Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Heves harcok Keleten, az ukrán erőket nagyon bombázzák az oroszok


Vérnyomok az orosz légicsapás után egy szétlőtt ház oldalán Luhanszkban. 2022. június 16.

A Donyec-medencében folytatódnak a heves harcok, az ukránok kitartanak a hatalmas bombázások ellenére a kulcsfontosságú Szeverodonyeck városában és a közeli régióban, miközben az orosz erők igyekeznek befejezni a terület bekerítését, és elvágni a katlanban maradt védőket és civileket a külvilágtól.

A brit védelmi minisztérium június 17-i napi hírszerzési jelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában az orosz hadsereg a jelek szerint újabb kísérleteket tett a kezdeményezés visszaszerzésére a Popaszna tengelyen, körülbelül 55 kilométerre délre Szeverodonyecktől, ahonnét megpróbálják bekeríteni a várost.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara június 16-án este közölte, hogy a harcok különösen hevesek voltak Szeverodonyeckben és Liszicsanszkban, a folyó túlpartján fekvő, ukrán kézen lévő városban.

Szeverodonyeckben hetek óta folynak a harcok, a csata Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint eldöntheti a Donyec-medence sorsát. Moszkva az egész luhanszki régiót ellenőrzése alá vonhatná, ha csapatainak sikerülne elfoglalniuk Szeverodonyecket és Liszicsanszkot.

10 ezer civil csapdában

A luhanszki régió katonai kormányzója, Szerhij Hajdaj elmondta, hogy a háború előtti százezer lakóból körülbelül 10.000 rekedt Szeverodonyeckben, és az alapvető készletek kifogyóban vannak. Sok civil az Azot vegyi üzem alatti bunkerekben bújik meg.

Olekszandr Strjuk, Szeverodonyeck polgármestere június 16-án az ukrán televíziónak azt mondta, hogy az üzemben mintegy 500 civil van.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 12.000-re teszi a még mindig a városban rekedt polgári lakosok számát.

"A harcok és az állandó ágyúzás már csaknem egy hete folynak ott" – mondta Strjuk, arra figyelmeztetve, hogy az ágyúzás kárt tehet az ammóniatárolóban és vegyi katasztrófát idézhet elő. "Csoda, hogy az egész város eddig megúszta ezt."

Szerhij Hajdaj, a luhanszki térség vezetője szerint június 16-án légicsapás ért Liszicsanszkban egy civileknek menedéket adó épületet, legkevesebb hárman meghaltak és legalább heten megsebesültek.

Ukránok tízezrei haltak meg a háborúban

Az ukrán katonáknak sikerült visszaszorítaniuk az oroszok előrenyomulását a front más területein, míg Harkivban az orosz csapatok tüzérség bevetésével feltartották az ukrán csapatokat.

Az északkeleti Szumi régióban orosz rakétacsapás ölt meg négy embert, másik hatot pedig megsebesített – közölte Dmitro Zsivickij, a területi adminisztráció vezetője a Telegramon.

A CNN által idézett Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter szerint vélhetően több tízezer ukrán halt meg azóta, hogy februárban Oroszország megtámadta Ukrajnát. Reznikov azt mondta, "reméli", hogy ez a szám 100.000 alatt van.

Reznikov és más tisztségviselők június 16-án a NATO brüsszeli főhadiszállásán találkoztak az Ukrajnai Védelmi Kapcsolattartó Csoport mintegy 50 országának képviselőivel. A fő téma a további nehézfegyverekre vonatkozó ukrán kérés volt.

Nagy-Britannia bejelentette, hogy 20 rakétavető rendszert szállít Ukrajnának. Ben Wallace védelmi miniszter megerősítette, hogy Nagy-Britannia Ukrajnába küldi az egységeket.

A rendszereket egy belga fegyvergyártó cégtől vásárolták, és közvetlenül Kijevnek adják át "a brit hadsereg készletéből származó kis számú rakétameghajtású gránátvetővel együtt" - jelentette a BBC.

Wallace szerint bizonyos helyeken Oroszországnak húszszoros a tüzérségi előnye az ukrán hadsereggel szemben.

Oroszok az ukránok mellett

A brit hírszerzés június 17-i közleménye rámutatott arra is, hogy az orosz közvéleményen belül eltérő a háború támogatottsága.

"Jóllehet az oroszok zöme azt mondta a közvélemény-kutatóknak, hogy támogatja a 'speciális katonai műveletet', a lakosság egyes részei aktívan és passzívan is tiltakozásukat fejezik ki" – értékelt a jelentés.

A brit hírszerzés említést tett arról is, hogy létezik egy „Szabadságot Oroszországnak Légió” nevű, orosz újoncokból álló csoport is, amely „szinte biztosan az ukrán hadsereg mellett harcol”.

Az utolsó út Liszicsanszkból: ezreket szólítanak fel az ukrán város elhagyására
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:14 0:00
Készült a Reuters, a BBC, az AFP és a dpa tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG