Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Heves harcok Kelet-Ukrajnában, újabb energetikai létesítményeket ért támadás


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy a keleti országrészben több helyen is sikerrel visszaverték az orosz támadásokat, miközben Moszkva folytatta az energetikai infrastruktúra rombolását.

A pénteki friss tájékoztatás szerint az ukrán fegyveres erők a Donyecki és a Luhanszki területen nyolc helyen is megállították az orosz előrenyomulást, köztük Novoszelivszkénél, Sztelmahivkánál, Bilohorivkánál és Novomihalivkánál.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos esti videóüzenetében csütörtökön közölte, hogy mintegy tízmillió ember maradt áram nélkül az országban a legalább hét ember halálát okozó legutóbbi orosz légicsapás-sorozatot követően.

„Mindent megteszünk az ellátás normalizálása érdekében” – emelte ki, hozzátéve, hogy a légvédelem lelőtt hat manőverező robotrepülőgépet és öt drónt.

Ehhez kapcsolódóan: Mit kell tudni a Lengyelországban becsapódó Sz–300-as rakétáról?

Oroszország csütörtökön újabb energetikai létesítmények és lakóépületek ellen intézett támadásokat, két nappal a háború eddigi legsúlyosabb bombázásainak egyikét követően.

A helyi hatóságok tudatták, hogy a szakemberek éjt nappallá téve dolgoznak az áram-, a víz- és a gázellátás helyreállításán, és Ukrajna középső részén már a fogyasztók nagyjából hetven százalékánál van áram. Arra is kitértek ugyanakkor, hogy a munkát jelentősen lassítják a visszavonuló orosz katonák által telepített aknák.

Az Ukrenergo állami energiaszolgáltató vállalat szerint a keddi légicsapásokban tizenöt létesítmény rongálódott meg, így több ezer kilométernyi nagyfeszültségű fővezeték esett ki a rendszerből.

Ukrán harckocsikkal találják szembe magukat a tapasztalatlan orosz sorkatonák
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:01 0:00

Olekszij Csernisov, a Naftohaz állami gázvállalat vezetője pedig hangsúlyozta, hogy az orosz hadsereg „masszív támadást indított a földgáztermelési infrastruktúra ellen”.

Eközben Gyenyisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter bejelentette, hogy a nemrég felszabadított herszoni területeken 63 olyan holttestet találtak eddig, amelyeken kínzás nyomai láthatók.

Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa videót tett közzé az interneten, amelyen szavai szerint az orosz egységek egyik hátrahagyott kínzókamrája látható Herszonban. Mint mondta, akár 25 embert is fogva tarthattak egyszerre egy kisebb helyiségben.

Készült a BBC, a CNN és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG