Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Helyreállt az energiaellátás Ukrajnában az újabb orosz csapásokat követően


Ukrán katona a frontvonalon Vuhledar közelében 2023. február 11-én
Ukrán katona a frontvonalon Vuhledar közelében 2023. február 11-én

Az ukrán elnök üdvözölte, hogy a kritikus infrastruktúrát érő legutóbbi orosz támadásokat követően már sikerült kijavítani a hálózatban keletkezett károkat, egyúttal azonban újabb csapások veszélyére figyelmeztetett.

Volodimir Zelenszkij szokásos esti videóüzenetében arról számolt be vasárnap, hogy a szakembereknek jórészt sikerült helyreállítaniuk a pénteki drón- és rakétatámadások okozta károkat.

„Ez ugyanakkor még nem döntő győzelem az energiafronton. Sajnos további terrortámadások várhatók Oroszország részéről” – szögezte le.

Az orosz hadsereg tavaly október óta nagy erőkkel támadja az energetikai létesítményeket Ukrajnában, aminek nyomán emberek milliói maradtak áram és fűtés nélkül a téli fagyok közepette. Szakértők úgy vélik, hogy a támadássorozat legfőbb célja a lakosság demoralizálása.

Ehhez kapcsolódóan: „Csúnyán megverték” – Herszon feladásakor szabadon engedett ukrán rabok a megszállás alatti életükről

Az ország hat régióját érintő pénteki csapásokra éppen akkor került sor, amikor az ukrán elnök hazatért nyugat-európai körútjáról, amelynek során a fegyverszállítások kiterjesztéséért lobbizott Brüsszelben, Londonban és Párizsban.

Folytatódtak a heves harcok a keleti Donyec-medencében, ahol az inváziós erők továbbra is a stratégiai fontosságú Bahmut feletti ellenőrzés megszerzésére összpontosítanak.

A Wagner orosz katonai magánvállalatot irányító Jevgenyij Prigozsin vasárnap közölte, hogy zsoldosai elfoglaltak egy települést a város peremén, és ígéretet tett rá, hogy Bahmut bevételére sem kell sokat várni.

Elképesztő harctéri elsősegélynyújtás a bahmuti bombázás után
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:40 0:00

Február 24-én lesz az invázió megindításának első évfordulója. A háború kezdetén az orosz csapatok jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá, az őszi ukrán ellenoffenzíva során azonban több régióból is kiszorították őket a biztonsági erők.

A kijevi vezetés újabb széles körű orosz támadásra készül, amely számos megfigyelő szerint már meg is kezdődött a Donyecki, Luhanszki, Harkivi és Zaporizzsjai területen. Előbbi két területen elsősorban Bahmut és Vuhledar, illetve Bilohorivka és Kreminna a célpont.

Több elemző úgy vélekedett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök már harctéri sikerekről akar beszámolni február 21-i évértékelő beszédében.

Ehhez kapcsolódóan: Hosszú börtönbüntetés vár egy háborúellenes orosz diákra

Az ukrán haderő friss tájékoztatása szerint naponta átlagosan legkevesebb 820 orosz katona esett el az elmúlt két hét során. A brit hírszerzés ennek nyomán arról írt, hogy a megszállók a háború kezdete óta most szenvedik el a legnagyobb veszteségeket.

Mint tudatták, az utóbbi napokban több orosz előrenyomulási kísérletet is sikerült visszaverni a Bahmuti, Bilohorivkai és Kreminnai, illetve a Zaporizzsjai területen.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG