Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Heves összecsapások törtek ki egy kórháznál a Gázai övezetben


Izraeli katonák az al-Sifa kórháznál, Gázavárosban 2023. november 22-én
Izraeli katonák az al-Sifa kórháznál, Gázavárosban 2023. november 22-én

Az izraeli hadsereg egységei hétfő hajnalban rajtaütöttek a gázavárosi al-Sifa kórházon, ahol tájékoztatásuk szerint intenzív tűzharcba bocsátkoztak a Hamász terrorszervezet fegyvereseivel.

Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő szerint azonnali beavatkozást igénylő és „precízen meghatározott” műveletet hajtottak végre, miután hírszerzési értesülések szerint a palesztin enklávét uraló szélsőséges iszlamista csoport egyes vezetői központként használták az egészségügyi létesítmény bizonyos részeit.

Az illetékes arról számolt be, hogy az izraeli erőket rögtön tűz alá vették, miután behatoltak az udvarra, amire éleslőszerrel válaszoltak.

Az IDF tájékoztatása szerint reggelig mintegy nyolcvan embert tartóztattak le. Többször felszólították a fegyvereseket, hogy hagyják el a kórházat, és adják meg magukat.

A razzia célja annak megakadályozása, hogy a Hamász ismét terrorista-főhadiszállássá alakíthassa az al-Sifa kórház épületegyüttesét.

Az izraeli hadsereg arabul, tolmácsok segítségével kommunikál a Gázai övezet legnagyobb kórházában tartózkodókkal, saját orvosai is részt vesznek a rászorulók megsegítésében. Az intézményt az orvosoknak, betegeknek és menekülteknek nem kell elhagyniuk, a katonák pedig ivóvizet, élelmiszert és gyógyszert is vittek a helyszínre.

Ehhez kapcsolódóan: Segélyszállító hajó indult Gázába, ahol százezrek éheznek a háború ötödik hónapjában

„Hirtelen robbanások hangját hallották, több légicsapást, és hamarosan harckocsik kezdtek begördülni a nyugati út felől az al-Sifa irányába, aztán fokozódott a fegyverropogás és a robbanások zaja” – idézte fel a 32 éves Mohamed Ali.

„Nem tudtuk, mi történik, de úgy nézett ki, mint Gázaváros újbóli megszállása” – tette hozzá.

A helyi egészségügyi hatóságok közölték, hogy tűz ütött ki a kórház bejáratánál, ami több nő és gyerek halálát okozta, a kommunikációs csatornák nem működnek, és a mentés is lehetetlen.

A levegőből röplapokat szórtak le a területre, amelyben figyelmeztették az embereket, hogy veszélyes harci zónában vannak, ahol az IDF nagy erőkkel dolgozik a terror-infrastruktúra felszámolásán, ezért arra szólították fel a civileket, hogy húzódjanak az övezet déli részébe.

Eközben onnan nem messze az izraeli erők egy menekült családokat befogadó iskolán is rajtaütöttek a helyi beszámolók szerint, több férfit őrizetbe vettek.

A zsidó állam súlyos nemzetközi bírálatok kereszttüzébe került tavaly, amikor katonái először szállták meg az al-Sifa kórházat, amely alatt – minden bizonnyal a Hamász parancsnoki központjaként működő – alagútrendszert fedeztek fel. A terrorszervezet tagadja, hogy katonai célokra használná a kórházat.

Izrael azután indított háborút Gázában, hogy szélsőséges fegyveresek a határkerítésen áttörve október 7-én mintegy 1200 embert megöltek, körülbelül 250 túszt ejtettek, akik közül 130 továbbra sem jutott haza. Mintegy harmincan valószínűleg már meghaltak, nagyjából százan lehetnek még életben.

A pusztító hadműveletek nyomán a 2,3 milliós helyi lakosság nyolcvan százaléka lakóhelye elhagyására kényszerült.

A gázai egészségügyi hatóságok szerint a halálos áldozatok száma már átlépte a 31 ezret, nagy részük civil.

Ehhez kapcsolódóan: Átlépte a harmincezret a halottak száma a Gázai övezetben

Izrael többször leszögezte, hogy mindent megtesz a civil életek megóvása érdekében, és azzal vádolta a Hamászt, hogy élő pajzsként használja a polgári lakosságot, amikor a sűrűn lakott területeken harcol, ahol egész labirintust épített ki alagutakból, bunkerekből, rakétavetőkből és mesterlövészállásokból. A hadsereg tájékoztatása szerint eddig mintegy 13 ezer fegyveressel végeztek, erre viszont nem mutattak be bizonyítékot.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG