Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hiába a magyar panasz, a brüsszeli bizalom töretlen az Európai Bizottság alelnökében


Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke és Orbán Viktor magyar kormányfő
Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke és Orbán Viktor magyar kormányfő

Kiállt alelnöke mellett az Európai Bizottság vezetője, és szembeszállt a magyar állásponttal a Věra Jourovát támadó Fidesz EP-frakciójának elnöke is.

“Az Európai Bizottság elnökének teljes bizalmát élvezi Věra Jourová alelnök” – jelentette ki szerdán délben a testület szóvivője, Dana Spinant. Mindez néhány órával azt követően történt, hogy a magyar kormány levélbe figyelmeztette a Bizottság elnökét, hogy Jourová olyan kijelentést tett, ami szerinte összeegyeztethetetlen biztosi tisztségével.

Orbán Viktor szerint a cseh alelnök egy nyilatkozatával megsértette a biztosok felé támasztott azon követelményt, hogy semlegesen és objektíven járjanak el. A magyar miniszterelnök úgy véli, ez sérti a Lisszaboni Szerződésben leírtakat, ezért nem maradhat a testület tagja Jourová.

Beszédes válasz: előrehozott jelentés

Ebben a helyzetben több lehetőség is van: természetesen lemondhat hivataláról a biztos, vagy pedig az elnök felszólítására kötelező lemondania. Mivel egyik sem történt meg, ezért a jogérvényesülésért felelős uniós biztos marad a helyén, olyannyira, hogy már ő fogja bemutatni a 27 tagállamra vonatkozó éves jogállamisági jelentést. Ezt a korábbi időpont-módosítás után ismét előrehozták, jövő hétfőről e hét szerdájára.

A bizottsági szóvivő azt is leszögezte, hogy egy-egy tagállam jogállamiságára vonatkozó testületi álláspontot majd ebből a dokumentumból lehet megismerni. Hozzátette, az Európai Bizottság a problémák rendezését a párbeszéd alapján képzeli el, ennek azonban ellentmond, hogy a magyar kormány – példátlan módon – mindennemű kétoldali kapcsolatot megszakított Věra Jourovával. Ez akár működési zavarokat is előidézhet az Európai Bizottságban, hiszen egy uniós biztos és hivatala felelős azért, hogy a hozzá tartozó területeken zökkenőmentes legyen a munkakapcsolat a tagállami szervekkel.

Így kérdéses az is, hogy ha egy téma kapcsán Vera Jourova képviseli a Bizottságot a tagállamokat tömörítő Tanácsban, akkor vajon a magyar delegáció elhagyja-e a termet, vagy úgy tesz, mintha az alelnök nem lenne jelen. Mindenesetre a szóvivő azt ígérte, hogy Ursula von der Leyen válaszolni fog Orbán Viktornak.

Mit mond az idézet dokumentum?

A magyar miniszterelnök által hivatkozott uniós alapokmány szerint a Bizottság tagjai teljes mértékben függetlenek, és “nem kérhetnek és fogadhatnak el utasításokat semmilyen kormánytól, intézménytől, szervtől vagy más szervezettől.” Általánosan elfogadott, hogy a biztosok véleményt nyilváníthatnak, ezekben bírálatokat is megfogalmazhatnak, nem ez az első ilyen jellegű biztosi kijelentés, az egyáltalán nem gyakori azonban, hogy egy tagállami kormány ezt követően ilyen nyomást gyakorol a testületre.

Már eddig is sokféle értelmezés született a történtekre, és ez a vita alkalmas arra, hogy ismét szóba kerüljön a Bizottság kormányok-fölöttisége. A magyar miniszterelnök ugyanis ezzel a levéllel azt a látszatot kelti, mintha a kormányoktól függetlenül működő Bizottság összetételébe beleszólással rendelkezhetne. Az EU föderalizációját ellenző politikai erők előszeretettel szoktak arra hivatkozni, hogy a Bizottság tagjait kinevezik és nem választják. Miközben a tagállami kormányoknak a választásokon megszerzett legitimáció adja tevékenységük jogalapját.

A Néppárt még nem reagált, de az elnöknek van véleménye

Ez a helyzet tovább mélyíti azt a válságot, amely a Fidesz kapcsán alakult ki az Európai Néppártban. A legnagyobb európai pártcsalád virtuális politikai gyűlést tartott kedden délután, akkor még senki sem tudta, hogy a magyar miniszterelnök támadást intéz a Bizottság ellen, amelynek szintén néppárti elnöke van. Donald Tusk ezen a videokonferencián hosszasan beszélt a Fidesz és a Néppárt kapcsolatáról, s arra jutott, hogy sem a kizárásra, sem a jelenleg felfüggesztett magyar kormánypárt visszaintegrálására nincs lehetőség.

Tusk úgy fogalmazott, hogy a Néppárton belül három csoport van. Létezik egy kisebbségi csoport, amelyik egyetért a Fidesz irányvonalával és szerintük is erre kellene tartania a Néppártnak. A nagy többség pragmatikus és megtűrik a Fideszt, mert szükség van a szavazataikra az Európai Parlamentben és úgy vélik, "a frakción belülről" könnyebben lehet hatni a magyar kormányfőre. És végül van egy ugyancsak kisebbségi csoport, akik számára az elvek a fontosak és a párton kívül látnák legszívesebben a Fideszt – ide tartozik Donald Tusk is.

Az elnök keményen fogalmazott: a Fidesz gyakorlatához való viszonyulásuk tükrözi azt, amit valódi demokráciáról és az egypárti rendszerről gondolnak. Mivel csak egy körülbelül egy év múlva lesz rá lehetőség, hogy a Fidesz tagságáról ténylegesen is szavazzon a Néppárt, Tusk elnök szerint ennyi idő alatt el lehet gondolkodni a válaszon, hogy aztán titkos szavazással kinyilvánítsák álláspontjukat.

XS
SM
MD
LG