Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hiába a tiltakozás, a kormány bezáratja az őriszentpéteri orvosi ügyeletet


A Momentum tavaly novemberi akciója az őriszentpéteri orvosi ügyelet épületénél
A Momentum tavaly novemberi akciója az őriszentpéteri orvosi ügyelet épületénél

Vas megyében két városban, Bükön és Őriszentpéteren is megszűnik az orvosi ügyelet. Az őriszentpéteri ügyelet bezárása az egész Őrséget és Vas megye déli, aprófalvas térségét is érinti, innen a szentgotthárdi vagy a körmendi ügyelet van a legközelebb. A Belügyminisztérium az ötnapos társadalmi egyeztetésre mutogat, kérdés, hogy lesz-e elég orvos az új ügyeleti rendszerhez.

Közérdekű adatigénylést adott be az orvosi ügyeletek bezárásáról a Belügyminisztérium két államtitkárának – még januárban – a Momentum körmendi szervezetének elnöke. Pleva Dániel azt is kérte, hogy küldjék el neki a döntést előkészítő dokumentumokat. A politikus az alábbi kérdéseket tette fel az adatkérésében:

  • Milyen döntéshozatali módszerrel döntötték el, hogy melyik felnőtt háziorvosi ügyeleteket kívánjak bezárni?
  • Az őriszentpéteri ügyelet miért került fel a feketelistára?
  • Milyen döntés-előkészítési módszereket alkalmazott a koncepciót előkészítő szerv?
  • Miért jók a bezárások, mennyit spórolnak vele, figyelembe vették-e, hogy az alapellátás elérhetőségének csökkenése várhatóan többletköltségeket és többlethalálozásokat fog eredményezni az amúgy is elöregedő, rossz közlekedésű aprófalvakban?
  • Mennyi aláírás lenne szükséges ahhoz, hogy fontolóra vegyék az őriszentpéteri ügyelet megmentését?

Háromszáz orvosi ügyeletből 102 marad

Tavaly novemberben derült ki, hogy az egészségügyi rendszer átalakítása során hol szüntetik meg az felnőtt orvosi ügyeleteket. A terv értelmében az egész országban – Budapest kivételével – az Országos Mentőszolgálat működteti az ügyeleteket, a korábbi csaknem háromszáz helyett 102 ügyeleti központ lesz.

Ráadásul az ügyeletekben csak nappal lesz orvos, este tíz után másnap reggel nyolcig a sürgősségi feladatokat orvos, mentőtiszt vagy diplomás, úgynevezett kiterjesztett hatáskörű ápoló látja el.

A döntés és az egészségügy katonás rendre történő átszervezése ellen országos tiltakozás indult el. A Magyar Orvosi Kamara azt kérte a tiltakozó orvosoktól, hogy helyezzék letétbe a felmondásukat, ami akkor válik hatályossá, ha bevezetik az új rendszert.

Ehhez kapcsolódóan: MOK: Koncepciós eljárásban támadta meg a kormány az orvosokat

Győr: egyetlen háziorvos sem vállalta az ügyeletet

4500 orvos jelezte, hogy részt vesz a tiltakozó akcióban, a weborvos.hu szerint eddig kétezren helyezték letétbe felmondásukat. Az új típusú orvosi ügyeletet februárban Hajdú-Biharban már bevezették, márciusban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megyében indult el az új rendszer. Viszont a háziorvosok csak kis része hajlandó aláírni az ügyeleti szerződést, Győr körzetében egyetlen háziorvos sem vállalta, így most kórházi orvosokat toboroz a mentőszolgálat.

Pleva erre közérdekű adatigénylést nyújtott be Takács Péter és Rétvári Bence államtitkárnak. A közérdekű adatigénylésre a törvény értelmében 15 napon belül válaszolni kell, ezt a határidőt a minisztérium indoklás nélkül meghosszabbította újabb 15 nappal.

Öt nap volt a társadalmi egyeztetésre

A múlt hét végén megérkezett a válasz, amelyet Bányai György főosztályvezető írt alá. Annyit közölt, hogy

„Az ügyeleti rendszer átalakítására vonatkozó jogi szabályozás kötelező társadalmi egyeztetése a vonatkozó jogszabályi előírások betartásával 2022. november 2-től 7-ig zajlott közvetlen egyeztetéssel.”

A főosztályvezető hozzátette, hogy a többi kérdés nem közérdekű adat megismerésére irányul. A kormány tehát egy öt napig tartó társadalmi egyeztetésre hivatkozik, amikor az egészségügyi rendszert átszervezi úgy, hogy közel kétszáz helyen szünteti meg az orvosi ügyeletet.

  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG