Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hatodik hónapjába lépett a háború, nem csitulnak a harcok Ukrajnában


Lebombázott épületek romjai Donyeckben
Lebombázott épületek romjai Donyeckben

Továbbra is nagy erőkkel zajlik Ukrajna keleti, északi és déli részének ágyúzása, miközben jelentések szerint az orosz inváziós erők egyre komolyabb létszám- és felszereléshiánnyal küzdenek.

A brit védelmi minisztérium azt írta legfrissebb helyzetértékelésében, hogy „eredményre nem vezető” harcok folynak Kelet-Ukrajnában és a háború elején orosz ellenőrzés alá került Herszon régióban, mivel megfelelő erőforrások hiányában a Kremlnek választania kell, hogy a donyecki offenzívára fókuszáljon inkább, vagy a már megszerzett területek védelmére nyugaton.

Mint közölték, a hírszerzés azonosított egy katonai járműjavító létesítményt az ukrán határtól mintegy tíz kilométerre lévő, oroszországi Barvinokban. „Legalább háromszáz megrongálódott jármű van a telepen, köztük harckocsik, páncélozott csapatszállítók és teherautók” – tájékoztattak.

A kijevi hadvezetés arról számolt be, hogy a megszállók szinte állandó tüzérségi támadás alatt tartják az ország számos pontját, és ismét kísérletet tettek a Donyecktől mintegy ötven kilométerre északkeletre fekvő, stratégiai fontosságú vuhlehirszki erőmű elfoglalására, azonban ezúttal is kudarcot vallottak. „Az ellenség az emberveszteségei ellenére makacsul folytatja támadásait a Vuhlehirszkaja feletti uralom megteremtése érdekében” – olvasható a kijevi hadvezetés közleményében.

Jurij Ignat, az ukrán légierő szóvivője tudatta, hogy katonai repülőgépeikkel csapásokat mértek három orosz célpontra, nagy mennyiségű felszerelést semmisítve meg. Hozzátette, hogy a légvédelem is tökéletesen működött, mivel sikerült leszedniük mind a négy manőverező robotrepülőgépet, amelyet a Fekete-tengerről kilőttek Hmelnickij régióra. Ezen állításokat független forrásból nem lehet egyelőre megerősíteni.

Háborús bűncselekmények

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos esti videóüzenetében vasárnap kijelentette, hogy a védelmi erők lépésről lépésre nyomulnak előre a déli Herszon visszafoglalását célzó műveletben.

„Még a megszállók is elismerik, hogy végül győzni fogunk. Ezt halljuk folyamatosan, ezt mondják a hozzátartozóiknak, amikor felhívják őket” – szögezte le nem sokkal a július 28-ra tavaly kihirdetett új ünnepnap, az ukrán államiság napja előtt.

Eközben az orosz Nyomozó Bizottság nemrég 92 ukrán katona ellen emelt vádat emberiség elleni bűncselekmények miatt. Alekszandr Basztrikin, a szervezet vezetője közölte, hogy már több mint 1300 bűnügyi vizsgálatot indítottak az ukrajnai „különleges katonai művelet” megindítása óta. Mintegy száz ukrán, köztük a fegyveres erők 51 parancsnoka ellen körözést adtak ki.

Ezzel párhuzamosan az ukrán hatóságok idáig több mint 21 ezer, feltételezhetően orosz katonák által elkövetett háborús bűncselekmény és jogsértés ügyében indítottak kivizsgálást. Ennek támogatására a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) szakértőket küldött Ukrajnába.

A Kreml minden bizonyíték ellenére még mindig következetesen tagadja, hogy az orosz haderő háborús bűncselekményeket követett volna el vagy civil célpontokat támadott volna a szomszédos országban.

Mi van a gabonaexporttal?

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn megkezdte afrikai körútját, amelynek fő célja a térségbeli országok megnyugtatása, hogy továbbra is érvényben van az ukrán gabonaexport újraindításáról múlt héten kötött megállapodás, annak ellenére hogy már az aláírás másnapján orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai Odessza kikötővárost. Kairóban aláhúzta: az orosz exportőrök elkötelezettek amellett, hogy teljesítsék minden vállalásukat.

Az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött egyezség értelmében elméletileg újraindulhat a háború miatt jórészt ellehetetlenült ukrán gabonaexport három fekete-tengeri kikötőből. Emellett az orosz műtrágya- és gabonaexportra vonatkozó korlátozásokat is enyhítik.

Ukrajnában hatalmas mennyiségű búza, kukorica és napraforgómag áll a raktárakban. A bejáratott tengeri útvonalak kiváltására nem alkalmasak az alternatív – vasúti, közúti és folyami – szállítási módok, amelyeken keresztül a korábbi exportnak csak kis töredéke bonyolítható le.

Miután a két ország a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozik, a szállítmányok megakadása súlyos globális élelmezési válsággal fenyegetett.

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG