Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Heves harcok Keleten, az ukrán erőket nagyon bombázzák az oroszok


Vérnyomok az orosz légicsapás után egy szétlőtt ház oldalán Luhanszkban. 2022. június 16.
Vérnyomok az orosz légicsapás után egy szétlőtt ház oldalán Luhanszkban. 2022. június 16.

A Donyec-medencében folytatódnak a heves harcok, az ukránok kitartanak a hatalmas bombázások ellenére a kulcsfontosságú Szeverodonyeck városában és a közeli régióban, miközben az orosz erők igyekeznek befejezni a terület bekerítését, és elvágni a katlanban maradt védőket és civileket a külvilágtól.

A brit védelmi minisztérium június 17-i napi hírszerzési jelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában az orosz hadsereg a jelek szerint újabb kísérleteket tett a kezdeményezés visszaszerzésére a Popaszna tengelyen, körülbelül 55 kilométerre délre Szeverodonyecktől, ahonnét megpróbálják bekeríteni a várost.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara június 16-án este közölte, hogy a harcok különösen hevesek voltak Szeverodonyeckben és Liszicsanszkban, a folyó túlpartján fekvő, ukrán kézen lévő városban.

Szeverodonyeckben hetek óta folynak a harcok, a csata Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint eldöntheti a Donyec-medence sorsát. Moszkva az egész luhanszki régiót ellenőrzése alá vonhatná, ha csapatainak sikerülne elfoglalniuk Szeverodonyecket és Liszicsanszkot.

10 ezer civil csapdában

A luhanszki régió katonai kormányzója, Szerhij Hajdaj elmondta, hogy a háború előtti százezer lakóból körülbelül 10.000 rekedt Szeverodonyeckben, és az alapvető készletek kifogyóban vannak. Sok civil az Azot vegyi üzem alatti bunkerekben bújik meg.

Olekszandr Strjuk, Szeverodonyeck polgármestere június 16-án az ukrán televíziónak azt mondta, hogy az üzemben mintegy 500 civil van.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 12.000-re teszi a még mindig a városban rekedt polgári lakosok számát.

"A harcok és az állandó ágyúzás már csaknem egy hete folynak ott" – mondta Strjuk, arra figyelmeztetve, hogy az ágyúzás kárt tehet az ammóniatárolóban és vegyi katasztrófát idézhet elő. "Csoda, hogy az egész város eddig megúszta ezt."

Szerhij Hajdaj, a luhanszki térség vezetője szerint június 16-án légicsapás ért Liszicsanszkban egy civileknek menedéket adó épületet, legkevesebb hárman meghaltak és legalább heten megsebesültek.

Ukránok tízezrei haltak meg a háborúban

Az ukrán katonáknak sikerült visszaszorítaniuk az oroszok előrenyomulását a front más területein, míg Harkivban az orosz csapatok tüzérség bevetésével feltartották az ukrán csapatokat.

Az északkeleti Szumi régióban orosz rakétacsapás ölt meg négy embert, másik hatot pedig megsebesített – közölte Dmitro Zsivickij, a területi adminisztráció vezetője a Telegramon.

A CNN által idézett Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter szerint vélhetően több tízezer ukrán halt meg azóta, hogy februárban Oroszország megtámadta Ukrajnát. Reznikov azt mondta, "reméli", hogy ez a szám 100.000 alatt van.

Reznikov és más tisztségviselők június 16-án a NATO brüsszeli főhadiszállásán találkoztak az Ukrajnai Védelmi Kapcsolattartó Csoport mintegy 50 országának képviselőivel. A fő téma a további nehézfegyverekre vonatkozó ukrán kérés volt.

Nagy-Britannia bejelentette, hogy 20 rakétavető rendszert szállít Ukrajnának. Ben Wallace védelmi miniszter megerősítette, hogy Nagy-Britannia Ukrajnába küldi az egységeket.

A rendszereket egy belga fegyvergyártó cégtől vásárolták, és közvetlenül Kijevnek adják át "a brit hadsereg készletéből származó kis számú rakétameghajtású gránátvetővel együtt" - jelentette a BBC.

Wallace szerint bizonyos helyeken Oroszországnak húszszoros a tüzérségi előnye az ukrán hadsereggel szemben.

Oroszok az ukránok mellett

A brit hírszerzés június 17-i közleménye rámutatott arra is, hogy az orosz közvéleményen belül eltérő a háború támogatottsága.

"Jóllehet az oroszok zöme azt mondta a közvélemény-kutatóknak, hogy támogatja a 'speciális katonai műveletet', a lakosság egyes részei aktívan és passzívan is tiltakozásukat fejezik ki" – értékelt a jelentés.

A brit hírszerzés említést tett arról is, hogy létezik egy „Szabadságot Oroszországnak Légió” nevű, orosz újoncokból álló csoport is, amely „szinte biztosan az ukrán hadsereg mellett harcol”.

Az utolsó út Liszicsanszkból: ezreket szólítanak fel az ukrán város elhagyására
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:14 0:00
Készült a Reuters, a BBC, az AFP és a dpa tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG