Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Házukat is elveszíthetik a közmunkások a csalással vádolt polgármester trükközése miatt


Közmunkások dolgoznak ipari felhasználásra szánt kender betakarításán Gyula határában 2016. szeptember 21-én (képünk illusztráció)
Közmunkások dolgoznak ipari felhasználásra szánt kender betakarításán Gyula határában 2016. szeptember 21-én (képünk illusztráció)

Elkezdődött a bírósági pere annak a baranyai polgármesternek, aki a vád szerint papíron foglalkoztatott közmunkásokat két éven keresztül, akik ezért havi 25-30 ezer forintot kaptak, bérük másik fele pedig borítékba került, amelynek aztán nyoma veszett a hivatalban. A polgármester mellett a közmunkások is a vádlottak padján ülnek, számukra – úgy néz ki – súlyosabb anyagi következménnyel járhat majd az ügy.

A háromszáz fős baranyai Kárász település független polgármestere, Lép Péter és társai ellen nagyobb vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmény miatt emeltek vádat. A vádirat szerint a polgármester 2015-től 2017-ig a mezőgazdasági startmunkaprogram keretében közfoglalkoztatottakat vett fel, legalábbis papíron – írja a per előzményeiről az Átlátszó.

A polgármester három közmunkás munkaviszonyát és munkavégzésük tényét valótlan tartalmú jelenléti ívekkel és bérkifizetési okiratokkal igazolta, hogy a hatósági szerződésekben szereplő létszám biztosított legyen, így a programért járó pénzt a község lehívhassa, amivel 2,4 millió forint vagyoni hátrányt okozott a vádirat szerint.

A három év alatt az egyik közmunkás félmilliót, ketten pedig több mint egy-egy millió forintot kaptak az önkormányzattól. A fizetésük másik fele a polgármesteri hivatalban maradt – derül ki a cikkből.

Ehhez kapcsolódóan: A polgármester a gyanú szerint meglopta a magyar államot, de a rácsok mögül tovább bizniszelt vele

„Én azt az utasítást kaptam, hogy ezeknek az embereknek csak a bérük felét fizessem ki, a többit tegyem egy borítékba a házi pénztár mellé. Ez a boríték egy idő után eltűnt, de nem tudom, mi lett vele vagy a benne lévő pénzzel” – idézte a lap az egyik tanút.

A képviselő-testület egyik tagja a bíróságon azt mondta: amikor rákérdezett, mire költötték ezt a pénzt, a polgármester azt mondta, ebből fizette például a testület egyik év végi vacsoráját. A polgármester ugyanakkor a szembesítésen ilyenre nem emlékezett – írja a lap.

Más, korábbi közmunkások és több tanú is arról beszélt a bíróságon, hogy a polgármester megegyezett három falubelivel, két férfival és egy nővel, hogy felveszi őket a közmunkaprogramba, de nem kell mindennap bejárniuk.

Az előkészítő tárgyalást január 12-én tartották, két vádlottal szemben ítélet is született, miután elismerték a bűncselekményt. A polgármester és a harmadrendű vádlott akkor még ártatlannak vallotta magát, de később a harmadik közmunkás is elismerte bűnösségét – írja a lap.

Elmondta, először ő kereste meg a polgármestert, hogy adjon neki munkát, de betegsége miatt nem kapott. Később azonban a polgármester a buszmegállóban odalépett hozzá, és azt kérdezte tőle: „25 ezer forint jó lesz?” – idézi a lap a korábbi tanúvallomást.

Korábbi cikkünk a témában: „Két közmunkás hordta ki fekete zsákban a papírokat a hivatalból, és égették, mint a sz*t”

„Hát mit mondhattam volna erre? Persze hogy jó! Kevés pénzből éltünk, minden forintra szükségünk volt, így elfogadtam. Minden hónapban egyszer kellett bemennem a hivatalba aláírni a papírt és átvenni a pénzt. Nem tudtam, mi ez az egész, azt hittem, valamilyen segély” – fogalmazott.

Akkor szembesült először azzal, hogy mit tett, amikor a rendőrök kopogtattak. Később megkapta a vádiratot, amely szerint az egymillió forintot is elérheti a visszakövetelhető összeg, és miután ennyi pénze nincs, a házát is elárverezhetik, ami nem sokkal ér többet.

Az ügyészség a polgármesterre pénzbüntetést és 660 ezer forint vagyonelkobzást indítványozott, továbbá eltiltást a polgármesteri tisztség viselésétől. A többi vádlottal szemben próbára bocsátást és részben vagy egészben a vagyoni kár megtérítését kérte – számolt be a lap.

Hadházy Ákos országgyűlési képviselő évek óta figyelemmel kíséri az ügyet, a mostani tárgyaláson is ott volt. Az Átlátszó kérdésére elmondta: nagyon sok megkeresést kapott az elmúlt években, amelyek arról szóltak, hogy polgármesterek hogyan éltek vissza a hatalmukkal. Szomorú tanulság szerinte, hogy míg a sok száz milliós csalások elkövetői pár százezres büntetésekkel megússzák, addig itt egy idős, beteg asszony még a házát is el fogja veszíteni amiatt, mert a polgármestertől elfogadta a közmunkáért járó pénz felét.

Az ügyben szeptemberben várható ítélet – írja a lap.

XS
SM
MD
LG