Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ahol nincs sajtó, ott több szabálytalanságot követnek el a vállalatok


Egy friss tanulmány szerint a független sajtó jelenlétének visszatartó ereje van a vállalati szférában is. A blogok és a közösségi média nem tudják átvenni a hagyományos sajtó ellenőrző szerepét.

Az Egyesült Államokban egyre több helyi lap szűnik meg, és ennek jelentős hatása van a társadalomra. A hírek hiánya nemcsak kevésbé tájékozott állampolgárokat és nagyobb korrupciós kockázatot jelent, de a vállalatok is hajlamosabbak a törvénysértésre, ha nem kell attól tartaniuk, hogy egy újság ír róla. Erre jutott kutatásában a Harvard Business School professzora, Jonas Heese. Hiába vannak blogok, és használja a társadalom nagy része különböző közösségimédia-platformokat, ezek nem tudják átvenni a hagyományos sajtó ellenőrző szerepét.

Heese azokat az amerikai városokat vizsgálta, ahol már hosszabb ideje nincs helyi lap. Kutatásában arra jutott, hogy miután egy újság bezár, terjesztési körzetében a tőzsdén jegyzett vállalatoknál a jogsértések 1,1 százalékkal nőttek, a szabályozó hatóságok által kiszabott büntetések pedig 15 százalékkal emelkedtek. Ezek a szabálytalanságok – legyen szó a környezetvédelmi, a munkavédelmi előírások megsértéséről vagy pénzügyi csalásról – függetlenek voltak az egyéb gazdasági hatásoktól, kizárólag a sajtó hiányára vezethetők vissza. A kutatás azt is megállapította, hogy számos jogsértés jellege súlyosabb volt azokban a városokban, ahol nem volt helyi újság.

„Ha azt csinálhatsz, amit akarsz, és senki sem figyel, nagyobb valószínűséggel vagy nagyobb hajlandósággal követsz el csalást” – fogalmaz Heese. De még a lebukásnak is kisebb a kockázata: ha ugyanis a helyi média nem csinál felhajtást, a cég anélkül fizetheti ki a büntetést, hogy az ártana a hírnevének.

Az Egyesült Államokban a helyi újságok példányszáma az elmúlt húsz évben nagyjából a felére csökkent, sok lap bezárt és számos város maradt helyi sajtó nélkül.

Heese 2000 és 2017 között 1383 tőzsdén jegyzett vállalat több mint tízezer helyi telephelyén 26 450 jogsértést vizsgált meg. Ez a legnagyobb amerikai vállalatokat jegyző Fortune 100-cégek nyolcvan százalékát jelenti. A kutatáshoz használt adatbázis tartalmazza minden egyes jogsértés helyét, így össze tudták hasonlítani a helyi sajtóval rendelkező és nem rendelkező területeket.

A kutatók megvizsgálták a jogsértések számának változását, valamint a büntetések dollárösszegét a cégek telephelyein, miután egy helyi újság megszűnt, és összehasonlították ezeket az adatokat egy olyan területen lévő kontrollcsoporttal, ahol továbbra is megjelent egy újság.

Heese szerint a jogsértések számának és a büntetések összegének megugrása a lap nélküli városokban jelentős volt: a büntetések mintegy harmincezer dollárral nőttek, ami a telephelyek árbevételének nagyjából egy százalékát tette ki átlagosan.

A kutatás szerint egy helyi lap megszűnése körülbelül 41 létesítményt érint, így egy helyi újság bezárása három év alatt körülbelül 1,2 millió dollárral növeli a büntetéseket.

A büntetések ilyen mértékű növekedése azt is mutatja, hogy ha a cégek úgy érzik, megúszhatnak valamit, hajlamosak nagyobb szabálytalanságokat elkövetni. Az újságok eltűnése után elkövetett jogsértések súlyossága riasztóbb volt, mint a megnövekedett mennyiség, mondta Heese. Azt is hozzátette, hogy mivel ezek az adatok csak a feltárt szabálysértéseket rögzítik, a valós számok valószínűleg magasabbak.

XS
SM
MD
LG