Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hiába a nemzetközi diplomácia, nincs jele fegyvernyugvásnak Izrael és a Hamász között


Palesztin férfi az éjjel lebombázott hatemeletes gázai ház romjai között. 2021. május 18.
Palesztin férfi az éjjel lebombázott hatemeletes gázai ház romjai között. 2021. május 18.

Semmi jele annak, hogy véget érne a harc Izrael és a Hamász között, jóllehet intenzív diplomáciai erőfeszítések folynak annak érdekében, hogy leállítsák az elmúlt évek legsúlyosabb, Gázát érő erőszakhullámát.

Izrael május 18-án légicsapásokat hajtott végre „gázai militáns célpontok” ellen, és lerombolt egy hatemeletes épületet. Közben fegyveresek több tucat rakétát lőttek ki Gázából Izraelre. Az éjszakai akciók áldozatairól még nem érkeztek jelentések.

Izraelben a jeruzsálemi és a megszállt Ciszjordániában élő palesztinok általános sztrájkba kezdtek május 18-án.

A sztrájkot az ország lakosságának 20 százalékát kitevő izraeli palesztin közösség vezetői hirdették meg, és csatlakozott hozzá a nemzetközi támogatást élvező Palesztin Hatóság is a megszállt Ciszjordániában.

Netanjáhu folytatja

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa május 8-án rendkívüli ülést tart azoknak a felgyorsított diplomáciai erőfeszítéseknek a részeként, melyek célja, hogy véget vessenek az alig egy hét alatt több mint 200 áldozatot maguk után hagyó harcoknak.

Jóllehet egyre többen sürgetik a harcok befejezését, Benjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök május 17-én este azt mondta, hogy Izrael „​folytatni fogja a légicsapásokat a terrorista célpontok ellen” Gázában, „mindaddig, amíg ez szükséges ahhoz, hogy minden izraeli polgár újra nyugalomban és biztonságban lehessen”.

Washington támogatja, de nem követeli a tűzszünetet

Joe Biden amerikai elnök azt mondta május 17-én Netanjáhunak, hogy támogatja a tűzszünetet, de felhagy azzal, hogy követelje a fegyvernyugvást – áll a Fehér Ház közleményében.

Biden nem tért el korábbi kijelentéseitől, melyekkel elviekben támogatta a tűzszünetet, és megismételte: „határozottan támogatja Izraelnek azt a jogát, hogy megvédje magát a kiszámíthatatlan rakétatámadások ellen”.

Egyben „arra ösztönözte Izraelt, hogy tegyen meg minden erőfeszítést az ártatlan civilek védelmére” – közölte a Fehér Ház.

Izrael az éjjel folytatta Gáza bombázását, több légicsapást indított, melyek röviddel éjfél után épületeket találtak el Gáza városában – jelentette az AFP. A bombázások utakat és más infrastrukturális létesítményeket rongáltak meg, és áramhiányt okoztak.

Az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy a Hamász és más palesztin csoportok körülbelül 3350 rakétát lőttek ki Gázából Izraelre – közülük 200-at május 17-én –, és hogy az izraeli légi és tüzérségi csapások legkevesebb 130 fegyverest öltek meg.

Humanitárius válság jöhet

A biztonsági válság humanitárius katasztrófához vezethet, az ENSZ szerint több mint 38 000 palesztin kényszerült elhagyni gázai lakóhelyét, és további 2500 veszítette el otthonát.

Izrael május 10-én indította el légi hadjáratát Gáza ellen, miután a Gázát ellenőrző Hamász a kelet-jeruzsálemi Al-Aksza mecset körül napokig tartó békétlenség után rakétákat lőtt ki a zsidó államra.

A halálos áldozatok száma Gázában 212-re nőtt, közülük legkevesebb 61 a gyerek, és több mint 1400-an sebesültek meg palesztin tisztségviselők szerint. Izraelben 10 ember halt meg, köztük egy gyerek, és több száz a sebesültek száma – mondják izraeli tisztségviselők.

Az EU Külügyi Tanácsa is összeül

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke sürgette Washingtont, hogy lépjen fel az „​izraeli agresszió” ellen, amikor az Egyesült Államok követével, Hady Amrral találkozott – jelentette a hivatalos Wafa hírügynökség.

Biden nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan azt mondta, hogy beszélt izraeli kollégájával és az egyiptomi kormánnyal május 17-én, közölte velük, hogy Washington „​csendes, intenzív diplomáciát folytat”.

A francia és az egyiptomi elnök, Emmanuel Macron és Abdel Fattah al-Szíszi tűzszüneti megállapodást szeretnének tető alá hozni, és Jordánia támogatását szeretnék ehhez elnyerni.

Az Európai Unió külügyminiszterei szintén rendkívüli ülést tartanak május 18-án az izraeli–palesztin konfliktusról. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell „intenzív” diplomáciai erőfeszítéseket tett a harcok továbbterjedésének elkerülésére.

Egyik szemük a libanoni határon

Izrael mindeközben próbálja megfékezni a zsidók és az arab izraeliek közötti erőszakot és a megszállt Ciszjordániában tapasztalható nyugtalanságot. Ciszjordániában a palesztin hatóságok szerint május 10. óta 20 palesztint gyilkoltak meg az izraeli erők.

Az izraeli hadsereg megfigyelés alatt tartja Libanonnal közös határát is, miután hat lövedéket lőttek ki onnét Izraelre május 17-én este. Jóllehet a lövedékek nem jutottak át a határon, az izraeli hadsereg tüzérségi tűzzel válaszolt rájuk. Veszteségekről vagy károkról nem érkezett jelentés.

Készült az AFP, a Reuters és az AP tudósításainak felhasználásával
XS
SM
MD
LG