikai konzuli segítségnyújtáshoz a konzuli kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény (VCCR) nyilvánvaló megsértése. A Riporterek Határok Nélkül sürgeti az Egyesült Államok kormányát, hogy fokozza erőfeszítéseit szabadon bocsátása érdekében” – nyilatkozta Jeanne Cavelier, a szervezet kelet-európai és közép-ázsiai vezetője, amikor Kurmaseva fogva tartásának hat hónapjáról emlékezett meg.

Egy másik amerikai újságírót, a The Wall Street Journal riporterét, Evan Gershkovichot 2023 márciusa óta tartják fogva kémkedés vádjával, amit mind ő, mind az újság hevesen tagad, mondván: a 32 éves férfi csak a munkáját végezte akkreditált riporterként, amikor letartóztatták.

Gershkovich fogva tartását jogtalannak minősítette az Egyesült Államok kormánya, Kurmaseváét azonban nem, hiába kérte ezt a Szabad Európa és az újságíró családja.

A minősítés azt jelentené, hogy Kurmaseva ügyét a külügyminisztérium túszügyekért felelős különmegbízotti hivatalához utalnák, növelve helyzete politikai jelentőségét, és lehetővé téve a Biden-kormányzat számára, hogy több forrást biztosítson szabadon engedésének érdekében.

Februárban 23 ország Kurmasevát jelölte az UNESCO/Guillermo Cano 2024-es sajtószabadságdíjára.

Az 1997-ben alapított díjat évente ítélik oda olyan személyeknek és csoportoknak, akik kiemelkedően hozzájárulnak a sajtószabadság védelméhez és előmozdításához szerte a világon az őket fenyegető „veszély és üldöztetés” ellenére.

Kurmaseva számára most a díjak olyasmik, amire kevés ideje van figyelni.

A célja, ahogy mondja, szerény: „A legnagyobb vágyam, hogy élve és egészségesen jussak ki innen.”

Öt négyzetméteres a kétfős zárka – börtönkörülményeiről beszélt a Szabad Európa Oroszországban fogva tartott újságírója
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:56 0:00
Készült a Szabad Európa tatár–baskír szolgálata beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG