Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Nemkívánatos szervezetnek” minősítették a Szabad Európát Oroszországban


A Szabad Európa azóta bezárt moszkvai szerkesztősége 2021. január 27-én
A Szabad Európa azóta bezárt moszkvai szerkesztősége 2021. január 27-én

Február 20-tól nemkívánatos szervezetnek minősítette az orosz állam a Szabad Európát. A Szabad Európa orosz nyelvű oldalát és közösségi médiás felületeit már csaknem egy éve blokkolja az orosz interneten a helyi médiahatóság, a Roszkomnadzor. Olyan szervezetek kapnak ilyen címkét, akiket külföldről is finanszíroznak, dolgozói, támogatói pedig büntetőeljárással nézhetnek szembe.

Az orosz állam február 20-tól nemkívánatos szervezetként listázta a Szabad Európát (RFE/RL) a helyi igazságügyi minisztérium nyilvántartása alapján.

A Szabad Európa lett a 142. ilyen entitás Oroszországban több tucat, az orosz államtól független médiakiadvány társaságában. Többek között a Bellingcat, a Meduza vagy a Novaya Gazeta Europe is ilyen címkét kapott.

Az állami listára azon szervezetek kerülhetnek, akik nem kizárólag Oroszországon belülről jutnak finanszírozáshoz. Akik ilyen minősítést kapnak, azokat lényegében betiltja az állam, dolgozói és támogatói büntetőeljárásokkal nézhetnek szembe.

A Szabad Európa finanszírozása és függetlensége
Az USAGM (United States Agency for Global Media) egy független, nonprofit amerikai intézmény, ezen keresztül biztosítja az Egyesült Államok Kongresszusa például a Szabad Európa finanszírozását is 23 országban. A Szabad Európa szerkesztői függetlenségét külön törvények védik többek között az USAGM bárminemű beleszólásától is. Ha bővebben is érdekli küldetésünk, finanszírozásunk vagy az, hogy mi garantálja a Szabad Európa szerkesztői függetlenségét, itt bővebben olvashat róla. Az USAGM-hez tartozik a Szabad Európa/Szabadság Rádió (RFE/RL), a Szabad Ázsia Rádió (RFA), az Amerika Hangja (VOA), a közel-keleti Middle East Broadcasting Network (MBN) és a kubai Office of Cuba Broadcasting (OCB).


A Szabad Európa orosz kiadványainak honlapjait és számos közösségi médiás fiókját már 2022 tavasza óta blokkolja a Roszkomnadzor, az orosz médiahatóság. Ezt azért rótta ki, mert a Szabad Európa nem volt hajlandó eltávolítani az Oroszország ukrajnai inváziójáról szóló információkat.

Ehhez kapcsolódóan: A legpatinásabb orosz civil szervezettel is leszámolt az állam

A Szabad Európa tatár–baskír szolgálatának dolgozó újságírót, Alszu Kurmasevát a külföldiügynök-törvény alapján le is tartóztatták. Kurmaseva egy családi vészhelyzet miatt utazott a szülőföldjének számító oroszországi Tatár Köztársaságba, de a kazanyi reptéren lefogták. A jelenlegi vádak alapján öt év börtön is várhat rá.

Kurmaseva tud levelezni a családjával, a barátaival, bár minden üzenet először a cenzorokhoz kerül. Itt olvashat az így megszűrt információk alapján a veterán újságíró helyzetéről.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG