Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Heves harcok Bahmutban, brüsszeli tárgyalások a lőszerszállításról


Ukrán katona Bahmut környékén 2023. március 16-án
Ukrán katona Bahmut környékén 2023. március 16-án

A biztonsági erők ismét számos támadást visszavertek a kelet-ukrajnai fronton, miközben az európai uniós tagállamok külügyminiszterei a kétmilliárd eurós lőszerszállítási tervekről tárgyalnak hétfőn Brüsszelben.

Az ukrán hadsereg az elmúlt 24 órában az orosz inváziós csapatok 69 előretörési kísérletét akadályozta meg az immár körülbelül nyolc hónapja keményen ostromlott Bahmutnál, illetve a közeli Avdijivkánál, Marjinkánál, Limannál és Sahtarszknál.

A megszállók emellett folytatták a civil célpontok bombázását a Donyecki és Zaporizzsjai területen, többen életüket vesztették, az infrastruktúrában pedig újabb károk keletkeztek – közölte a kijevi vezérkar.

Ehhez kapcsolódó: Putyin meglepetésútja Mariupolban

Helyi jelentések szerint a Herszoni terület megszállt részén élő embereket a helyi hatóságok erőszakkal és bebörtönzéssel fenyegetik, amennyiben nem veszik fel a számukra kiállított orosz útlevelet.

Eközben az EU védelmi és külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben tanácskoznak. Egyebek mellett az a terv is napirenden lesz, amelynek értelmében közös beszerzéssel kétmilliárd euró értékben lőszert szállítanának Ukrajnának.

Ehhez kapcsolódó: Négymillió lőszert küldene az EU Ukrajnának

„Az idő kulcsfontosságú – több tüzérségi lövedéket kell küldenünk, és gyorsabban” – szögezte le Josep Borrell európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő.

Az egyeztetés egyik részére videókapcsolaton keresztül Dmitro Kuleba, az ukrán diplomácia vezetője is be fog csatlakozni Kijevből, aki a harctéri helyzetről fogja tájékoztatni kollégáit.

Az ukrán vezetés arról számolt be, hogy havonta 350 ezer lőszerre van szükség a keleti országrészben zajló orosz offenzíva visszaveréséhez és az ellentámadás megindításához.

Az EU eddig nagyjából 13 milliárd dollár értékben nyújtott katonai támogatást Ukrajnának az invázió tavaly februári megindítása óta.

A külügyi tanács ülésén szó lesz Oroszország elszámoltathatóságáról is az ukrán gyerekek kényszeráttelepítése kapcsán, illetve az ukrán export felpörgetésének lehetőségeiről.

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a napokban elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, mert – mint írták – megalapozott a gyanú, hogy személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Készült az AFP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG