Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hazaküldték a futónőt kényszerítő belarusz edzőket


Kriszcina Cimanouszkaját kérdezik újságírók Varsóban, 2021. augusztus 5-én
Kriszcina Cimanouszkaját kérdezik újságírók Varsóban, 2021. augusztus 5-én

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) visszavonta annak a két belarusz edzőnek az akkreditációját, akik állítólag megpróbálták hazatérésre kényszeríteni a tokiói olimpiáról Kriszcina Cimanouszkaját. A Belarusz Olimpiai Bizottság fellebbez.

A NOB augusztus 6-án lépett – a Twitteren megosztott közleménye szerint – „a még Tokióban tartózkodó belarusz sportolók (…) jó közérzete érdekében”.

A NOB arról számolt be, hogy a két edzőt, Artur Sumakot és Jurij Maisevicset arra kérték, hogy azonnal hagyják el az olimpiai falut, akik „ezt megtették”.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság fegyelmi bizottságot hozott létre a Cimanouszkaja-ügy körülményeinek, valamint Sumak és Maisevics szerepének tisztázására – közölte a NOB.

„Lehetőséget kínálnak nekik a megszólalásra” – áll a NOB közleményében.

A belaruszok fellebbeznek

A Belarusz Olimpiai Bizottság pénteken megígérte, hogy megvédi tagjait a „hátrányos megkülönböztetéstől”, miután a két belarusz edzőt megfosztották az akkreditációjától. A bizottság a Telegram csatornán azt közölte, hogy „teljes mértékben megvédi és továbbra is védeni fogja minden belarusz sportoló és edző érdekeit a diszkrimináció bármely formájával szemben”, és „fenntartja magának a jogot, hogy fellebbezzen a NOB döntése ellen”.

Közben a japán külügyminisztérium közleményt adott ki arról, hogy „igazságtalannak” és „elfogadhatatlannak” tartja a Cimanouszkajával szembeni állítólagos bánásmódot.

Thomas Bach, a NOB elnöke „siralmasnak” minősítette az esetet.

Humanitárius vízumot kaptak

A most Varsóban tartózkodó Cimanouszkaja azt mondta, visszautasította edzői utasítását, hogy térjen vissza hazájába, mert megtorlástól tartott a róla hozott döntést a közösségi médiában bíráló kijelentései miatt.

A 24 éves sportoló augusztus 4-én érkezett Varsóba lengyel diplomáciai védelem alatt, és várhatóan menedékjogot kér ott. Még aznap találkozott férjével, Arszen Zdaneviccsel – közölte a Varsóban élő belarusz ellenzéki politikus, Paval Latusko. Lengyelország humanitárius vízumot adott a párnak, és azt ígérte, hogy biztosítja a biztonságukat.

Vissza akar térni, ha szabad lesz az ország

Cimanouszkaja Varsóba érkezése után sajtótájékoztatón azt mondta, hogy hálás Lengyelországnak a segítségért, de továbbra is reméli, hogy egy napon visszatérhet egy „szabad” Belaruszba.

„Kész leszek visszatérni Belaruszba, ha biztonságban meg tudom tenni – mondta. – Nem árultam el; ez a hazám.”

Cimanouszkaja elmondta, hogy soha nem találkozott Aljakszandr Lukasenkával, aki az egy évvel ezelőtti vitatott választás óta szigorú intézkedéseket vezetett be az országban, és nincs is mondanivalója róla.

De hozzátette, hogy „szörnyű” dolgok történnek Belaruszban. Sportolóként azonban az olimpiára szeretett volna összpontosítani, nem akarta, hogy bármi elvonja erről a figyelmét.

Segítene a hasonló helyzetben lévőknek

Cimanouszkaja azzal vádolta meg a belarusz tisztviselőket, hogy megpróbálták hazatérésre kényszeríteni Tokióból, mielőtt befejezte volna a versenyzést. Azt mondta, „világossá tették, hogy hazatérve mindenképpen valamilyen büntetésre számíthatok” – idézte az Associated Press, amely interjút készített vele, mielőtt elhagyta Japánt.

Varsóban beszélt arról is, hogy a nagymamája azt tanácsolta neki: ne térjen vissza Belaruszba, mert ott negatív színben tüntette fel a média, miután nem volt hajlandó elhagyni Tokiót.

Cimanouszkaja augusztus 5-én azt mondta, hogy most segíteni szeretne a hasonló helyzetben lévő belaruszoknak.

Nem egyedi a történet, bár Tokió egyik fő sztorija

Cimanouszkaja története a 2020-as tokiói olimpia egyik fő sztorijává vált, és újra ráirányította a nemzetközi figyelmet a belarusz elnyomásra, amely azóta folyik, mióta kirobbantak a tüntetések, miután Lukasenka bejelentette, hogy hatodszorra is megnyerte az elnökválasztást.

Lukasenka fia, Viktar nemrég vette át a Belarusz Olimpiai Bizottság vezetését apjától, a lépést a NOB nem ismerte el. Más belarusz sportolók, köztük egy volt olimpiai érmes tízpróbázó és felesége állítólag elmenekültek Belaruszból, miután Cimanouszkaja kálváriája elkezdődött. Ukrajna gyilkossági nyomozást indított, amikor Lukasenka egyik száműzött bírálóját holtan találták a héten Kijevben.

“Különleges egységeket küldtek”: megszólalt a felakasztva talált belarusz aktivista munkatársa
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:21 0:00

XS
SM
MD
LG