Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A polgármester a gyanú szerint meglopta a magyar államot, de a rácsok mögül tovább bizniszelt vele


Újszentiván volt polgármesterét a napokban engedték ki a börtönből, egy év után szabadlábon védekezhet
Újszentiván volt polgármesterét a napokban engedték ki a börtönből, egy év után szabadlábon védekezhet

Kiengedték az előzetes letartóztatásból Putnik Lázárt, Újszentiván volt polgármesterét. Az egykori vőfélyt csaknem pontosan egy éve vitték el a nyomozók vasra verve. Kiderítettük: a volt polgármester még a börtönből is üzletelt a magyar állammal: a rácsok mögül vett egy 2,7 hektáros szántót 4,8 millió forintért a Nemzeti Földügyi Központtól. A polgármestert azzal gyanúsítják, hogy 222 millióval károsította meg az államot. Most visszaadott majdnem ötmilliót egy kis földért cserébe.

Tavaly február elején vitték el bilincsben a nyomozók Újszentiván akkori polgármesterét. Putnik Lázárt és két társát azzal vádolta a nyomozó hatóság, hogy súlyosan túlárazott egy többségében állami forrásból megépülő munkásszállót. A gyanú szerint összesen 222 millió forint vagyoni kárt okoztak az állami költségvetésnek.

Putnik Lázár polgármesterként még 2017 nyarán nyújtott be kérelmet a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalhoz. Nem sokkal később a település 222 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól egy munkásszálló építésére. A vőfélyből lett polgármester a pályázatban azt írta, hogy a projekt teljes bekerülési költsége 371 millió, amelyhez az önkormányzat 149 millió forintos önrésze is kellett. Csakhogy annyira túlárazták az építkezést, hogy az épületet 258 millióból felhúzták. A megmaradt 113 millió forintból a polgármester hetvenmilliót saját számlájára utaltatott, amiből társasházakat kezdett építeni, tízmilliót pedig egy szövetkezetére utaltatott.

A polgármestert korábban jogerősen választási csalás miatt is elítélték, a közügyektől azonban nem tiltotta el a bíróság, így a 2019-es önkormányzati választáson újrázhatott, és nyert is.

Putnik Lázár botrányairól korábban is írtunk cikksorozatot:

Az akkor regnáló polgármester mellett egy egyszemélyes építési cég vezetőjét és az önkormányzat projektmenedzserét is előzetes letartóztatásba helyezték, amit tavaly többször meghosszabbítottak. Az ügyészség indítványa szerint erre azért volt szükség, mert félő volt, hogy akadályozzák a nyomozást: tanúkat befolyásolhatnak vagy bizonyítékokat tüntethetnek el. Csaknem egy év után azonban változott a helyzet.

„Az ügy valamennyi terheltje szabadlábon védekezik, hárman a lakóhelyükre mint településre elrendelt bűnügyi felügyelet hatálya alatt. A nyomozó hatóság a nyomozást befejezte, a bizonyítást lefolytatta, erre figyelemmel a letartóztatás elrendeléskori indokai közül az eljárás meghiúsításának veszélye már nem áll fent, ezért a főügyészség indítványára a letartóztatás megszüntetése mellett a nyomozási bíró enyhébb kényszerintézkedést rendelt el több gyanúsított vonatkozásában”

– erősítette meg információnkat Szanka Ferenc, a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség ügyésze.

Egyelőre nem tudni, hogy a hatóságoknak sikerült-e az eredetileg a munkásszálló építésére szánt hiányzó milliókat előkeríteniük, de a volt polgármesternek még a rácsok mögött is volt mit a tejbe aprítania.

Miközben börtönben volt, földet vásárolt a magyar államtól a volt polgármester
Miközben börtönben volt, földet vásárolt a magyar államtól a volt polgármester

Az újszentivániak is csak a napokban látták, hogy volt polgármesterük még a börtönből is földet vásárol a faluban a magyar államtól, azt ugyanis hatvan napra ki kell függeszteni a település önkormányzatában.

„Állami vásárlásra kitett erdőről és szántóról van szó 4,8 millió forint értékben. 2022 nyarára van a szerződés írva, ügyvédekkel ellenjegyezve. Engem ez meglep. Szerintem ez nem etikus. Polgármesterként, az ő utódjaként borzasztóan meglep ez az egész, mert ez feltételezhet olyan dolgokat az önkormányzat életében, hogy ezek szerint bármit – amit mi még esetleg nem is láttunk, vagy ez után fog előkerülni – utólagosan is alá lehet íratni bármilyen ügyből kifolyólag”

– mondta a Szabad Európának Bodó Imre, aki tavaly nyáron lett a falu polgármestere. A helyi politikus úgy véli, bár Putnik Lázár uralma véget ért, de kieshetnek még csontvázak a szekrényből. Esnek is.

Az önkormányzat az állami szerv egyfajta része. Szabályos működéséhez elengedhetetlen, hogy átlátható legyen – legalábbis papíron. Ezért iktatnak mindent, amiről döntés születik, és dokumentum keletkezik belőle: szerződéseket, számlákat, okmányokat. Ezeket iktatószámmal látják el, iktatópecsét kerül rá, és bekerül az iktatókönyvbe. Mindennek nyoma kell hogy legyen.

Az iktatószám nélküli kinevezés
Az iktatószám nélküli kinevezés

De Újszentivánon ez valamiért még sincs így – magyarázza a falu új polgármestere, aki szerint furcsa örökséget kapott az új vezetés lecsukott elődje után.

„Amikor az új képviselő-testület tavaly nyáron úgy döntött, hogy a bölcsőde és óvoda éléről leváltja a vezetőt, akkor a hivatalban nem volt fellelhető semmiféle olyan papír, ami arra utalt volna, hogy az intézmény vezetőjét egyáltalán kinevezték volna. De nem akartunk úgymond rosszmájúak lenni, meg nem föltételeztünk semmit. Megkértük az intézményvezetőt, hogy lehet, hogy mivel innen vittek-hoztak anyagokat, házkutatás is volt, lehet, hogy csak elkeveredett, ezért kértük, hogy a kinevezett mint személyi okmányt mutassa be, hogy ki van nevezve annak az intézménynek az élére. Három hónapig nem tudott ilyet bemutatni, majd egyszer bejött egy papírral, eredetiben aláírva Putnik Lázár kézjegyével, de semmiféle iktatószám nem volt rajta, vagyis bármikor aláírhatták, akár utólag is készülhetett a papír”

– mondta Bodó Imre, Újszentiván polgármestere, aki tavaly nyáron belső ellenőrzést kért a teljes önkormányzatra.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG